Ajler Ferenc

Hulladékgyűjtési és szállítási ágazatvezető,

Nyíregyháza-Sóstóhegy

Ajler Feren cszszb 27 km .jpgIgazi lokálpatrióta, ezer szállal kötődik Nyíregyházához, Sóstóhegyhez. Itt nőtt fel, itt kezdte tanulmányait, itt élte gyermekkorát, és jelenleg is itt él családjával. Meggyőződése, az élet akkor lehet teljes, ha egyensúlyban vagyunk önmagunkkal és környezetünkkel. A természet szeretete ösztönösen benne van minden emberben, de ennek felszínre hozásához szükség van olyan közegre és olyan szellemiségre, amit otthon látott és tapasztalt. Rengeteg virág volt családi házuk kertjében a nyári időszakban. Óvónő édesanyja nagy gondot fordított arra, hogy esztétikus környezetben éljenek, vigyázzák, óvják életterünket. Édesapja asztalosműhelyében pedig láthatta, hogyan lehet megmunkálni a fát. Szerette az ismeretterjesztő filmeket, és szívesen olvasta a más tájak felfedezésével, növény- és állatvilágával foglalkozó könyveket. Ilyen előzmények után nem meglepő, hogy középiskolaként az ÉVISZ-t választotta környezetvédelem-vízgazdálkodás szakirányon annak ellenére, hogy abban az időben a környezetvédelem még gyerekcipőben járt Magyarországon.

Érettségi után a Gödöllői Agrártudományi Egyetem Mezőgazdasági Főiskolai Karán folytatta tanulmányait Nyíregyházán. Az agrármérnök szakon belül volt egy környezetgazdálkodási szakirány. Az átalakulás miatt már a Nyíregyházi Főiskolán államvizsgázott, és szerzett környezetgazdász, agrármérnök diplomát.

Tanulmányainak befejezése után olyan cégnél keresett állást, ahol ismereteit tudta kamatoztatni, és ahol úgy érezte, hogy tud tenni annak érdekében, hogy gyerekei, unokái is élhető környezetben nőjenek fel, ahol tiszta a levegő, nem szennyezett az ivóvíz. Két cég jöhetett számításba, a Vízügyi Igazgatóság és a Városüzemeltetési Kht. Államvizsga után az utóbbihoz nyújtotta be pályázatát. Tudását és lelkesedését az akkori igazgató, Soltész József méltányolta, és állást ajánlott. Akkor még a kht. foglalkozott parkfenntartással, zöldfelület-kezeléssel, a céghez tartozott a fürdő üzemeltetése, de ő a hulladékgazdálkodást választotta, mivel ebben látta a fejlődés nagyobb lehetőségét. 2001-ben a Szállási úti Hulladékkezelő Telepen indult pályája. Az itt szerzett tapasztalatok hozzásegítették ahhoz, hogy komplexen lássa a hulladékgazdálkodás folyamatát. Hat hónapig dolgozott a hulladéktelepen, majd a Szállítási Osztályra helyezték hulladékszállítási művezetői munkakörbe. A kukás autók, a konténeres autók irányítása, az emberekkel való kapcsolattartás, a lakossági panaszok kivizsgálása tartozott munkakörébe. Egy idő után részlegvezetővé, majd ágazatvezetővé nevezték ki. 2008 január 1-jétől átszervezték Társaságukat, megmaradt a hulladékágazat, azóta a hulladékgyűjtési, -szállítási ágazatvezetői posztot tölti be, emellett a THG Kft. tulajdonában lévő Nyírségi Hulladékkezelő Kft. ügyvezetője 2005. decemberétől.

Büszke arra, hogy ott lehetett a szelektív hulladékgyűjtés beindításánál, hiszen Petró Árpád, jelenlegi igazgatóval ketten kezdték el megszervezését, mind a csomagolóanyag, mind a biohulladék-gyűjtő edények vonatkozásában. Ők állították össze a biohulladék pályázati és a gyűjtést végző autók közbeszerzésének dokumentációját, és a szóróanyagokat a lakosság tájékoztatására. Munkájuk eredménye többek között, hogy ma már több mint 20 ezer ingatlannál biztosítják a zöldhulladék-szállítást, valamint több mint 50 ezer ingatlannál biztosított a gyűjtőszigetes és a zsákos szelektív hulladékgyűjtés. Emlékezetes a csomagolóanyagok szelektív gyűjtésének megszervezése is. Nagy örömet jelent számára a szakma elismerése, amikor más cégektől hívják, és tippet kérnek a szelektív gyűjtés megvalósításához.

Büszkeséggel tölti el, hogy közvetlenül hozzájárulhatott a Nyíregyháza által 2011-ben elnyert Arany Hangya-díj megszerzéséhez, mely egy szakmai zsűri által kiadott, a hulladékgazdálkodás területén kiemelkedő tevékenységet folytató települési önkormányzatok kitüntetése.

Sikerei ellenére nem ül a babérjain. Munkahelye lehetőséget biztosított, hogy folyamatosan képezze magát, részt vegyen szakmai konferenciákon, továbbképzéseken, hiszen mindig lehet tanulni valami újat. Megszerezte a belföldi és nemzetközi árufuvarozói, a projektmenedzseri, az üzletkötői képesítést.

Úgy gondolja, hogy a lehetőségek már adottak ahhoz, hogy a kommunális hulladék mennyiségét lecsökkentsék, de a lakossági szemléletformálásban még van tennivaló. A megyei szilárdhulladék-kezelő rendszer kialakítása is rengeteg új kihívást jelent.

Munkája mellett óriási szerepe van életében a családnak. Van egy fia, akit természetesen környezettudatosan nevelnek kedvesével. Édesapja halála után megörökölte az asztalosműhelyt, ahol szívesen fúr-farag. Mint mondja, jó kikapcsolódás, hasznos időtöltés, és a családtagoknak is örömet szerez egy-egy saját késztésű használati tárggyal.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése