Seszták Oszkár

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Közgyűlés elnöke

Nyíregyháza

„Nem karriercél vezetett a politikai szerepvállalásra harminc évvel ezelőtt. Erkölcsi alapon hoztam döntést arról, mit szeretnék az életben megvalósítani, ha már a sorsom a közélet felé terelt. Nyíregyházi főiskolásként, vallásgyakorló családi háttérrel a korábbi rendszerben nem is gondoltam politikai szerepvállalásra. A feladatok viszont jöttek és egyszeriben a politika sűrűjében találtam magam. Visszatekintve, ma sem döntenék másképp, mert ezt felfoghatom küldetésnek, amelyet szűkebb-tágabb közösségem, a megye és a hazám érdekében tehetek.”

Seszták Oszkár megyei közgyűlési elnökkel idézzük a múltat, keresve a választ arra miként válhat az emberi tisztességet, erkölcsi tartást, a családot és az értékeket megóvó közösséget szem előtt tartó felelős közéleti vezető fontos szereplőjévé, mi több, alakítójává a megye, a régió, az Európai Unió népeket, nemzeteket meghatározó sorsának.

Közel egy évtizede tölti be az egyik legmagasabb közéleti tisztséget Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében. Családja, tanárnő felesége és gyermekei, a neonatológusnak készülő ötödéves orvostanhallgató Veronika, a miskolci Jezsuita Gimnáziumban tanuló ikerlányai, Lilla és Anna támogatták őt a sok elfoglaltságot igénylő feladatok elvégzésében. Időközben, a nyíregyházi tanárképzőn átvett diploma mellé a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán is oklevelet szerzett. A Megyei Önkormányzatok Országos Szövetségének alelnöke. Az Európai Régiók Bizottságának tagja, hazánk rajta kívül még tizenegy képviselőt delegál a testületbe. Ebből adódóan havonta utazik Brüsszelbe, ahol a gazdaságpolitikai és a természeti erőforrásokkal foglalkozó bizottságokban tevékenykedik.

Hosszú út vezetett megyénk gazdag kulturális örökségét jelentő középkori templomok megóvásának céljától a megvalósításig. A szívének oly kedves cél és a gyakorlat lehetővé tette pl. Vámosoroszi, Csengersima, Baktalórántháza, a partiumi Bere történelmi műemlékeinek megújítását. Most a határon átnyúló román-magyar program keretében 13,5 millió Eurót fordítanak az épített kulturális örökség megóvására, a megye turisztikai vonzerejének fejlesztésére.

Seszták Oszkár méltán lehet büszke arra, hogy az Európai Unióban az első olyan határ menti társulást vezetheti – ez a Tisza-Európai Területi Társulás – , amely az Unión kívüli ország, Ukrajna területén is hatályos. A Területi Társulás környezetvédelmi programja részeként a Kárpátaljai Jánosiban szilárdhulladék lerakót, Kisvárdán száraz biogáz üzemet létesít. Nyertes a pályázatuk, most készülnek tervek a kivitelezéshez. Már kiépült a Megyei Hulladékgazdálkodási Rendszer. Az azt működtető önkormányzati társulásnak közel tíz éve elnöke. A rendszert működtető önkormányzatok tulajdonában álló cég mára több száz embernek ad munkát, nyolcvan járművet használ, kétszáznegyven településen szolgáltat. Eredménynek tartja, hogy az egyik legalacsonyabb díjat itt fizetik ezért a szolgáltatásért az országban. A környezetvédelem ügye és az emberek is profitálhatnak a szelektív hulladékgyűjtés és feldolgozás kiterjesztéséből. Más területen, például a médiában is határokon átívelő kapcsolatokat szorgalmaznak. A több millió Euróból megújuló, megyei önkormányzati Kölcsey Televízió nemcsak új épületet kap, hanem modern stúdiókkal és műszaki megoldásokkal szerelik fel. Hírcserét valósíthatnak meg kárpátaljai és a szlovákiai médiákkal. Így a tágabb régió lakosai is közvetlenül értesülhetnek környezetük eseményeiről.

Jócskán átalakult a megyei önkormányzatok szerepe, hatásköre az önkormányzati rendszer átszervezése nyomán az elmúlt években. Fő feladatuk az Európai Unió Területi Operatív Programjában a tervezés, döntéshozatal és koordináció. Ez a program kilencven milliárd forintot biztosít hét évre a megye településeinek, civil szervezeteinek és egyházi intézményeinek. Nyíregyháza ezen felül negyvenöt milliárd forinttal részesül az Operatív program forrásaiból.  Ennek nyomán közintézmények szerelhetnek fel napelemeket, cserélhetik a nyílászárókat, szigetelhetik az épületeket pályázataik nyomán. A megyei önkormányzat koordinációs és projektmenedzseri szerepet tölt be. Négyszáz döntést hoztak eddig arról, hogy hasznos célokra költhessék a közösségek mindannyiunk adóforintjait. Magyarországon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kapta a második legnagyobb összeget a program forrásaiból. Ez egyrészt köszönhető a szétaprózott települési rendszerből fakadó sok épületnek, másrészt a történelmi okok miatti lemaradásnak.

A Magyar Falu Program a közeljövő vidékfejlesztését készíti elő. Sokat segíthet abban, hogy kistelepüléseink bekapcsolódjanak az országos vérkeringésbe az autópályára történő rácsatlakozással. Munkahelyeket hozhat létre, így a vidék népességmegtartó képességét támogatja a program. Feladat van bőven és Seszták Oszkár már eddig is sokat tett a megye fejlesztéséért.

Szerző: 2018. 11. 01.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése