Fodor László

Vállalkozó,

Nyíregyháza

Fodor Lászlószszb 27 tk.jpgA jég hátán is megélő, a családjáért dolgozó, értük mindent megtevő, őszinte munkásember képe bontakozik ki előttünk, amikor vele beszélgetünk. Megélt már sok vihart, de ezek mellett sok jót is kapott a sorstól. Igaz, azokat nem adták neki sem ingyen, keményen meg kellett küzdenie a sikerekért.

1974-től kezdődően dolgozott az egykor megyeszerte ismert és elismert Szabolcs Megyei Víz- és Csatornamű Vállalat alkalmazásában. A rendszerváltást követően, 21 év után lett önálló vállalkozó, amikor is megalapította a Fodor és Fia Kft.-t, aminek a fő profilját az ivóvíz, a szennyvíz és csapadékvíz elvezetéséhez kapcsolódó tevékenységek képezték.

A magyarországi megyei Vízművek létrehozták a Forrás Egyesülés elnevezésű szervezetet, amelyet országszerte elláttak a nehezen beszerezhető öntvényekkel. A kft. a kapcsolatát azóta is megtartotta az egyesülettel.

A kínálat bővítése végett szerződést kötöttek a debreceni Pannonpipe nevű vállalkozás segítségével a műanyag-csőgyártók által előállított termékek forgalmazására. Ezt követően 2001-től kezdődőleg már a kivitelezésben is részt vettek. Egy rövid időre kiléptek a nemzetközi piacra, a szomszédos Romániában is siker koronázta tevékenységüket. Társvállalkozók a Nyírmada, Megyaszó, Újcsanálos és Mikepércs települések szennyvízhálózatának kiépítésében. Tiszakarádon az ivóvízhálózat kiépítését végezték el mintegy 18,3 kilométeres hosszon. Nemcsak referenciamunkáknak számítanak a fenti kivitelezések, hanem a megrendelőknek jól mutatják az egységesen gondolkodó, takarékosságra és minőségre törekvő cég alapvető filozófiáját. Ezen alapok megtartása növelte a megrendelők bizalmát is. Hiába, a kiválóság a munkavégzés valamennyi fázisában az a bizonyíték, amiért érdemes velük szerződni. A szakmában is rangos megbízatásnak számított a hajdúszoboszlói szennyvízcsatorna-rendszer kivitelezési munkáinak elnyerése, ezzel is öregbítették cégük jó hírnevét. A minőségi munkavégzés mellett a határidőt is betartották, így lett kész a rendszer 2010 decemberére.

Fodor László fejében már ott az újabb cél: a nyíregyházi szennyvízprojektben való részvétel. A világgazdasági válság negatív hatásai erősen gátolják a startpisztoly időbeni eldördülését. Ráadásul a konkurens cégek is versenyeznek a megbízások elnyeréséért, s ahogy a vállalkozó őszintén elmondja: nem mindig a legjobbat – értsük alatta a minőségi és a pénztárcához szabott árat egyaránt – díjazzák a megbízók. Sajnos a politika is átszövi a gazdasági élet szereplőinek sikerét vagy ellehetetlenítését.

A válság nem hagyta érintetlenül a cégüket sem, így létszámleépítésre is rákényszerültek, tisztességes munkásemberektől kellett megválniuk.

Rátérve a család szerepére, megbízható, kiszámítható, a mindenkori kormánytól és az államhatalmi gépezettől független megélhetési forrást akart teremteni mindannyiuknak. Már ezzel a céllal hozta létre a Fodor és Fia Kft.-t. Fia, Fodor László elsőként volt társa a kft. beindításakor. Napjainkban már családi vállalkozás keretében működnek, mert csak így tudnak a tőlük megszokott színvonalon teljesíteni. Mintegy örökségként szeretné gyermekeire hagyni eddigi munkájának gyümölcsét. Ekkor jött létre az FSZ-AQUA Kft. és az LBLD Kft., mely cégeket gyermekeik vezetnek. Arra a kérdésre, hogy elégedett-e eddigi életével az alapító, így válaszolt: sokat elért, de még szeretne több alkotó munkát végezni családjával közösen. Dolgozóival szemben egészen egyszerű elvárásai vannak: mindössze annyit vár el tőlük – a minőségi munkavégzés mellett –, hogy lehessen a szemükbe nézni, velük férfiasan, keményen kezet szorítani. Sajnos egyre kevesebb az ilyen ember, mondja. Üzleti partnereivel is e szempontok alapján mérlegel, érdemes-e szorosabbra fűzni a kötelékeket vagy sem. A fentiek mellett szerződései szóban köttetnek, ami az ő számára száz papírnál többet ér.

Id. Fodor László nem szeret sokat beszélni, így munkatársainak csak egyszer mondja el a teendőiket. A kiválogatás eredményeként a végzett munkáért kölcsönös a felelősségvállalás. Nyugodtan alszik családja jövője miatt, hisz a tisztesség és a becsület soha nem tűnik el a világról. Feleségével idén 41 éves házasok, ami önmagáért beszél. Neje a legnagyobb támasza jóban-rosszban. Nemcsak boldog férj, hanem négy unokával büszkélkedő családapa is, akikkel igyekszik a lehető legtöbb időt tölteni.

Miután megyeszerte szakterületén van még milliónyi teendő, nem izgul, hogy megrendelés nélkül maradnának. Igaz, a korábbi dinamizmus alábbhagyott, de tiszta, egészséges ivóvízre, a szenny- és a csapadékvíz elvezetésére – már unokáink érdekében is – még nagyon sokáig lesz igény, s ha van igény, akkor az anyagi javak is „megteremtődnek” valahogyan. Legyenek azok akár hazai vagy uniós pályázatok, netán határokon átnyúló, közös beruházási programok is.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)

arany elválasztó.jpg

Fodor László és felesége.jpgA négy unoka boldog nagyapja és felesége az évek során bővítették a családi vállalkozást. Új telephelyet létesítettek Nyíregyházán a Tünde utca 10/a. alatt (volt KEMÉV-telep). Egyúttal a profil is szélesedett, itt fa- és kárpitozott bútorokat gyártanakMindezeket a vevők a nyíregyházi Debreceni út 58. szám alatt, a  Bíbor  üzletben vehetik meg.


A családfő asszonylánya, Szabóné Fodor Mónika a könyvelés mellett szépség- és egészség stúdiót nyit 2012 nyarán a Tünde utcai telepen. Fodorné Nagy Brigitta – a családfő menye – Onix Fitness Szalont nyitott a Debreceni utca 24. szám alatt.

 (Kiegészítve 2012.június 19-én)
 
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése