Gyí paci paripa, ketten ülünk egy lóra!

Részletek Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

A falovacska a fiúk játéka, amit szívesen játszottak a kisebb gyerekek.  Ló formája van a fejnek, ami egy hosszú rúdhoz van rögzítve. A gyermekek a lábuk közé fogják, és a rúdon egy keresztbe rögzített fogantyúval tartva, ugráló mozdulatokkal tudnak lovagolni. Ostort spárgából és egy gömbölyű ágból lehet készíteni és egy hosszú spárgát a lovas vállán  a két kar alatt átfűzve, majd a spárga végét összekötve a gazda a lovast tudja hajtani a befogott lóval. Mondókázni is lehet lovaglás közben.

  Gyí paci paripa,

  Ketten ülünk egy lóra!

A gyermekkorom egyik legelérhetőbb játékeszköze volt a favágó kecske, melyre többen is felülhettünk és vidáman lovagolhattunk. Lásd a Boncz Simon nevű kislegényt a képen! A favágó kecskét hajdanában a tűzifa fűrészelésére használták. Szarvai között áttették a méterfát és a kályha méretének megfelelő hosszúságúra, a kecskevégénél levágtak belőle. Ma már ténylegesen vagy dísztárgy egy-egy udvaron, vagy játékszer.

 

A talicskázó és a karikázó mint játékeszköz a gyerekek kedvenc játékai közé tartozik.  Főképp a fiúk játéka: erőt igényel, és azt fejleszti, óvodában is játszható. Munkafolyamatot utánoz, mert a korabeli munkaeszközök egyik legismertebb munkaeszköze. Viszont létezik egy eszköz nélküli változata is. Hogyan játsszák? Két gyerek játéka. Az egyik négykézlábra áll, a másik felemeli az ő két lábát, s így elkezdi tolni előre. Akit tolnak, az a két kezén „lépked”, a másik pedig úgy tolja őt, mint a talicskát: innen a játék neve.  Mint sportjáték is ismert, mert ahol négy öt gyerek összegyűlt, ott versenyt is lehetett szervezni,  két csapat között. Szöveg, dallam jellemzően nem tartozik hozzá. A karikázó pedig a vaskarika és a kankó párosítása révén jött létre. A karika a kép sarkában jobbra látható, a talicska mellett, a földön.  A karikázóról, mint játékszerről, már egy előző összeállításban teljes leírást közöltem.

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 09. 24.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló