Rauszné Vadon Erzsébet

Vállalkozó,

Nyíregyháza

szszb_06-92_rauszne_vadon_erzsebet.jpgErzsébet úgy emlékszik vissza a gyermekkorára, hogy a szülei állandóan foglalatoskodtak valamivel. Édesapja Nyírbogáton a szeszfőzde vezetője volt, de emellett gazdálkodtak, kertészkedtek. Nem látta őket sohasem pihenni.

Amikor már arra is gondolt, hogy milyen lesz majd az ő felnőtt élete, egyet biztosan tudott: nem akarta kockára tenni a munkáját. Nem akart tartani az időjárástól, amely hónapok munkáját tönkreteheti néhány perc alatt.

Igaz, az ezerkilencszázötvenkilencben született kislánynak ekkoriban még nem a jövendő volt a legfőbb problémája. Megkapott mindent, sohasem kellett megkérdezni, hogy vehet-e a boltban magának egy tábla csokoládét. Szép ruhákban járt, zongorázni tanult. Szívesen emlékszik vissza az általános iskolás évekre: szerette a közösséget, de a többiek is kedvelték őt.

Egy lánytestvére van, aki hat évvel fiatalabb nála. Budapesten él, a Pető-intézetben dolgozik konduktorként.

Erzsikének nagyon összeszorult a szíve, amikor ott kellett hagyni Nyírbogátot, el kellett jönni a nagyvárosba, Nyíregyházára, a Vasvári Pál Gimnáziumba. Ének-zene tagozatra íratták be, továbbra is tanult zongorázni és magánórákat vett énekből. Nehéz időszak volt ez, elsősorban a családtól való elszakadás miatt, de egy idő után minden a helyére billent.

Úgy alakult, hogy mégis Debrecenben érettségizett esti tagozaton. Egy textilüzemben dolgozott egy évig, s közben letette az érettségi vizsgát. Visszajött Nyíregyházára, s tizenkilenc évesen feleségül ment Rausz Tiborhoz. Nem volt munkahelye, a szerelem éltette őket. Tibor más volt, mint a többi fiú. Hiányzott belőle a csibészség, komoly volt, megfontolt és határozott. Nehéz volt megszokni a szerényebb életet, de akkor is nagyon boldogok voltak.

Alig telt el egy rövid idő, terhes lett. Az anyósa kijárta, hogy a Háziipari Szövetkezetben kapjon munkát. Ezerkilencszázhetvenkilencben megszületett első gyermekük, Attila, majd két év múlva Gábor. Egy évig az anyósnál laktak, majd Erzsébet szülei vettek nekik a Kossuth utcán egy lakást. Ekkor kezdődött igazi családi életük. Csodálatosak voltak a gyesen töltött hónapok. Egyáltalán nem unatkozott, nem érezte bezártnak magát. Sokat játszottak a gyerekekkel. Igazi családként éltek, minden gond ellenére szinte valószínűtlenül boldogok voltak.

Az Északi körúton vettek egy kis faházat, zöldségboltot nyitottak benne. Tiborban a gyakorlatiassága ellenére mindig volt egy álmodozásra való hajlam. Egyszer azt mondta: harmincöt éves korára saját háza és nyugati autója lesz. Pontosan akkoriban kezdtek Borbánya beépítéséhez, vettek ők is egy telket.

Az alap kiásásához kezdtek volna, amikor a telken felrobbant egy hordó Tibor keze között. Súlyos égési sérülésekkel szállították a kórházba. Két hétig naponta háromszor is bejárt hozzá, ápolta, gondozta, s nagyon erősen hitt benne, hogy teljesen felépül. Mondták is az orvosok, hogy nagyban hozzájárult férjének a gyors felépüléséhez.

(Amikor ezeket a kellemetlen emlékeket idézzük, Erzsike elérzékenyül, szinte látja maga előtt a férjét, és érzi a saját szívének a vergődését is.)

Aztán mégis hozzákezdhettek az építkezéshez. Erzsike alaposan kivette a részét mindenből: mászkált a különféle engedélyek után, majd kettesben húzták fel a falakat. Lakhatóvá tették a földszintet s beköltöztek.

Ezerkilencszázkilencvenben létrehozták a Poliker 90 Betéti Társaságot. Műanyag tasakokat, táskákat, fóliát gyártottak.

Ahogy teltek a hónapok, egyre gyakrabban kérték a vásárlók, hogy bővítsék a választékot. Szerencsére közben sikerült megvásárolni a Lujza utcában egy nagyobb területet. Itt lehetőség volt a fejlesztésre. Jó döntés volt, mert azonnal megnőtt a forgalom.

Menet közben folyamatosan bővítették a választékot, ma már szinte mindent kínálnak, ami a díszítéshez, a csomagoláshoz szükséges. A kellékek mellett selyemvirágokat, ajándéktárgyakat is forgalmaznak.

Az üzletmenet rengeteg időt felemészt, szerencsére azonban ott vannak a hétvégék meg a nyár. Tiszalökön van egy kis házuk, oda szívesen kimennek mindnyájan. Élvezik a csendet és a nyugalmat. Gyakran elmennek moziba is, mert arra nem kell úgy felkészülni, mint a színházlátogatásra. Lehet engedni egy hirtelen ötletnek is.

Ha elcsendesedik a ház, esténként szívesen vesz könyvet a kezébe, bár az is igaz, hogy olvasásra igazából májustól van idő.

Amikor arról faggatom, hogy vajon ilyen zsúfolt életről álmodozott-e akkor, amikor bakfisként tervezgette a jövőt, nem gondolkozik sokat. Igen, mindig azt szerette volna, ha szeretetben, megbecsülésben van része. Mert nincs fontosabb dolog a világon, mint a szeretet. Úgy érzi, hogy most minden együtt van, amiről valaha is álmodozott.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 6. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1997.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése