Ugrik, mászik, bukfencezik, tornázik

Szemelvények Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

Kartonból is készítettünk Ugró Jancsikat. Egy Paprika Jancsi formájú alakot vágunk ki, színezzük, majd összeállítjuk, úgy, hogy mozogjon keze, lába. Hátul a kezeket és lábakat úgy kapcsoljuk össze, hogy, ha egy fogantyúval meghúzzuk, akkor kezét, lábát egyszerre mozgatni tudja.

Egy másik érdekes változata az ügyességi játéknak a Mászó Jancsi. Egy ember formájú bábot vágunk ki fából. Két kezét kilyukasztjuk és két egyforma hosszúságú spárgát fűzünk bele, amelyet egy kb. 10 cm-es rúd végébe fűzünk bele. Másik két végét szabadon hagyjuk, majd a spárgát a rúddal rögzítjük egy akasztóra, majd az alsó szabad véget lefelé feszítve a bábut az aljra eresztjük, azaz a cérna végére, majd elkezdjük a cérnát két kezünkkel fel-le feszesen mozgatni, amitől a báb, kezd felfelé mászni a spárgán. Lehet versenyt is rendezni két játékos között.

Egy létrát készítünk legalább nyolc fok magassággal. Tehát a létra legyen legalább 30 cm magas. Beosztjuk a fokok közti távolságot egyenlően, majd beállítjuk egy talpba, ami megtartja a létrát stabilan.

Kifaragunk egy ember formájú figurát, azaz csupán a fej formája legyen meg. A bábu nagysága akkora kell, legyen, hogy a fokok között simán át tudjon fordulni. A báb tégla alakú törzsét bevágjuk olyan szélesre, mint amilyen vastag a létra foka, ami gömbölyű.

A bábu, Bukfenc Jancsi, a képen a létra talpán látható. A bábut a felsőfokra ráhelyezve, majd elengedve, magától végig lebukfencezik a talpig.

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 09. 12.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló