Tunyogmatolcs − „Kurtakocsmatolcs”

Szemelvények Szilvási Csaba Szatmári helynevek igézetében című művéből

Tunyogmatolcs.jpgA Tunyog helységnév 1313-ban fordul elő először írásos formában. A település első birtokosa a Tunyogi család volt. Matolcsot 1387-ben Castrum Matuchyna alakban említik. A vár a XVI. század­ban tekintélyes erősség volt. Lakosai híres szűrcsapók és gubások voltak, céhlevelük 1714-ből való. A településen többször tar­tottak vármegyegyűlést, pl. 1669-ben és 1707-ben. A község iskolája a XVII-XVIII. században híres volt. Négy-, de néha hat­osztályosként működött, ahol „gimnaziális” tantárgyakat tanítottak (Borovszky 113. l.). Luby Lajos, akinek nevét lapos, sarok, tag, tag-tanyahely és út is őrzi a határban, gőzmalmot és olajgyárat is üzemeltetett a községben. A két település 1950-ben egyesült. A Tunyog helynév a szláv Tuneg személynévből keletkezhetett, magyar névadással, a Matolcs pedig talán egy Mat kezdetű magyar személy­név kicsinyítő-becéző funkciójú -ocs képzős változatára vezethető vissza. (SzabSzatm. 129. l.) Én magam − természetesen ez csak hipotézis részemről − a Tunyog szóban ( ahogy a balból balog lett) a tunya melléknév egy -og képzős származékát látom. A Matolcsról nincs saját elképzelésem. A falusiaknak van. A Tunyogról is, a Matolcsról is. A szájhagyomány szerint Matolcson, a kocsmában ivott két ember. Az egyik átment a Szamoson, a másik, aki ott maradt, sürgette a csaplárt, hogy adjon neki bort. − Ittak már eleget, válaszolta a kocsmáros. Hát a másik hol van? − kérdezte. − Túl nyög − mondta a ven­dég. − Majd holnap adok − utasította el a kérést a házigazda. − Nekem ma tölts! − követelőzött tovább a vendég. Gyerekkoromban, egy nyári napon, amikor a híd alatt kialakított strandon, ötven-hatvan gyarmatival, matolcsival együtt fürödtünk az akkor még fenollal és más vegyi anyagokkal nem szennyezett Szamos­ban, édesapámtól hallottam a történetnek egy másik változatát, amely­ben a folyó túlsó partján az ellenség nyögött, és egy magyar vitéz mondta a kocsmárosnak a „matölcs”-öt.

Tunyog központi része a Nagy-, hivatalos nevén Rákóczi utca. A Béke utcát 1945 után nyitották. Ennek kanyarulatában van a Piroska-sarok. A „vinkli” Kölcsey Ákos − nevével a mesebeli „farkasos, nagymamás” kis­lányt idéző − szobalányáról kapta a nevét, aki hűséges „szoblányatáért” egy darabka földet kapott az excellenciás?, kegyelmes?, nagyméltóságú?, méltóságos?, nagyságos?, tekintetes?, nemes? nemzetes? úrtól.

A Rózsadomb, hivatalos nevén Rózsa Sándor utca, egy kisebb magaslat Tunyogon. 1970 után az úgynevezett Gödörből ide települt a helyi cigány lakosság egy része. Már az utcának a híres betyárról való hivatalos elne­vezésében is felfedezhető némi „gyöngéd célzatosság”, amit aztán a fővá­rosi úri negyed nevének az itteni „fertállyal” való „hasonlósága” alapján a magyar lakosok részéről történő „áthozatala” még „meg is fejel”. A matolcsi cigánysort − ebben a helyi romák sem találnak semmi kivetnivalót − a jeles muzsikusról nevezték el Dankó Pista utcának. A Váci Mihály utcát is, bár igaz, hogy egy ideig a névadó költő is tanítóskodott − mivel sok pedagóguscsalád lakik benne − célszerűbb lett volna inkább Apáczai utcának elnevezni. A tunyogi Kölcsey utca is „kapcsolt névadás” eredménye. Nem a reform­kor nagy alakjáról, hanem rokonságáról kapta a nevét, akik a település­nek ezt a részét birtokolták. A Toldi utcát az első világháború után nyitották. Két részét, mint korábban a magyar futballistákat, Toldi I. és Toldi II. néven emlegetik. A falu szülöttéről, a Zalka Máté illetve Lukács tábornok néven híres­-hírhedtté vált egykori Frank Béláról először Matolcson neveztek el egy utcát, de mivel annak nagy része az 1970-es árvízben elpusztult, ezért − az ottaniak éltek a „zalkalommal” − a tunyogi részen épült egyik új utca is ezt a nevet kapta. így aztán a lakosság a régebbit Zalka I, az újabbat Zalka II. néven „fociztatja”.

A Kis, hivatalos nevén Dózsa György utcának a határ felőli részét − mert az itt lakók elődei gyakran kijártak a földekre, „tüntetni”, azaz „eltün­tetni” valamit − Tündérvégnek nevezik. A matolcsi rész egyik „veretes” utcája az Árpád, régi nevén Malom utca. Az eredeti utcanév alapján az itt lakók feltételezik, hogy vagy a Szamos egy közeli szakaszán hajdan állt vízi-, vagy az utcában egykor működött szárazmalom volt a „névadó”. A Kender, hivatalos nevén Táncsics utca, a település egyik régi része, az öregek szerint onnan kapta a nevét, hogy régen sok dörzsölőt rendeztek benne. A Petőfi utca másik neve, a Tót utca nem az itt született Falu végén kurta kocsma című vers alkotójának anyai ágon való származására akar utalni, hanem a Felvidékről hajdan idetelepültekről szól. Talán nem csak véletlen, hogy ma is több Tóth nevű él az utcában. A „szabadság, szerelem költőjéről” nevezték el a Holt-Szamos matolcsi partján álló csárdát, a hajdani „kurta kocsmát” is. A faluban egykor néhány ember teljes bizonyossággal állította, hogy a kocsma mester­gerendájába Petőfi maga véste bele a nevét. Ennek napjainkra „kézzel tapintható” bizonyítéka, sajnos, már nincs.

Ma még a településen élők többsége is úgy gondolja, hogy a kurta jelző az egykori épület kis méretét jelezte, pedig szó sincs erről. A magyará­zat az, hogy mivel a kocsma az évnek csak egy meghatározott szakaszá­ban, szeptember 29-től április 24-ig, Szent Mihály napjától Szent György napjáig, a mezőgazdasági holtidényben üzemelt, a szókapcsolat megha­tározó tagja a nyitva tartással kapcsolatos. Nemcsak üzemeltetés, hanem a benne való tartózkodás idejének is íratlan „törvénye” volt. „Nem azier van a korcsma, hogy örökkietig benn dorbiezojjon az ember” − mondták a faluban, ahol megvolt annak a sorja és az ideje, hogy meddig legyen bent valaki. Az is baj volt, ha a „kur­tában” a kelleténél tovább ült valaki, de az is, ha elkerülte. Ami Pest- Budán a Deák-klub, a nemzeti kaszinó, a baloldali kör, a kávéház, a sör­ház, a vendéglő, a dalárda és a színház volt, azt Matolcson egymagában a kocsma testesítette meg.

„A kenetlen szekér is nyikorog, a locsolatlan gégén meg nem jön ki bölcs ige” − tartják az emberek Szatmárban, ahol valaha a virtuskodá­sok, a nagy „szellemi csaták” színhelye volt a kocsma. „Minek gyül össze annyi ember egy bokorba, ha nem azier, hogy feefajjanak maguk közzül valakit. Háta megett kárálni valakire, asszonyoknak való. Fierfijember szemtül szembe rágja le a hust annak a csontyárul, akire kitette a célt” − vallották egykor Matolcson is. Asszonyokról ritkán esett szó a „kurta kocsma” vendégei között. A „vastagvérű”, hajdan gyakran duhajkodó szatmári legények mit sem szé­gyelltek jobban, mint ha gyöngéd érzelmi állapotot fogtak rajtuk. Ezért aztán nyersességgel és drasztikus keménységgel takarták, ha szívük meg­mozdult, és nem fért a helyén.

Tunyogmatolcs partjait a Szamos (sza)mossa. Eleven és holt formában is létezik. Amelyik itt él, az ítél − többször megtette már − eleveneket és holtakat. Ha kijön a sodrából, akkor kilép a Falu-aljasi hullámtérből, elmossa az élők házait, és megháborgatja még a temetőkben nyugvókat is. A partján álló Gátőrházban lakók dolga, hogy időben felfigyeljenek a folyónak az árvíz következtében létrejött Görbe-tó nevében is benne lévő újabb „ferde” szándékára.

A Szamoson két híd vezet át. Az új csak közúti átjáró, a régin pedig, amely egykor a köz- és vasúti forgalom lebonyolítására egyaránt szolgált, 1981 augusztusától már csak vonatok közlekednek. A Holt-Szamos a folyó régi medve, amely elválasztja egymás­tól Matolcsot és Tunyogot. Az Északi-csatornát, vizének sötét színéről, Fekete-csatornaként is szokták emlegetni. A Nyárfási úttal való találkozá­sánál hajdan a Fekete-híd nevű kis faátjáró állt rajta. A Határ-patak a tunyogi határ végében folydogáló kis vízgyűjtő. A Horgas patak horog alakjáról kapta a nevét. Egyik része, az előtag „továbbgörbült” változata, a Hornó. A patak mellett fekszik a Horgas-dűlő, amelynek a Horgas-rév alatt a másik neve. A Géberjén irányából a matolcsi határba érkező Muszturuc-patak és a róla elnevezett hát törökös, „musztafás” hangzásával hívja fel magára a figyelmet.

Nyelvtörténeti szempontból nagyon érdekes a Szamos árterében fekvő Kő-kert másik elnevezése, a Kölyü-kert, amely szinte már egy ősi „kövü­let. A tunyogmatolcsi dűlőnév előtagjának tanúsága szerint a kő szónak − a köv formája helyett − a településen is a köj vagy kölyü alakja élt koráb­ban. A kölyű, afféle kis malomkő jelentésben, a szemes termények olaj­magvak és fűszerpaprika törésére, összezúzására szolgáló, ősi kézi esz­köz, a kézimalom régi neve is. Egy olyan masináé, amit − miközben őrlő dalát, a „magyarok szimfóniáját” énekelte − Gellért püspök szolgálóleá­nya is hajtott hajdanán.

Az Iszkó a matolcsi részen található, de korábban Tunyog határában is volt egy ilyen nevű határrész. Hogy a neve honnan származhat, már senki sem tudja, de valószínű, hogy a Panyolánál általam már emlí­tett i „ősgyök” és annak képzett isz alakja van benne az Iszkáz és az Iszkaszentgyörgy helységnevekben és a matolcsi Iszkóban is.

A Holt-Szamos közelében lévő Itató nevű dűlő a Halvány-tó szigetén van, ahová egykor az ökröket vitték le a matolcsiak, hogy ott szomjukat oltsák a derék kérődzők. A Marha-törés minden bizonnyal az általuk letaposott lápból keletkezett legelő volt. Állatokkal kapcsolatos a Bika-gorond nevű, a lapályos részből kiemel­kedő terület, ahol hajdan a község bikája legelészett, és a Bika zugja nevű kaszáló. A gorond domb, domborulat jelentését a helybeliek már nem isme­rik. A Szamos mentén van egy másik kiemelkedés, a Domb-szer. Földjét kisebb árvizek idején is lehetett művelni. A Disznó-tanya nem egy rendetlen tanyagazdáról, hanem az egy­kor rajta tanyázott sertésekről kapta a nevét. A Liba-déllő régen egy füves terület volt, ahol a ludak legeltek. A Galamb-szérűn valaha rep­cét nyomtattak, s az elhullott magvakat a „tubicák” szemelgették fel. Vadgalambturbékolásból más, környékbeli településeknek is jutott: Kis­szekeresen van Gerlice-dűlő, Darnón pedig Gerlice-tó.

A Harcsás egy mélyebben fekvő kaszáló neve, amelyen régen, a Sza­mosnak az árvizet követő visszahúzódása után akár kézzel is lehe­tett halakat, köztük nagyragadozókat is fogni. Eredeti az egy részében ma is kaszálóként „funkcionáló” dűlő neve, a Nyúlszökő, ami − a helyi lakosok szerint − annyira gyenge termést hozott, hogy még a tapsifüle­sek is „elpucoltak” róla. A rajta átfolyó Nyúlszökő csatornán Szamoskér és Tunyogmatolcs között, szükség esetén, egy szivattyúállással és mobil szi­vattyúkkal ellátott műtárgy mozgatja a vizet. A Pokróc- vagy Veszett-kutya tagot nem egy takaróról vagy egy beteg ebről, hanem egykori tulajdonosáról, egy durvalelkű, gyakran dühöngő földesúrról nevezték el. A Nagy-Pogány-hát egy − valószínűleg nem a XIII., hanem a XVIII. századi − tatár betörés rossz emlékét idézi.

A Csonkás a régen benne állt, levagdalt ágú, a Magas- vagy Magos-fa pedig a sudár törzsű fákról kapta a nevét. Az Eresztvény helyén valaha minden bizonnyal egy fiatal, sarjadó erdő volt. A névben a sarjad, hajt jelentésű ereszt (gyökeret ereszt) ige van benne. A Nyárfás-tanya a „Ki tanyája ez a nyárfás? Nem hallik be a kurjantás” kezdetű nótát muzsi­kálja a fülünkbe.

A kötött, rossz talajú Mogyoró-szeget valaha ellepte a vadmogyoró. A Káposztás-kertben régen különböző konyhakerti növények zöldelltek, a Köles-szerben pedig a világon ma is az egyik legnépszerűbb gabona­félét termesztették. A Komló-szegben, ahol az 1970-es árvizet megelő­zően házak is álltak, komló nőtt, de a faluban a növényt nem sörfőzésre, hanem kenyérsütéshez használták. A babonás asszonyok a kovászhoz való komlós korpát mindig olyan vízben oldották fel, amelyben tüzes szenet oltottak igézés ellen. A csombort az ókorban erős illata miatt az istenek eledelének tartották. A nép által borsikafűnek, bécsi rozmaringnak, pereszlénnek és hurkafű­nek is nevezett, kicsit csípős, fűszeres illatú fűszernövényt a bors elterje­dése előtt húsételek, saláták, főzelékek és levesek ízesítésére használták. A Csombor, a Holt-Szamos medrében fekvő, hajdan kákával, gyékénnyel benőtt terület is erről a benne tenyészett, mocsári menta néven is ismert borsikafűről kapta a nevét.

A tunyogi határban van egy Zsombékos nevű kaszáló, ahol az öregek szerint „a zsombiekok mijatt alig lehetett járni.” A vámosoroszi Honcsokos és Kolláth-kátyó, a szamosújlaki Zsombokos és Zsomokos és a zsarolyáni Mocsáros neve is az ittenihez hasonló „ingatag” talajviszonyokat sejtet. A Haraszt hosszan elnyúló földtábla. Nemcsak fűféleségek, hanem nyárfák is nőttek rajta. A Szamos árterében fekvő Sóskás a benne termő lósóskáról, a Hagymás-lapos pedig a rajta tenyésző vadhagymáról kapta a nevét. A Hatos nem régi magyar pénzféleség, hanem egy homokos szántó. A Ráta nevű határrészt a birtokosai valaha megfelelő arányban osztot­ták fel maguk között, a Peres pedig onnan kapta a nevét, hogy a tunyogiak a szamosszegiekkel „vívtak” érte a bíróságon. Abból az időből származik a „Tudod, mit mondott a szamosszegi pap?”-kérdés, amit ezen a vidéken a nevetséges, teljesíthetetlen kérésre mondanak, s amire a választ (Hát a f. ..om nem kéne?) kimondatlanul is ismeri mindenki.

Matolcs község valaha az Ómatolcs nevű határrész helyén feküdt, ahol napjainkban is találni még tégla- és cserépdarabokat. A Szamos áradásai kényszerítették arra a lakosságot, hogy a mostani helyére költözzön.

(Szerkesztette: M. Szlávik Tünde)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése