Ilus málnát, szamócát, medvehagymát árult a piacon, de Károly inkább a kezét kérte meg Ilus még akkor sem tudott örülni, mikor a postás meghozta az első nyugdíját. Minek? Éppen annyit... Tartalom megtekintése
Bagaméry Gábor
Ügyvezető, üzletvezető,
Nyíregyháza
Bagaméry Gábor bátran pályázhatna a megye egyik legfiatalabb éttermi üzletvezetője címre. Még csak harmincegy éves, de már nyolc esztendeje kormányozza a Lagúna Étterem hajóját, sikeresen. Teszi mindezt szívvel-lélekkel, non-stop üzemmódban, a saját tulajdonában bizonyítva.
Az Ő története hangsúlyozottan a szüleivel kezdődik. Édesapja, a néhai Bagaméry Lajos, a megye korábbi megbecsült vállalkozója már tizennégy évesen, iskola mellett dolgozni kezdett. Feleségével, Marikával 1987-ben alapítottak saját vállalkozást. A Szakszig Kft. a térség egyik legelismertebb építőipari vállalkozása lett. Ma hivatalosan hárman birtokolják, irányítják: az édesanya, az egyetlen testvér, Róbert, aki napi szinten ezzel foglalkozik és Gábor. Az ő álma azonban nem ez volt. A Sipkay Kereskedelmi Szakközépiskolában végzett marketing szakon. Igaz, közben nyaranta édesapja pedagógiájának köszönhetően együtt ásta az árkot kantáros nadrágban a munkásokkal, vagy éppen pakolta az anyagot. Egyiket sem bánta: a földtúrással bőven talált gilisztát horgászhobbijához, a téglarakodás pedig pótolt egy erőnléti edzést, amit ma konditeremben végez naponta. És az étel is jobban esett így
– majd később már kisebb csoportok vezetőjeként. Ő azonban tevékenységével egy vidéki barátját szerette volna követni, akinek egy hangulatos, hat faasztalos kiskocsmája volt…
Lajos azonban még nagyobbat álmodott: 2003. október 18-án megnyílt a Lagúna Étterem, amit Gábornak e szavakkal adott át: „Fiam, ha megadatott a sarkantyús csizma, tudd összeverni a sarkát”. Nemcsak a lehetőséget, hanem a példát is köszönheti neki: emberi tartásból, konfliktuskezelésből, vállalkozói gondolkodásból. Egész fiatalon ugrott fejest egy „lagúnába”, melynek névadója az édesanya volt. Az imázs ötletét pedig a horgászszenvedély adta. Így büszkélkedik egyedülállóan az étterem három sós- és három édesvízi akváriummal. Az első három évben kellett is a rabul ejtő környezet a feltöltődéshez, mert noha nem hitt a baráti intéseknek, ő is megfizette a tanulópénzt. Össze kellett válogatni, lehetőleg elkötelezett, lojális szakemberekből egy gárdát, majd csapattá kellett gyúrni. Ez ma is tart, hiszen a természetes mozgás ennek a területnek is velejárója.
Gábor semmit nem bíz a véletlenre. A nap reggel nyolc–kilenc óra tájban indul, majd irány a testedzés. Az első csúcsidőben, déltájban már újra ott van a kapitányi hídon, és el sem hagyja az őrhelyét egészen zárásig. Nyolc éve ő zárja be a kaput éjjel, miután mindent ellenőrzött. Azt mondja, még nem sikerült olyan embert találnia, akiben száz százalékig megbízott volna. Igaz, három év után újra elment végre szabadságra, s egy kis időre már kiadta a kezéből a kulcsot. Szereti látni és érteni is, ami a házban egész nap történik. Ezért időközben szakács végzettséget is szerzett, s ami fő, gyakorlatot is hozzá. Szerinte nem árt, ha tudja, hogyan kell egy húszdekás hússzeletet levágni… A konyhán először tartottak a jelenlététől, de mára megszokták, mert látják, hogy jó szándékával a közös ügyet szolgálja: a vendégek elégedettségének elérését. Igyekszik laza hangulatot teremteni, amelybe belefér a vicc, de benne van a követelmény is. Egy kapucsínó és két poén között gyakran teszteli a felszolgálók tudását az étlapból. Kell is a fegyelem és a pontosság, hiszen a konkurencia is jelentős, és a válság sem kedvez az üzletnek: egyre többen luxusként élik meg, hogy étteremben étkezzenek. Igyekeznek is a vendégek kedvében járni.
Náluk nem évente egyszer, hanem hetente kétszer, csütörtökön és vasárnap van „torkos csütörtök”, ráadásul akár tízfős családok, baráti társaságok is fél áron ebédelhetnek, vacsorázhatnak. A helyszín egyszerre elegáns, és a szórakozást is biztosítja. Egyrészt a klimatizált étteremben három különterem is található, akár kisebb-nagyobb céges rendezvényekre, másrészt a nagy kivetítő remek hangulatot biztosít a sportélményekhez, harmadrészt igazi különlegesség a négypályás bowlingterem a pincében, amit biliárd és csocsó is kiegészít. Egyébként ő ma sem a láthatatlan üzletvezető szerepét játssza, találkozhatunk vele a pult mögött is, számlázva vagy poharat törölgetve.
„Nem büdös a munka”, vallja, s ez része az előrelátó hozzáállásnak: mindent a vendégért! Ebből táplálkoznak a sikerélményei is. Jó érzés látni, mikor visszatérnek a vendégek, s már tudják, hova szeretnek ülni, és hogyan szeretik elkészíttetni az ételt. Öröm az is, amikor előre kikészíthetik a bowlingcipőt a gurításhoz, mert a lábméretet is ismerik. Közben szó nélkül újratöltik a poharakat a másfajta gurításhoz – egy megszokott szempillantásból.
Mindezt valódi kihívásként éli meg, anélkül hogy belefásult volna. A másik, hogy egyszer a balsai, öt lóerős csónakjából egy nyolcvankilós harcsát fogjon. S a be nem vallott harmadik? Találni valakit, aki elfogadja, megérti egy szeretett munkáját huszonnégy órában végző férfi életvitelét…
(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Hasonló
Péter László és neje, Dr. J...
Dr. Sztányi István
Lakatos Dénes
Dr. Szikora Lászlóné
Dr. Balogh Zoltán
Poroszka Norbert
Dr. Szerdahelyi Zita
Dr. Szerdahelyi Szabolcs
Seszták Oszkár
Dr. Szabó Sarolta PhD
Hargitai István
Dr. Tisza László
Dajka István
Giliga Ferencné
Gyetván Magdolna
Csizmadia Valéria
Fodor László
Fábián Gonzáles
Bodnár Zoltán
Hargitai István
Égi áldás az özvegyasszony házasságára
Virágvasárnap Vatikánban a Szent Péter téren
Pálmaágakból lefektetett szőnyeg a Bazilika lépcsőin, olajágakkkal integető ünneplők Ilyen meghívót kap a vendég, ha a jó sorsa Rómában egy zarándokszállásra viszi. A Casa per ferie delle Suore Missionarie Pallottine néhány... Tartalom megtekintése
Varázslat
Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta áll ez a nagyon régi épület, kicsit elvarázsolt szépségével kastély, kicsit bástya szerű repkénnyel befutott oldalával. Az idő ... Tartalom megtekintése
Az út
Tüttő József alkotása Szinte meggyötört arcok, holott egy életút harcosai a születéstől a végsőkig. Egyetlen ember akinek annyiszor változik az arca, ahány állomást tudhat maga mögött. Hogy sejthetnénk gyermekkorban, milyen ... Tartalom megtekintése
Hegyet hágék, lőtőt lépék, a sárkány farkán túráztam
Megtépett sziklák, leszakadt hegyormok, madeirai séta egy csángó ima ritmusára Légvonalban… Ha valahol tényleg látni is lehet, mit jelent ez a kifejezés, az a Ponta de São Lourenço, azaz a... Tartalom megtekintése
Pomaranski Luca portréja
Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban szabad beszélni, én mégis a portrézást találom a legizgalmasabb alkotói munkának. Huszár Boglárka ragyogó képet festett Lucáról, aki csak éppen bekukkantott a vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése
Győr Bécsi kapu tér. Egy csepp harmónia
Hargitai Beáta alkotása Győr talán legszebb tere a Bécsi kapu tér. Szinte minden épülete műemlék, barokk, copf, és kora klasszicista stílusú homlokzatokkal. (Wikipédia) A tér ragyogása, elegánsan hangolt épületei a ... Tartalom megtekintése
Egy kis nyelvészkedés a Piña Coladaval kapcsolatban
Szűrt ananászt jelent magyarul, szögezném le Móricka kedvéért… …akinek mint tudjuk, mindenről ugyanaz jut eszébe. Felhívnám továbbá a figyelmét az “ ñ ” betű kalapocskájára, ami által “ ny “-ne... Tartalom megtekintése
Történetek a füstölődő szalonnatáblák mellől
A régi házak padlásai mindig is kincseket rejtettek és rejtenek magukban Éreztem én ezt már gyerekkoromban, ugyanis állandóan azon siránkoztam, hogy mikor mehetek már fel én is a hijúba, ami... Tartalom megtekintése
Pince bejárat, Tokaj
Bíró Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően szomorkás időben vágyódva nézhetünk erre a Bíró Ernő által megpingált képre. Kirobbanó fényekben pompázik a pince tetején dúsan hajtó ... Tartalom megtekintése