…és a csigabiga kibúvik a gyufásdobozból

Szemelvények Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

A babaágyhoz szükség van három gyufásdoboz belsejére. Két gyufásdobozt elhelyezünk függőlegesen belsejével szembe fordítva és a harmadik dobozt a kettő közé illesztjük, amit felfelé fordítunk, mert ebbe helyezzük el a játék babánkat. A két függőleges dobozt a vízszintes dobozhoz ragasztjuk, majd az egészet a megfelelő méretre kivágott papírral, ami fehér is lehet, majd bevonjuk egyenletesen, amit lehet színezni, díszíteni tulipános mintával. Ha kész az ágy, akkor egy kis szalmát, gyapjút teszünk bele, egy kis tégla alakú fehér vászonból lepedőt, párnát készítünk a babának.

Akkora babát kell készíteni, mely belefér az ágyba. Legtöbbször gyufaszál nagyságú babát készítettünk, melynek a karja is gyufaszálból készült, feje egy kis vattával kitömött rózsaszín vászon volt, melyet egy gyufaszál végére kötöttünk, és ez alá tettük a fejet, amit rákötöztünk, és kis vászonruhácskát vágtunk színes anyagból, majd szemet, szájat festettünk a fejére, és hajat varrtunk gyapjúból neki. Ágyba téve bölcsődalokat énekeltünk. A babának további bútorokat készítünk ugyancsak gyufásdobozból, így asztalt és széket.

 

A gyufásdoboz fényképezőgép egyik kedvenc játékunk volt. Veszünk egy üres gyufásdobozt, majd egy fehér papírra, melyet kivágtunk a doboz nagyságának megfelelően, rajzolunk egy nevetséges figurát (bohóc, majom, ördög, síró arc.), melyet beragasztunk a doboz aljába. A belső doboz egyik oldalának a közepébe egy hosszú cérnát fűzünk be, majd visszatoljuk a dobozba.

Márton Eszter fényképész és Selymi, a kukucskáló, parajdi óvodások

Csoportos fényképezés Farkas Noémi, Selymi, Márton Eszter, Zsombori Noémi óvodások, öt évesek

Akit le szeretnénk fényképezni, felszólítjuk.

– Figyelj ide! – A körülötte lévő  gyerekek is odafigyelnek a felszólításra.

– Repül a madárka! 

– Nevetni!!

Ekkor hirtelen mozdulattal a belsejét a gyufának kihúzzuk, és  a jelenlevők is jót nevetnek az előbukkanó figurán.

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 08. 21.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló