Hess páva, hess páva! Pünkösdjárás Parajdon

Szemelvények Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

Elől megy a király és a királyné és utánuk kettes sorban székelyruhás lányok vonulnak zászlókat lobogtatva

Pünkösd másodnapi helyi népszokás, népi gyermekjáték, melyet 1985 óta személyesen irányítok a megmaradásunkért.  Keletkezése a régi időkre nyúlik vissza, hisz többféle legenda is terjeng róla. Egy biztos, hogy van írott dokumentáció 1938-ból, vagy Jékelyi Bandi bácsi is mesélt róla Visegrádon, hogy édesapja, Áprily Lajos költő, tanár is ismerte és el is énekelte egy olyan részét, ami már, mára kikopott a Hess, páva énekből:

      Most jöttem Gyergyóból,
      Hat lóval, hintóval,
      Hat lóval, hintóval,
      Egy rongyos szolgával.
      Hess páva, hess páva…

Hogyan szerveződik? Hetekkel pünkösd előtt az utcabeli gyerekek, osztálytársak, barátok gyerekei csapatba verődve egy közreműködő személy segítségével, aki lehet nagyobb gyerek, szülő, pedagógus gyakorolják az éneket, kiosztják a szerepeket, hogy tudjanak készülni a nagy napra, amikor bejárják énekelve a falu utcáit. Ez a nap a hagyomány szerint pünkösd másodnapja. A múlt rendszerben, amikor tiltották és iskolába kellett menni, akkor vasárnapra került át a hess, pávázás, ahogy itt nevezik az emberek. Ma már hagyományosan hétfőn mennek, de mivel nagy a turista forgalom, az egyes csoportok már szombaton elindulnak, hogy a vendégeknek is bemutassák ezt a szép hagyományt.

A játék menete: kora reggel 7-8 óra között a gyermekek összegyűlnek a falu egyik részén, vagy a fő szervező udvarán, vagy egy faluvégi háznál, fogadónál. Énekszóval indul a menet a falun végig. Elől megy a király és a királyné és utánuk kettes sorban székelyruhás lányok vonulnak zászlókat lobogtatva. A bámuló emberek a csoportot meg, megállítják és süteménnyel, gyümölccsel, édességgel és pénzzel kínálják. Az adományokat a király és a királyné a tarisznyájukba, táskába gyűjti, és illendő módon megköszöni. Addig tart az éneklés, amíg az egész falut bejárják, majd az adományokat egy háznál, legtöbbször a kiinduló ponton szétosztják egymás között és fényképezkednek.

Szereplők:   – egy fiú, aki a király

                      – egy lány, aki a királyné

                      – 10-12 leány, a pávák.

Öltözetük: Király: parajdi székely harisnya, tarisznya a vállán, fején csákó vagy süveg, korona. Királyné: székelyruhába öltözik, de van eset, amikor menyasszonyi ruhát vesz magára, fején virágból font koszorú, vagy mirtuszkoszorú, vállán vagy kezében táska van újabban, adomány gyűjtés céljából.

Minden leánynak, kivéve a királynét, a kezében zászló van, ami nem más, mint egy hosszú rúdra tett szép hímzett kendő, vagy abrosz, törülközővel, vállkendővel. Rúd végén masni csokor, virágcsokor tűzve. 35 évi kitartó munka után elmondhatom, hogy újból sok csoport alakul ki a gyerekekből. Volt olyan esztendő, hogy 180 gyermek vonult az utcán. Ez a rekord év a 2014/15-ös esztendő volt, amikor összetoboroztam az összes gyereket egy közös felvonulásra a falu központjába. 2011-2017 között hat alkalommal Pünkösdölő és Tésztasütő versennyel kapcsoltam össze a helyi hagyományt, melyről a Duna Tv is helyszíni közvetítést készített. 

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 06. 06.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló