Sulyokné Reszler Margit

Személyi joggal rendelkező gyógyszertár tulajdonos,

Nyíregyháza

szszb_17-78_sulyokne_reszler_margit.jpgMérken születtem 1951-ben. Szüleim, Reszler Antal és Tihanyi Julianna nagyon sok és nehéz, áldozatos munkával teremtették meg számomra a tanuláshoz szükséges feltételeket – vallja az indulásról Sulyokné Reszler Margit szakgyógyszerész, a nyíregyházi Remény Patika tulajdonosa és egyben vezetője. Önéletírását a következőkben így folytatja: Középiskolai tanulmányaimat Sarkadon végeztem, 1969-ben érettségiztem. Gyógyszertári asszisztensként Nagyecseden és Debrecenben dolgoztam. A gyógyszertári munkát ekkor szerettem meg és úgy döntöttem, hogy jelentkezem az egyetemre. A Szegedi Orvostudományi Egyetem Gyógyszerész-tudományi Karán 1980-ban szereztem diplomát. A kiadós tanulást igénylő egyetemi évek utáni időszakról ezeket írja:

„Gyógyszerészként előbb Debrecenben dolgoztam, majd ezerkilencszáznyolcvankettőtől Nyíregyházán helyezkedtem el. A gyógyszerészet folyamatos fejlődése igényelte, hogy szakmai ismereteimet rendszeresen bővítsem. Szakgyógyszerészi képesítést szereztem 1987-ben gyógyszerellátási és gyógyszerügyi szervezésből. Ezt követően ezerkilencszáznyolcvannyolcban elvégeztem a Szakfelügyelő gyógyszerészek feladatai című továbbképzést. 1989-től 1991-ig szakfelügyelő gyógyszerészként dolgoztam a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Gyógyszertári Központban.”

A rendszerváltozás időszaka új lehetőséget kínált a gyógyszerészek számára is. A döntés nehéz volt, hiszen akkor még kevesen próbáltak magángyógyszerészként dolgozni, de a lehetőség egyben kihívást is jelentett számomra, így magángyógyszerész lettem. A Remény Patika 1992 januárjában kezdte meg működését. A találó elnevezést követően az Anyanyelvápolók Szövetsége Szó-Sztár Díjat adományozott a gyógyszertárnak.

Az indulás nagyon nehéz volt, rengeteg munka és a Start-hitel pénzügyi segítsége teremtette meg hozzá a szükséges feltételeket. A néhány évvel ezelőtti eseményekre így emlékszik vissza:

„Az elmúlt években alaposan megváltozott a gyógyszerforgalmazás. A forgalomban lévő készítmények száma több ezerre bővült. A szakmai kihívások szinte folyamatos tanulásra késztetnek. A gyógyászati segédeszközök forgalmazásához szükséges képesítést 2002-ben szereztem meg. A homeopátia újra felfedezett tudománya arra késztetett, hogy ismét folytassam tanulmányaimat, ezért 2003-ban a homeopátia alkalmazásához szükséges szakképzésben vettem részt.” Gondolatmenetét ekképpen folytatja:

„Megváltozott az emberek egészséggel kapcsolatos álláspontja. Egyre többen az egészségük megőrzésére és a betegségek megelőzésére törekednek. Reneszánszukat élik a természetes készítmények, és még a jól tájékozott betegek is gyakran találnak új termékeket a gyógyszertárban. Magyarországon ’91-től ismét lehetőség nyílt a homeopátiás gyógyszerek törzskönyvezésére és forgalmazására. Tapasztalataim szerint a betegek húsz százaléka ismeri és alkalmazza ezeket a gyógyszereket, amelyeknek különösen a betegségek megelőzésében van nagyon fontos szerepük. A betegek tájékoztatása nagyon fontossá vált, annak érdekében, hogy megfelelő ismeretekkel rendelkezzenek a számukra fontos gyógyszerekről.

A betegek – akik egyre több egészségügyi ismerettel, információval rendelkeznek – maguk is egyre inkább igénylik, hogy tájékoztatást, tanácsot kapjanak. Az írásbeli ismertetők – noha van belőlük az utóbbi időben egyre több és egyre színvonalasabb – mégsem pótolják a személyes tanácsadást. Nagyon fontos a szóbeli, személyre szóló, szakszerű segítségnyújtás. Ekkor érzik úgy a betegek, hogy a gyógyszerész is megtesz mindent értük. S ha azzal jönnek be legközelebb a gyógyszertárba, hogy használt a legutóbb kapott készítmény, elégedett lehet mindenki.

A gyógyszertár működtetése ma is igen sok munkával jár, de az, hogy segítséget nyújthatok a betegeknek, kárpótol a fáradalmakért” – hallottuk a gyógyszerésznőtől.

A 2003-as év jelentős eredménye volt, hogy a gyógyszertárat a Széchenyi-terv nyújtotta támogatással sikerült korszerűsíteni.

„Nagy öröm számomra, hogy lányom, Erika tovább folytatja a gyógyszerészi munkát, hiszen jelenleg a budapesti Semmelweis-egyetem ötödéves gyógyszerészhallgatója. Fiam, Gergely, közgazdász hallgató, és nem mindennapi, hogy öt idegen nyelven beszél felsőfokon és jelenleg Japánban folytatja tanulmányait a japán állam ösztöndíjasaként. Férjem, Sulyok Béla bányamérnök, a Nyírségvíz Rt. műszaki vezetőjeként dolgozik.

A munka utáni kevés szabad időt szívesen töltöm a természet szépségeinek felfedezésével, mert ez segít a megújulásban. Kikapcsol, pihentet, hisz a fárasztó szellemi munka után a természet nyugtatja a lelket, testet.

A gyógyszerészi munka igazi értelmének a segítségnyújtást tekintem és igyekszem megteremteni mindent annak érdekében, hogy segíthessek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 17. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése