Parittya-csúzli és sárpogácsa

Szemelvények Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

A parittyához szükség van egy V-alakú nyeles faágra, melynek a két végét egy kissé körbe vágjuk, majd a végekre dróttal vagy kemény spárgával két hosszú gumiszalagot (kb. 20 cm) erősítünk. A két gumiszalagnak a másik végén egy darab bőr van felerősítve úgy, hogy egy kisebb kő bele férjen, ezután a parittyát kihúzzuk a bőrtől magunk felé, a megcélzott tárgy irányába. A parittya nyelét szorosan tartjuk, majd egy hirtelen mozdulattal elengedjük a bőrt a kővel együtt, ha jól céloztunk a kő a megcélzott tárgy irányába pontosan elrepül. Célba ér!

A kislányok egy-egy esős idő után különböző játékformákba (csillag, kerek, ovális) rakták a sarat, homokot, majd hirtelen mozdulattal kiborították egy sima felületre és ezt fűszálakkal, virágokkal díszítették. A tortákat, pogácsákat kitették a napra száradni. Vendégváró falatok a babaszobába.

 

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 08. 02.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló