Márton Mihály

Mérnök, vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_04-104_marton_mihaly.jpgBalkányban született, 1951-ben. Az édesapja rendőr volt, ezért több helyen járt általános iskolába: Nagykállóban, Balkányban, Bökönyben. Már akkor kialakulhatott az a képessége, amelyre a későbbiekben is nagy szüksége volt: az alkalmazkodás.

Édesanyja háztartásbeliként a családról gondoskodott. Ketten vannak testvérek. A nővére jelenleg a Dunántúlon él.

Középiskolába Nagykállóba járt, a Budai Nagy Antal növényvédő gépész szakközépiskolába. Itt került közeli kapcsolatba az autókkal is, mert mire leérettségiztek, mindenki jogosítványt szerzett. A Nyíregyházi Mezőgazdasági Főiskola gépész karának gépjavítás szakára jelentkezett. ’72-ben végzett gépész üzemmérnökként. Gyakornokként a Balkányi Állami Gazdaság szervizüzem-vezetője lett. Bő egy évig volt ott, ’74-ben megnősült. Egy nyíregyházi lányt vett el. Mivel nem tudtak lakást biztosítani, munkahelyet változtatott. Így került Nagykállóra, ahol a Virágzó Föld Mgtsz gépjavító műhelyének a vezetője lett. Sok mindennel foglalkozott, mert a szakma minden részletét meg kellett és lehetett ismerni. Negyvenöt ember tartozott a keze alá, így vezetői tapasztalatokat is szerzett. ’76-ban a Magyar Néphadsereg polgári alkalmazottja lett Nyíregyházán. A szakmán belül maradt, mert a javítóbrigádot irányította. Tizenkét évig tartott ez a „szolgálat”. Közben két gyermekük született: Ildikó 1976-ban, Mihály 1982-ben. Mindketten májusban, akárcsak az édesapjuk.

Egy kicsit mindig is vonzódott a pedagógiához, ezért elméleti és gyakorlati oktatást vállalt az ATI-nál 1974-től. Akkoriban mindezt a munka mellett csinálta. 1989-től a honvédségtől a Közlekedésfelügyelethez került, ahol vizsgabiztos lett.

1995-ben egy családi vállalkozásba kezdett, amelyben a sógora és a sógornője vesz részt. A cég bútorkereskedelemmel foglalkozik. Ez elég messze van az eredeti szakmájától. Érzett magában annyi ambíciót, hogy az elmúlt években felhalmozódott tapasztalatokat hasznosítani tudja.

A vállalkozás úgy jött össze, hogy a család rendelkezett egy teherautóval, ez lett az apport. Sikerült találni megfelelő üzlethelyiséget is. Ezer négyzetméteres bútorboltot üzemeltetnek. Ez ma Nyíregyháza második legszebb bútoráruháza. Ebben a vállalkozásban a személyzeti munka, az üzletmenet irányítása tartozik hozzá.

Amikor azon töprengett, vágjon-e bele ebbe az újfajta életbe, abból indult ki, hogy amíg az emberek házasságot kötnek, addig bútorra is szükségük lesz. Márpedig a házasságkötő-terem előtt sorban állnak, így minden remény megvan arra, hogy egy jó ideig a bútort is keresik.

Mindig arra törekszik, hogy a vevő igényeit maximálisan kiszolgálják, mert a cég van a vevőkért és nem fordítva. Minden olyan megoldás érdekli, ami hozzásegít az üzlet fejlődéséhez. Ungvári kapcsolattal is rendelkeznek, olykor barterüzlet lebonyolítására kerül sor.

 A bútorgyárak segítettek az indulásban, bizományosi szerződést kötöttek velük, csak akkor kellett fizetniük, amikor eladták a bútort. Ez nagy könnyebbséget jelentett. Így sikerült kevés tőkével mozgatni az üzletet. A társa közgazdász, ez sokat segít abban, hogy valamennyire pontosan érzékeljék a magyar gazdasági folyamatokat. Érezni, hogy jelenleg a magyar gazdaság a mélypontját éli. A vevő először tájékozódik, de néhány nap múlva megjelenik és fizet, mert úgy tapasztalja, hogy a bútorbolt árai verhetetlenek. Sok ismerős vevő is megjelenik az üzletben, ami azt jelenti, hogy jók a piacon. Segíti az üzletmenetet, hogy náluk OTP-hitellevéllel is lehet vásárolni.

Mindig az emberekkel szeretett a legjobban foglalkozni, mert úgy érezte, hogy ha megfelelően közeledett hozzájuk, sikerült eredményeket elérni. Ehhez szükség volt empátiára, emberismeretre, szakmai hozzáértésre.

Oktatóként évente négyszáz embernek adja át a közlekedési ismereteket. Az elmúlt évek során több ezer emberrel foglalkozott. Jelenleg azok is hozzátartoznak, akiknek valamilyen ok miatt bevonták a jogosítványát. Itt lehetőség van arra, hogy megismerje, a több éves jogosítvánnyal rendelkezők miért kerültek ebbe a helyzetbe.

Nincsen sok szabad ideje. Ha csak teheti, utazik, szereti a különböző népek kultúráját megismerni. Gyakorlatilag bejárta a szomszédos országokat, de eljutott Nyugat-Európába is. Megszerezte a vízijártassági engedélyt, azóta többször bebarangolta a Tiszát motorcsónakkal.

Hobbija az autóvezetés és a szerelés, nagy örömmel tölti el, hogy a fia is érdeklődik a kocsik iránt. A lánya könyvesbolti eladóként dolgozik. A felesége a kereskedelemben tevékenykedik.

Kíváncsian várja, mennyire segíti a vállalkozókat a készülő kormányprogram. Az induláskor nem kaptak hitelt, pedig minden feltételt teljesítettek. Azóta bizonyították, hogy életképesek, újra megpróbálják.

Szeretnék megvenni az üzlethelyiséget, ehhez azonban szükségük lenne kölcsönre.

Mindig is optimistán szemlélte a jövőt, most is bízik abban, hogy a terveket sikerül megvalósítani.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése