Fésűmuzsikosok, kakukkolók és brekegők

Szemelvények Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

Fésűmuzsikusok: Tamás Szabolcs, Gagyi Lóránt, Simófi István, Molnár Alpár, Sebestyén Dósa Eszter( hatéves óvodások)

Veszünk egy fésűt és egy pilipapírt (sztaniol). A pilipapír akkora hosszú kell, legyen, hogy a fésű fogait eltakarja. A papírt kettőbe hajlítva a fésűre borítjuk, majd a szájunk előtt mozgatva a fésűt, egy dallamot dúdolunk, és ez egy különleges hangzást kölcsönöz az éneknek, mert a papír rezeg a hangtól és zenei hatást kelt. Ez a fésűmuzsika. Érdemes kipróbálni!

***

A két tenyerünket zárt ujjakkal összetesszük szemben egymással. Ezután a két kezünket elfordítjuk derékszögben egymáson. Az ujjainkat szorosan tartva behajlítjuk a kézfejre, majd enyhén fordítunk annyit, hogy a két kezünk hüvelykujjai egymás mellé kerüljenek, miközben egy kis rést hagyunk a két ujjunk között. Ugyanekkor a két tenyerünket is egy kicsit egymástól elmozdítjuk, hogy egy üreg keletkezzen köztük. Ha minden mozdulatot helyesen végeztünk, akkor, ha belefújunk a lyukba és még egy-egy kicsi mozdulattal az alsó kéz ujjait, el-elmozdítom, szabályos kakukkoló hangot tudok előidézni.

A hangutánzó játékok sorába tartozik a békabrekegés. A szájunkból egy mély lélegzetet veszünk, majd a levegőt nem fújjuk ki kilégzésnél, hanem az összecsukott szájüregben visszatartjuk, majd az egyik kezünkkel egy kis tölcsért formálunk a szánk elé, míg a másik kezünkkel, könnyedén ütögetve arcunkat, a levegőt lassan a tölcsérbe eregetjük, és ettől a kezünkbe elég tökéletes békabreke­gést, tudunk előidézni. Néha tavasszal több gyerek a patak, tócsák mellett a békákkal közösen komoly koncertet rendezett saját maguk szórakoztatására.

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 06. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló