Csizmadia Valéria

Képzésszervezési osztályvezető, igazgató,

Nyíregyháza

Csizmadia Valéria szszb 27 tk.jpgMozgalmas, fizikai munkával tarkított gyermekkor, amit szerető, harmonikus családi életet élő szülei biztosítottak valamennyi gyermekük számára. Az eredményekért, a sikerekért korán megtanult küzdeni Csizmadia Valéria. Számára ma sem idegen a fizikai munka, melynek a 70-es években érezte igazán jótékony hatását. Komolyan vette a tanulást, az ifjúsági szervezetben végzett mozgalmi tevékenykedést. Ezt olyannyira jól végezte, hogy az 1978-ban, a nyíregyházi Tanárképző Főiskola után nem tanárként, hanem az intézmény KISZ-titkáraként folytatta munkáját. Később a KISZ KB Egyetemi és Főiskolai Tanácsának lett tagja. Akkoriban az ifjúsági mozgalomnak élt. Mindene volt a fiatalság, a közösségi élet sokrétű szervezése. „Ha visszagondolok a ’80-as szép évekre, bizony, az akkor kötött barátságok a mai napig is élnek.” 1978 és 1980 között a Főiskola kollégiumának igazgatóhelyetteseként tette a dolgát, közben továbbtanult a Debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetem (KLTE) Természettudományi Karának kémia szakán, ahol 1983-ban egyetemi diplomát szerzett.

Dr. Cservenyák László főigazgatósága időszakában a Tanulmányi Osztály vezetőjeként nézhetett szembe egy komoly kihívással. Az új feladatok még mozgalmasabbá tették addig sem unalmas életét. A nehézségek megfontolt, alapos vezetővé edzették. Nem hátrált meg a változtatások bevezetése elől sem. A főiskolai hallgatók számának robbanásszerű növekedése, a levelező-, a másoddiploma- és az átképzés szükségszerűvé tette az addig mindössze 8–10 fővel működő Tanulmányi Osztály (TO) dolgozó létszámának emelését. Ezzel egy időben elektronikussá alakult át az addigi kézi vezérlésű ügyiratkezelés és tanulmányi ügyintézés. Ezek eredményesebbé tétele végett 1996-ban saját programot készítettek.

Négy évvel később megtörtént a Bessenyei György Tanárképző Főiskola és a Gödöllői Agrártudományi Egyetem (GATE) Nyíregyházi Főiskolai Kar integrációja. Ennek révén a Tanulmányi Osztály és Felvételi Iroda mellett Oktatásszervezési Központ alakult, aminek a vezetésével immár Csizmadia Valériát bízták meg.

Az új szervezetre hárult az Országos Egységes Elektronikus Tanulmányi Rendszer – ismertebb nevén Neptun
– intézményi adaptálása. Komoly feladatot jelentett az érintettek számára a kreditrendszerre történő átállítás, annak minden nehézségével együtt. 2004. július elsejével az intézmény rektorától, dr. Balogh Árpádtól vette át képzési igazgatói kinevezését.

Addigi feladatköre és tevékenysége kibővült a felvételi munkákkal, a karok oktatási feladatainak segítésével, a szakok akkreditációjának koordinálásával. Mindezek eredményes végrehajtásához szükségessé vált a felsőoktatási törvény, valamint az egyéb jogszabályok naprakész ismerete, az előírt kormányrendeletek intézményi adaptálása, az eljárási rendek és szabályzatok előkészítése, a döntést követően a végrehajtás segítése.

Életpályája legnagyobb változásának időszakához érkezett azzal, hogy a Bolognai Egyezményhez igazodón új, többciklusú képzési rendszerre kellett átállniuk, amit 2006. szeptemberig hajtottak végre. Az osztottá vált, kétciklusú képzés egy hároméves alapképzést (BA, Bsc) jelent, és ezekre épül a kétéves mesterképzés (MA, Msc). Néhány szakon, ahol megmaradt az osztatlan képzés, egységessé vált a tanárképzés az ország minden felsőoktatási intézményében. A tanárképzés „forradalmasításán” túl az infrastruktúra magas fokú kihasználását jelentette egy új oktatási és tanulási módszer, az e-learning-es távoktatási rendszer kiszélesítése.

Az előzőekhez kapcsolódóan büszkén említi a főiskola két vezéregyéniségét, Balogh Árpádot és Székely Gábort.  „Megtiszteltetés ilyen »szívével és lelkével is ható szakemberekkel« dolgoznom, akiktől sokat tanultam.”

A Képzésszervezési Osztály a hallgatók tanulmányokkal összefüggő ügyeinek irányítását látja el, jól képzett munkatársaival karöltve. Bíznak egymásban, s mindenki egy irányba húzza a hajót. Az intézményben dolgozó 342 oktató 66 százaléka bír valamilyen tudományos fokozattal. Ez az arány is jelzi a munka minőségének színvonalát.

Családi életéről csupán néhány mondatot említ: a hétvége a szülői házban, beteg édesanyjával telik. Keresztgyermeke, a család kitölti az életét, amihez hozzátartozik még a kirándulás, a túrázás, a névnapok, a barátokkal a közös szüret és a disznóölés is.

Több évtizedes pedagógiai munkásságát számos elismerés fémjelzi: a Magyar Felsőoktatásért emlékplakett, a TIT Aranykoszorús jelvény, s a 35 éven át kifejtett példamutató tevékenységének megkoronázása a 2010-ben kapott Magyar Köztársaság Ezüst Érdemkereszt.

„Eddigi életem szép és boldog, nekem soha nem teher az iskolába bemenni. Az egész életem a főiskola körül forog, szívvel, lélekkel, egész énemmel elkötelezett vagyok az ügy iránt.”

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése