Hajtogassunk pénztárcát, poharat, csákót!

Szemelvények Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

Szükséges anyag: egy tégla alakú lap, mely hajlítható. Elkészítése: a tégla alakú lapot a hosszú oldal mentén kettőbe hajlítjuk, hogy a keskeny oldalak pontosan fedjék egymást. Ezután szétnyitjuk, és a keskeny oldalak sarkait hajlítjuk be úgy, hogy a két sarka az oldal középpontjánál találkozzon, majd a tűrés vonalakat lesimítjuk. Az így keletkezett háromszögek csúcsait behajlítjuk úgy, hogy a behajlított csúcs, pontosan a háromszög alapjának közepére kerüljön. Ezután a kapott formát behajtjuk, egész a középvonalig, mind a két oldalon úgy, hogy a tűrésvonalnál az oldalak szépen egymáshoz illeszkedjenek.

Az egész munkánkat teljesen lefelé fordítjuk, majd a keskeny oldalánál a két oldalt behajlítjuk annyira, hogy a túloldalt keletkezett két háromszög ezen az oldalon legyen látható. A középvonal mentén ekkor kettőbe hajlítjuk az egész eddigi munkánkat, majd a keletkezett két rekesz egyikéből kihajlítjuk a betűrt háromszög sarkát, ami egyben a tárca fedele is. Kész van a csiki-csuki pénztárcánk. Azért csiki-csuki, mert mind a két rekeszből ki lehet a pénztárca fedelét nyitni.

A poharat négyzet alakú papírból készítjük. Készítünk egy átló menti hajtást, majd az így keletkezett háromszögnek a két egymással szemben lévő sarkától behajtjuk úgy, hogy a két sarok egymásra tűrődjön, majd a háromszögeket mindkét oldalon letűrjük. Az egyik oldalon az egymásra tűrt sarkakra, majd megfordítjuk és az előző tűrésvonalig ezt a sarkát is lehajtjuk és elsimítjuk. Kezünkkel egy kissé összenyomjuk, és a keletkezett üregbe töltjük a vizet.

A csákót tégla alakú lapból készítjük. A lapot kettőbe hajtjuk, ezután azt az oldalát, ahol az oldalak felhajthatók ott a lapot még egyszer kettőbe hajtjuk, majd emellett a tűrésvonal mellett készítünk egy háromszöghajtást, úgy, hogy a két sarkát a tűrésvonalig behajtjuk, hogy pontosan találkozzanak a tűrésvonal mentén. A felhajtható oldalakat, amíg a háromszögek széle tartanak, felhajtjuk, majd a sarkait a tűréseknek lehajtjuk mind a két oldalt. Ezután a csákót széthúzzuk, és a fejünkre helyezzük.

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 11. 08.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló