Tollseprű a madárijesztő kalapjának szalagjában

Szemelvények Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

Régen a búzatáblákat gyermekekkel őriztették. Akinek, nem volt gyermeke, az készített madárijesztőt, melyet a búzatábla közepébe állított fel, hogy elijessze a madarakat. A tábla nagyságától függ, hogy hány ijesztőt állítunk fel.

Készítése: szükség van egy 1,5 méteres, és egy 1 méteres rúdra. A rövid rudat keresztben a másik rúdnak a végétől számítva, 20 cm-re ráerősítem. Ezután kitömök egy harisnyafejet gyapjúval, vagy vattával, ez lesz a feje, amit a kihagyott rúd végére erősítek úgy, hogy a rúdba belehúzom, és erős kötővel rákötözöm.

Keresek egy használt posztókabátot, egy rossz férfinadrágot. A kabátot, és a nadrágot kitömöm szalmával úgy, hogy a két karja és a két lába jól kifeszüljön. Ezután feladom a rövid rúdra a kabátot. A nadrágot ráerősítem a kabát alá, ugyancsak a rúdra, majd egy használt szalmakalapot, vagy amilyen más kalapunk van a fejére, elhelyezem. Még egy tollseprűt is beleszúrok a kalap szalagjába, bokrétának. Felfűzök üres konzervdobozokat egy drótra, ezt a két karjára erősítem. A felfűzött dobozok a levegőmozgásra összekoccannak, s ettől zörgő hangot adnak ki, amitől a madarak elrepülnek.

Ősszel, betakarítás után, a kukorica fosztók idején az ügyes kezű felnőttek nagyobb gyermekek egy nagyobbacska tökből kifaragtak egy töklámpást. Úgy készítették, hogy egy hegyes késsel kirajzoltak a tökre két szemet, orrot, szájat mindenki tetszés szerint. Ezután a töknek a másik oldalára vágtak egy ajtót. Itt benyúltak a tökbe és kivájták a belsejét. A kirajzolt arcot kivágták késsel, majd az ajtón keresztül behelyeztek egy gyertyát a közepébe, de úgy, hogy álljon meg középen. A gyertyát meggyújtották, majd az ajtót visszahelyezték a helyére. Az volt a jó, ha a töknek szára is volt, mert akkor könnyen lehetett vinni. Volt úgy, hogy kitették a tornácfájára este a lámpást vagy a kapu elé, és a járókelők bizony megijedtek, ha nem tartózkodtak hozzá, hogy az egy töklámpás.

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 08. 27.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló