Kerek ez a karika, karikázik Marika

Szemelvények Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

Régi kép a múlt századból. Karikázó lány

A karikázót 8-10 éves fiúk játszották. A karika szerepét egy rossz biciklikerék belső fémpereme töltötte be, amely mellé egy, a végén „u” alakban meghajlított „vaskankót” (pálcát) használtak. Ezzel a kankóval hajtották a karikát maguk előtt, úgy, hogy a karika az „u” alakú részbe illeszkedett. A bátrabb gyerekek sokszor az egész falut keresztül-kasul karikázták, anélkül, hogy a karikát leejtették volna.

Karikázó kisfiú (Kocs, Komárom m.) A Magyar Néprajzi Lexikon nyomán

Karikázó fiú (Levelek-Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Deák László alkotása

A dalosabb kedvűek még dudorásztak is közben. Így: Kerek ez a karika. Karikázik… (Marika, vagy, aki tolta a karikát, annak a nevét mondták)

Bíró Mihály bácsi, parajdi fafaragó alkotása

Ugyancsak a kóré vastag részéből készítették az ügyes kezű apák vagy nagyobb fiúk a kisebb gyerekeknek a kórészekeret falovakkal.

Balassagyarmat Palóc múzeum. Saját felvétel

A kóré szárából lemetszettek egy vastagabb részt, ez volt a tengely, majd két rövidebb rész, mely egyforma hosszúságú volt, ez volt a két keréknek a tengelye, és egy hosszabb darab a rúdnak. A főtengelyt a két oldalsó keréktengellyel, egy szeggel összeillesztettük úgy, hogy a főtengely két végére rögzítettük a keréktengelyeké majd a négy végére helyeztük a szekér kerekeket. A kóré vastagabb feléből négy egyforma nagyságú darabot levágtunk kerekeknek és ezt is rögzítettük szeggel. Ezután a rudat helyezzük föl a főtengely közepére, ezúttal is egy nagyobb szeggel szúrjuk át a két kóré darabot. Már kész is a szekér, lehet játszani.

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 08. 07.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló