Segelbaum László

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_04-124_segelbaum_laszlo.jpgNem véletlenül borítja szobája egyik falát a világtérkép. Ebben a kis sóstói irodában több ország neve hangzik el, mint egy földrajzórán. Segelbaum László, az Amex-M-Trade Kft. társtulajdonosa és ügyvezetője egy jól szervezett nemzetközi céget irányít. Sok érdekes technikai megoldás ötlete született meg itt. Az egyik legnépszerűbb az autólopásokat megakadályozó biztonsági lakat.

Ha visszapörgetjük a Segelbaum család magántörténelmének lapjait, a személyes küzdelmet, a születéssel kapott hátrányt egyaránt nyomon követhetjük. A ma már cégvezető olyan életutat mondhat magáénak, amelyet csak nagyon kevesen vállalnának fel. Csak keveseknek sikerül bevenni a korábban meghódíthatatlannak hitt várakat.

Kezdődött mindjárt az általános iskola alsó tagozatában a másság miatti különbözőség. A gyerekek képtelenek voltak felfogni, hogy nem mindenki hajszálpontosan egyforma. S ez még nem lett volna baj, de a pedagógus sem arra használta fel a különbséget, hogy ebből elmagyarázza népek, nemzetek, vallási csoportok létét és létjogosultságát, hanem átsiklott a gyerekek közt támadt vita felett. Természetesen mély sebet ütött ezzel a világban a helyét kereső fiú lelkében, aki szép lassan kérget növesztett magára, hogy ne sajogjanak annyira a bántások. A maga módján igyekezett elégtételt szerezni, de egy életre megtanulta a leckét, csak magára számíthat.

Ennek a tapasztalatnak még nagy hasznát vette a későbbi években. Bár nem akart mindenáron külföldre menni, mégis arra a megállapításra jutott, itthon nincs maradása. Édesapja, Segelbaum Sámuel kereskedő még akkor itt hagyta szeretteit, amikor a fiú 11 éves volt. Édesanyja, Schwartz Magdolna előbb a három gyermekkel foglalkozott, később állást vállalt, s nyugdíjasként az egyházközségben talált tennivalót. Lászlónak két testvére született, Vera könyvelő, Teréz matematikus lett.

A 2-es gyakorló iskola után autóvillamossági szakmát szerzett, majd a műszaki, technikai tárgyak iránti vonzalma miatt elkezdte tanulmányait a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán. Keményen meg kellett küzdenie itt is a származása miatt. Még most is élénken pergeti le maga előtt az egyik vizsgafilmjét. Matematikából három feladatot kaptak, ebből kettőt kitűnően megoldott, a harmadiknál csupán egy összeadási hiba miatt nem egyezett az eredmény. A tanár nem fogadta el, s mikor reklamált nála, az oktató úgy reagált, egy Segelbaumnak mindent tudni kell… A mélységesen megbántott diák kisétált az óráról, s egyúttal a főiskoláról…

 A Tejipari Vállalatnál autóvillamossági szerelőként három járművet javított meg annyi idő alatt, míg a társa egyet. Mondvacsinált indok miatt fegyelmit indítottak ellene, s az eljárásban szereplő kérdéses időpont lejárta előtt már keltezték a határozatot… A portás közölte vele, hogy ő már nem dolgozik a vállalatnál.

Talán ez volt az utolsó csepp a pohárban, talán nem. Mára egyáltalán nem fontos. Amikor még árgus szemekkel nézték a nyugatra utazó járműveken a határátlépőket,  akkor megszületett Segelbaum László fejében a döntés, elhagyja Magyarországot. Egy turistabuszról lemaradt Bécsben 1981. november 4-én. Hamarosan New York-ba érkezett, és egy ismerős segítségével látott hozzá az új élet alapjainak lerakásához a szabad világban.

Négy dollárral a zsebében szállt ki a repülőgépből. Vett egy ham and eggs-et 2,5 dollárért, egy doboz cigarettát 1,10-ért. De valami töretlen hit munkált benne. A kenyérharcot a saját bőrén tapasztalhatta meg. Még a maffiával is összetűzésbe keveredett, félreértésből, vagy hiányos információk miatt pisztolyt nyomtak az oldalához. A farkastörvények uralkodása rengeteg, eddig ismeretlen tudással gazdagította. Újjávarázsolt régi, használt kocsikat, taxizott évekig.

A beruházások csökkentek, a megélhetés az USA-ban is nehezedett, s a kilencvenes évek elején már érezhető volt, hogy a hazánkban elkezdődött politikai változások a gazdasági élet területén is éreztetik hatásukat. Segelbaum László 1993 végén hazajött Nyíregyházára, immár úgy, mint amerikai állampolgár.

Gyökeresen más viszonyokat talált. Azt egy pillanat alatt átláthatta a jószemű vállalkozó, hogy ma ragyogó üzletet építhet fel, aki nem rest dolgozni. Még nincs két éve, hogy itthon lépett be az üzleti életbe, és máris komoly nemzetközi szerepet vállalt az Amex-M-Trade Kft. Az autók lopását akadályozza meg az a biztonsági lakat, amelynek a hazai forgalmazását megszervezte. Most egy új terméken, az indításgátlón dolgozik. Csupa olyan hasznos holmi, ami az autók biztonságos üzemeltetéséhez szükséges. A biztosítók pedig ezeket elfogadják a részletre történő vásárlás esetén.

Szabad idejében horgászik, lovagol. Imádja az állatokat, német juhászkutyája a kedvence.

Nem tudok szabadulni a gondolattól, törleszt a sors Segelbaum Lászlónak, aki 28 éven keresztül csak a hátrányát szenvedte a származásának.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése