Dávida István

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_03-30_davida_istvan.jpgKuriózumnak számít: a nyíregyházi Plasztik Gmk. szerepel a hat nyelven íródott Nemzetközi Szaknévsorban. A kicsinek látszó cég az Ószőlő utca sarkán búvik meg. Jelentősége sokkal nagyobb a külsejénél. Nemzetközi szinten készülnek itt a termékek, a minőségre újabban az anyagvizsgáló laboratórium vigyáz. A társas vállalkozás tulajdonosa Dávida István gépgyártó és automatizáló mérnök, aki közéleti munkát is végez és színes egyéniség. Alelnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kereskedelmi és Iparkamarának. Sok éven át fentről látta tenyérnyi hazánkat: repülőgépet vezetett.

Az üzemben minden olyan gumitermék készül, amelyre a vegyiparnak, a nagyiparnak és a háztartásnak szüksége van. Kis sorozatú megrendeléseknek is eleget tesznek, magas technikai követelmények mellett. Egyedi megrendelések teljesítéséhez célszerszámokat is készítenek. Képesek erre azért is, mert jó összetételű a szakember-gárda: többnyire több szakmás munkások dolgoznak itt. A főbb termékek közé tömítések, gumihengerek tartoznak.

Hogy honnan kerül ki a vevőkör? Országos cégek, intézmények szerepelnek a hosszú listán. Így például a Rába Gyár, a Magyar Honvédség, a gyógyszeripar, a konzervipar. Megyénk feldolgozó üzemei ezen a tavaszon is készülnek a főszezonra, a felújításokhoz, a karbantartásokhoz sok anyagot biztosított a gmk. Ami a külföldi megrendelőket illeti. Dolgoznak az amerikai Procter and Gamble cégnek is. A német üzleti kapcsolat már hagyományos. Közvetve alkatrészeket gyártanak híres autógyáraknak, például a Volkswagennek, a Fiatnak. Mostanában a világhírű Bosch cégtől várnak megrendelést. Ezzel kapcsolatban az esseni Thyssen cég minősítette a nyíregyháziak próbagyártását. Jól sikerült a próbagyártás, kedvező volt a minősítés, az áralku azonban még tart. Mátészalkától Essenen át Amerikáig sokfelé ismerik a gmk. termékeit. S nem csak ismerik, keresik is. A nyíregyháziak a jó minőségnek, a megbízhatóságuknak köszönhetik a sikerüket. A hazai megrendelők egy része anyagi gondokkal küzd. Több szempontból rugalmas, alkalmazkodó a gmk. A társvállalkozók tervezik, hogy átalakulnak kft.-vé.

Dávida, István mint kamarai alelnök, a közelmúltban Németországban, pontosabban Stuttgartban járt. A rövid szakmai utat a megyei kamara, a megyei fejlesztési iroda és a Kockázati Tőketársaság szervezte. E szakmai látogatás alkalmával felvették a kapcsolatot Baden-Württemberg tartomány kamarájával, üzleti köreivel. Információkat cseréltek, elkezdték az üzleti kapcsolatok kialakítását.

A kamara, illetve megyénk életében történelminek nevezhető ez a szakmai út. Dávida István a kamarában a nemzetközi kapcsolatokat szervezi és felügyeli. Tapasztalatai szerint a nyugati kamarák jól működnek, fontos szerepet töltenek be az ottani gazdasági életben. A mi megyei kamaránk − az alelnök szerint − működésénél figyelembe veszi a külföldi tapasztalatokat és a helyi sajátosságokat. S természetesen a vállalkozók elvárásait is. Hangsúllyal mondta az alelnök: a piackutatást, a piacszerzést segítik a kamara szakemberei. A szabolcsi tőkehiány gátat jelent, de a lehetőségeket és az igényeket egyeztetik, a kamarai tagok javára.

Rövid időn belül jól működő megyei kamarát szeretnének, ehhez kérik a tagok észrevételeit, javaslatait. A kamara vezetősége tudja, hogy egyes kamarai tagok idegenkednek a kötelező tagságtól, a kötelező tagdíjtól. Ám a kamarai szolgáltatások nagy segítséget nyújthatnak minden tagnak.

Dávida István megyénk legnagyobb vasas üzemében, a MEZŐGÉP Vállalatnál dolgozott hosszabb ideig, szerszámgépgyártással, fejlesztéssel is foglalkozott. A szerteágazó műszaki ismereteinek a gmk.-ban is hasznát veszi. A repülőgépiparban eltöltött éveknek szintén. A nyíregyházi javító bázis főmérnöke volt, mellette repülőgépvezetőként, pilótaként (sportrepülőket is vezetett) gyönyörködhetett hazánk szép tájaiban, elmondhatta, hogy neki nem csak térkép e táj. Szép emlékei közé tartozik, hogy Szlovákia felett is elhúzott gépével. Pedagógiai érzékkel is rendelkezik, ezért a repülők egy ideig oktatással bízták meg. Sok fiatalt oktatott a nehéz, de szép repülésre. Annak idején sokan irigyelhették azért, hogy eljutott a nyugati katonai szervezet, a NATO egyik repülőgép-javító bázisára.

A felesége mindenes ügyintéző a vállalkozásban. A kedves Dávidáné több megyei gyors- és gépíró versenyt megnyert, országos versenyen dobogós helyezést ért el. A két lányuk a vállalkozásban dolgozik. A lányok németből és angolból nyelvvizsgát tettek és elvégezték a Külkereskedelmi Főiskolát. Így biztosított a vállalkozásban a műszaki háttér mellett a kereskedelmi háttér is, a külföldi partnerekkel szót értenek.

Végül így mutatkozott be a híres vállalkozó: „Van egy négy és fél éves kisfiam, a Tökmag, aki már lejár a műhelybe és formaruhát kellett neki csináltatni. Lesz utánpótlás.”

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 3. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1995.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése