Fehér László

Elektroműszerész,

Nyíregyháza

szszb_06-16_feher_laszlo.jpgA korszerű és barátságos műhely falán egy bekeretezett kitüntetés, rajta ez olvasható: Az ipar kiváló mestere. Ezt a magas kitüntetést kapta a rendszerváltás után 1990-ben az Ipartestületek Országos Szövetségétől Fehér László nyíregyházi elektroműszerész. E bonyolult szakma művelője jól beszél németül. Presztízsét növeli, hogy tanulóképzéssel is foglalkozik. A műhely Sóstóhegyen a Fejedelem utca 21. sz. alatt található.

A világhírű német FESTO cég egyik kitűnően felszerelt műhelykocsija 1996. október 24-én és 25-én Nyíregyházán tartott sikeres kiállítást és vásárt. Köszönhető ez annak is, hogy a kétkezi vállalkozó, Fehér László elektroműszerész bírja a német nyelvet, Stuttgartban is vannak barátai. Az első napon a sóstóhegyi műhely előtt jöttek össze az érdeklődő iparosok, hogy megismerkedjenek a technika legújabb vívmányaival.

Másnap a 107. Sz. Szakmunkásképző Intézet tanárai és diákjai csodálták meg a műhelykocsit. A német cég magyarországi képviselője, Simor Árpád Fehér László társaságában mutatta be az elektromos kisgépeket, szerszámokat. Többek közt az asztalosok legújabb, összecsukható, szállítható padját, az üvegesek érdekes célszerszámát, s azt a világon egyedül álló csiszológépet, amelyet az autófényezők használhatnak. A szakmunkások, iparosok egészségét védő, környezetbarát gépek nagy tetszést arattak. A sóstóhegyi mester jóvoltából olyan korszerű kisgépeket és szerszámokat láthattak az érdeklődők, amelyeknek szinte egyedülálló forgalmazója a német cég.

Van még egy fontos német kapcsolata is a mesternek. Nevezetesen: ő a szintén méltán híres német érdekeltségű MOLKOM Kft. kelet-magyarországi márkaszervizének területi képviselője. Ez a cég korszerű elektromos szerszámokat, kisgépeket forgalmaz és javít. A sóstóhegyi műhelyben az elterjedt és méltán népszerűvé vált Hilti fúrógépek javítását is elvégzik. Az ugyancsak világhírű Bosch cég termékcsaládjának javítását, felújítását is vállalja a mester. Még pedig garanciával. Köztudott, hogy a nyugati világcégek hibamentes, minőségi munkát követelnek.

A sóstóhegyi műhelyben minden nap eleget kell tenni ennek a követelésnek. Egyfázisú és háromfázisú villanymotorok javítására is gyakran kerül sor a műhelyben. Bonyolult, összetett munkát végeznek itt. A mester néha éjfélig dolgozik, néha meg éppen hajnalban lát munkához. Ottjártunkkor éppen egy értékes gépet kellett javítani. Sürgős volt ez a munka azért, mert ez a gép a lelke annak az üzemnek, amelyből ide küldték a gépet. E gép nélkül leállhat a termelés a javítás idejére! Ki is Fehér László, aki miatt a német műhelykocsi ilyen messzire gurult? Ő a Megyei Kézműves Kamara elektromos szakosztályának vezetője.

Közéleti munkát is végez, eleget. A nemrég alakult, szárnyát bontogató kamara az elektromos szakma művelőinek is segít amiben tud. Többek közt a továbbképzésben, különböző hitel- és adóügyekben. A műhelykocsiban megtartott kiállítás és vásár egy kicsit kamarai rendezvény is volt. Tanulóképzéssel is foglalkozik a mester. A szakma szeretetére, emberségre neveli a tanulókat.

Látogatásunk alkalmával három-négy tanuló szorgoskodott a műhelyben. Egyikük − amikor nem hallotta a mester − elmondta, hogy jó itt a légkör, sok mindent lehet itt tanulni, érdemi, valóban gyakorlati munkát végeznek a tanulók. Az sem mellékes − mondta a tanuló −, hogy a mester adott esetben megértő, emberi, családi ügyekben is bizalommal lehet hozzá fordulni. A korábbi tanítványokról is szó esett.

Fehér László büszke rá, hogy tanítványa volt a nyíregyházi Dudás László, aki az apjával híres kft.-t alapított a megyeszékhelyen. Tanította a kálmánházi Karikó Sándort is, aki az elektromos szakma kiváló művelője. A kiváló jelzőt azért is lehet a neve mellett említeni, mert a sóstóhegyi műhelyben sajátította el a szakma gyakorlati fogásait.

A némettudása onnan ered, hogy az egykori NDK-ban, pontosabban Karl-Marx-Stadtban (a két német állam egyesülés óta Chemnitz) három évig dolgozott és tanult. A német nyelvet szervezett formában, intenzíven kellett tanulnia, három évig, munka mellett. Egy afrikai és egy menekült görög fiatalember volt a szobatársa a német szálláson.

Gyakorlati munkája során tehát nemzetközi tapasztalatokra tett szert, emberi tapasztalatokat is jócskán gyűjtött a német városban. Mindennek hasznát veszi napjainkban is, a tevékenysége során. Több NDK-beli szerszám, néhány kisgép most is jól működik, betölti funkcióját.

A terv szerint 1997 nyarán boltot nyitnak a műhely mellett, itt fog dolgozni Fehér Lászlóné. Roland fiuk pincér. Klaudia lányuk az Arany János Általános Iskola és Gimnázium tanulója. A Tamás fiú már végzett, elektroműszerész. Alakulóban van egy dinasztia.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése