Okarina, cserépmadár, kereplő

Szemelvények Kelemen Magdolna Sós kertbe ugorka című könyvéből

Korondon néhai István Lajos bácsi volt az okarina nagy mestere. Róla csináltam a fényképeket még éltiben. Számára játék volt e hangszer készítése. A palából készített okarina egy fúvós hangszer, mely felépítésében hasonlít a furulyához. Ovális formája van, belül üreges. Oldalán öt lyuk látható, és az egyik élén pedig egy fújó rész, amit megfújva hangokat ad ki. Ujjainkkal a lyukakat befogva különböző dallamokat lehet rajta játszani.

A cserépmadár ugyancsak kedvenc játékszerünk volt, mely agyagból készült madár formájú játék. A madárka csőr és farkrészén lyuk van. Belseje üreges, melyet vízzel meg lehet tölteni, mitől kellemes csicsergő hangot lehet létrehozni. A farok résznél lévő kicsücsörödő rész a fújó, a csőr résznél lévő lyukon pedig az ujjunk mozgatásával, kiengedjük a beléfújt levegőt és ettől lesz a madár hangja csicsergő.

A kereplő fából készült, csattogó hangot kibocsátó zajkeltő eszköz. A nyélhez kapcsolódó fogaskerekekhez egy hajlékony falemez csapódik, és ez adja a kereplő hangot. Régen madárijesztésre is használták, de nagypénteken, mikor elnémultak a harangok, azt mondták, hogy elmentek Rómába, akkor a kereplő hangja helyettesítette őket, hirdette a mise kezdetét. Recsegő, szarka hangját utánzó népi hangszer szerepét is betöltötte.

További részletek a könyvből: ITT

Szerző: 2019. 07. 06.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló