Poroszka Norbert

Közgazdász, a MARSO Informatikai Vezetője

Nyíregyháza

Tudatosan felépített életpálya az övé, mely az általános és szakmai műveltség, az értékek és a család tisztelete, a nyitottság gondolatvilágára épül. Olyan szemléletmód ez, mely a XXI. század kihívásainak kíván megfelelni. Mondhatni, szerencsés, de legfőképp tiszteletteljes egybeesés a választott pályája és a MARSO küldetése, filozófiája. A legnagyobb hazai gumiabroncs és felni nagykereskedelmi cég egyéb profilokkal (szerviz- és lízingtevékenység) kiegészülve ma etalon a szakmában. A szakmai és gyártói elismerések is jelzik a vállalat eredményeit.

A 40. évét alig betöltő fiatal szakember komoly hazai és nemzetközi kapcsolatokkal a birtokában a világ bármely részén versenyképes lenne. A minőségi tudást azonban itthon kamatoztatja az ország, a szűkebb pátriája fejlődésének javára. Már visszaadott, bizonyított abból a diákkori bizalomból-lehetőségekből, melyet a szülei adtak, mutattak számára.

Az elköteleződés még a középiskolai évekre datálódik. A Zrínyi Ilona Gimnáziumból a 4. évfolyamot cserediákként Amerikában töltötte, s bevallja, a szülői bíztatás segítette legyőzni az ismeretlen, idegen világtól való félelmét. Már ekkor megedződött, alakult látásmódja; hogy a dolgok pozitív oldalát nézve nem kibújni kell a problémák elől, mert a félelmek csak visszahúzzák az embert, ez volt és ez ma is az iránytű számára. Szárnyakat kapott és az itthon tett érettségi után keveseknek megadatott lehetőséggel felvették az Indiana University of Bloomington nemzetközi gazdasági campusára. Diplomával a zsebében, egy kitágult világlátással és kapcsolatrendszerrel tért haza 2003-ban a MARSO-hoz.

A hazatérés nem csak a szűkebb lakóhelyet jelentette, de családja révén az 1990-ben alapított céghez való kötődést is. A Poroszka család a négy társtulajdonos egyike, édesapja Poroszka Ottó elismert pénzügyi szakember, a vállalat gazdasági igazgatója. Norbert innovatív kezdeményezésekkel, nemzetközi színtéren is jegyzett módszerek bevezetésével vesz részt a céghálózat sikeres működésében. Mert a név, a MARSO márka kötelez, és képzettsége, a cég kezdetektől meglévő szellemisége erre predesztinálják. A kialakított vállalati kultúra, a színvonalas szakmai tevékenység, a korrekt partneri, gyártói kapcsolatok és emberi hozzáállás a záloga a MARSO országos és nemzetközi hírnevének, elismertségének. Az egyik legnagyobb kanadai gumiabroncs kereskedő cég tőlük vett át tapasztalatokat, módszereket, s e féléves projektet az észak-amerikai országban Norbert is segített levezényelni. Gyakran vesz részt nemzetközi kiállításokon, nyitott szemmel jár. Számos itt szerzett ötlet, fejlesztés került így bevezetésre, mint a flotta menedzsment-szolgáltatás is. E komplex tevékenységi rendszer a partnerek személyautóinak mobil állapotfelmérésétől, az abroncsokkal történő ellátásig, a szervizelésig terjed. Az úgynevezett Marsopontok 27 telephelyen találhatók Magyarországon, Romániában 10 telephely, Szerbiában egy központ működik.

A cég informatikai vezetőjeként, irányításával – gazdasági, szervezési ismeretek, tapasztalatok birtokában – a munkatársakkal, üzleti partnerekkel együttműködve létrehoztak egy országos internetes bolt- és szervízhálózatot, e-kereskedelmi szolgáltatást biztosítanak. A know-how, Marso Online Dealer Program néven sikeresen működik.  

A társadalmi szerepvállalást is fontosnak tekintik, nemes gondolkodásra valló cselekedetek ezek. Rendszeresen támogatnak egyes sportágakat (kosárlabda, rally), a helyi kultúrát (színház), civil szervezeteket, a kórházak mentőautóit és a tűzoltóságot a fagyálló gumiabroncsokkal. A közelmúltban átadott MARSO Tenisz Centrum – Norbert az ügyvezető igazgatója – pedig óriási lehetőséget jelent e sportot kedvelőknek, de a fő cél az utánpótlás kinevelésének segítése. A 30 millió Ft beruházásból egy télen is használható hárompályás, hőszigetelt sátrat gyártattak le. Azóta megélénkült, fellendülőben van a tenisz Nyíregyházán, a Magyar Tenisz Szövetség keretében rendezték meg az egyik legrangosabb magyar teniszversenyt a Korosztályos Vidék Bajnokságot. Emellett számos amatőr versenyt és nyári táborokat szerveztek. Szeretnének bekerülni a TOP 5-be, létesítmény és versenyeredmény szinten is.

Elégedett vagyok az életemmel, mondja a beszélgetésünket végigkísérő szerénységgel, s jó volt ezt hallani. Bizonyára, a családi örökség, az értékek tisztelete jó példáját adja majd tovább feleségével együtt négy éves kisfiúknak, Máténak. Neje is közgazdász, jelenleg mesterképzésben vesz részt a Debreceni Egyetemen.

Rendkívül családszerető, szeretettel és tisztelettel beszél szüleiről, nagyapjáról, akivel reggelente az óvodába menet találkozik, nagy gazdagság ez mindnyájuknak. Ez igazi biztonságot, kiegyensúlyozottságot, a MARSO további sikeres működésének fontos feltételeit teremti meg.

Szerző: 2018. 11. 13.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése