Nyitrai Gábor

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb 29 és Nyitrai Gábor295.jpgA világhírű Suzuki cég A legjobb vidéki kereskedés címet adományozta a nyíregyházi Carmo Suzuki Kft.-nek. Az elismerés bekeretezve ott függ a cég Jókai téri épületének falán. Növeli az elismerés fényét, hogy Magyarországon 112 kereskedése van a japán nagyvállalatnak. A Carmo jó kapcsolatot alakított ki a megyében a vevőkkel. A kft. egyre népszerűbb lett, a fizetőképes kereslet visszaesése ellenére tisztes forgalmat bonyolítanak le a nyíregyháziak. Igaz, nem minden réteg tartozik vevőkörükbe. A cég, illetve a gépkocsimárka népszerűsége csak egyetlen példa: egy nyíregyházi orvos-gyógyszerész házaspár három évvel ezelőtt vásárolt itt egy Swiftet, egy évvel ezelőtt kicserélték Sedanra, tavaly karácsonyra vettek még egy Sedant.

A kft. tulajdonosa Nyitrai Gábor és felesége. Csupán érdekességként említjük, hogy Nyitrai úr egyszer már személyesen is találkozott Osamu Suzuki úrral, a világcég tulajdonosával. A lényeg azonban az, hogy a japán cég magyarországi hálózatába elsők közt lépett be a Carmo. E könyv is dokumentálhatja, hogy 1991-ben alakult a nyíregyházi kft. A növekedéséről csak annyit, hogy 1994-ben már háromszáz millió forint értékű forgalmat bonyolítottak le.

A kft. korszerű szervizhálózattal rendelkezik. Zárt technológiával vizsgára is felkészítik a gépkocsikat, elvégzik a környezetvédelmi beállítást, kiadják az úgynevezett zöld kártyákat. A szervizkapacitás olyan, hogy más típusú gépkocsik javítását, műszaki vizsgára való felkészítését is vállalják. Valamennyi nyugati és keleti gépkocsi értő kezekbe kerül a kft. műhelyeiben.

A keleti kocsik közül az Alekóra és a Tavriára szakosodtak. E két típust nemcsak javítja, árulja is a cég. Ezzel kedvez a társadalom egy másik rétegének, a kis pénzű embereknek, hiszen ez a két, strapabíró orosz kocsi napjainkban is olcsónak számít. S jön a kellemes meglepetés, az újdonság. Az egykor oly sokat szidott Daciákat nem gyártja már a román cég, újfajta, a réginél korszerűbb, megbízhatóbb Daciák gördülnek le a pitesti gyár szalagjairól. Az új Dacia teherváltozatát már árulja a kft., hamarosan a személyszállító román kocsik is megjelennek a kft. eladóterében.

E könyv születésének idején egy új ipari, illetve szolgáltató létesítménnyel gazdagodik Nyíregyháza. Korszerű műhelyt épített a kft. az Orosi úton, a létesítményhez kiegészítő épületrészek is tartoznak. A beruházás 50 millió forintba kerül. Jól megközelíthető helyen, a benzinkút közelében épül ez a modern műhely. Említést érdemel az autószalon is. A Jókai tér a város szívében, üzletsor közepén, parkolóhelyek közelében található. Maga a szalon nyugatias, az üvegfalon át a járókelők, a bámészkodók is megcsodálhatják az élénk színekben pompázó japán autókat.

Külön kis fejezetben jegyezzük fel az érdeklődők és az utókor számára, hogy a Nyitrai házaspár tulajdona a fehérgyarmati Szamos Autó Kft. is. A szatmári város szélén, szintén egy benzinkút közelében található a műhely és az eladótér. Fehérgyarmaton is árusítják a három típust: a Suzukit, az Alekót és a Tavriát.

A Jókai téren lévő épület 200 négyzetméter alapterületű. A Suzukik szomszédságában jól megfér a ruhabolt. Főleg a világhírű amerikai Lee cég ruhái vannak a polcokon, illetve a vállfákon. Napkelet és Napnyugat korszerű termékei itt találkoznak, ezen a 200 négyzetméternyi területen. Szintén 1991-ben nyitották a ruhaboltot. Azóta a Lee cég termékei kedveltek lettek megyénkben is. Életformát, stílust testesít meg az amerikai cég. A tizenévesektől az ötvenévesekig minden korosztály talál e boltban magának valót. Itt is kialakult már a törzs vevőkör. Jó néhányan az évszakváltáskor itt töltik fel ruhakészletüket. Téli és nyári farmerruhák, ingek kínálják itt magukat eladásra. Színes és bőséges a választék, az árak minden réteg számára elérhetőek. Egy másik amerikai cég, a Wrangler is üzleti kapcsolatot alakított ki a Carmóval. Ez a cég is nagy választékban kínálja portékáit a Jókai téri boltban.

Végül, de nem utolsó sorban álljon itt e szimpatikus család rövid bemutatása. Nyitrai Gábor Budapesten kezdte az általános iskolát, de szüleivel Nyíregyházára költöztek. Ahogy azt mondani szokták, itt eresztett gyökeret, immár tősgyökeres nyíregyházinak vallja magát.

Autószerelőként kezdte a szakmát, végigjárta a lépcsőfokokat, volt középvezető, majd egy szakmabeli leányvállalat igazgatója lett. Az utóbbi beosztásában különösen gazdag emberi, szakmai és vezetői tapasztalatokat szerzett. Felnőtt fejjel, munka mellett gépésztechnikusi, majd gépész üzemmérnöki oklevelet szerzett. (Valaha hobbiként vitorlázó repülő volt.)

Naponta 10-12 órát dolgozik. A felesége is, aki korábban nagyvállalatnál dolgozott, most főleg a gazdasági területet viszi. Lányuk, aki pedagógus volt, szintén a ruhaboltban dolgozik, a fiúk az autós szakmában szolgálja a kft.-t, illetve a kuncsaftokat.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése