Dévényi József

Ügyvezető, önkormányzati képviselő,

Nyíregyháza

Miközben az egyén tehetsége és szorgalma az álmok megvalósításához ma kétségtelenül tágabb kapura lel, addig napjaink elidegenedett világának sűrűsödő szmogja mindinkább mérgezi-fojtja is. Ellene azzal tehetünk, ha valamely közösséghez tartozónak tudhatjuk magunkat. Ekként vértezte fel magát az idén a két ötös évében járó Dévényi József, aki mindig is közösségi életet élt.

A megyeszékhelyen tősgyökeresnek számító Dévényiek sarjaként büszke arra, hogy maga is tagja a nyíregyháziak nagy családjának. E büszkeség feladattal, vállalással is párosult: eleddig – szocialista színekben indulva – három cikluson át egyéni önkormányzati képviselőként segítette az egyik legsűrűbben lakott körzet, Jósaváros életét. Mindemellett szerepet vállalt a város közgyűlésében az EU-s ügyek Nemzetközi Kapcsolatok és Idegenforgalmi Bizottsága elnökeként s a Városüzemeltetési Bizottság tagjaként. További ösztönzésre indul a 2010-es megmérettetésen is. De az 1991-ben, negyedmagával alapított cége, az Anico Kft. is számtalan segítséget nyújt a város és intézményei, egyesületei s a civil szféra közösségi színtereinek istápolásához.

Dévényi József ugyanakkor megbecsült tagja a rádióamatőrök hazai és nemzetközi táborának, ahol a HA0LC hívójellel üzen az éteren keresztül. – A hétköznapi életben, ha olykor elbeszélünk is egymás mellett, az amatőrrádiósok több ezer kilométer távolságból is jól megértik egymást – mondta a már gyermekkorától örökbecsű hobbi sommázataként.

Sokszor megkérdezték már, hol tényszerű, hol bizalmas válaszra várva, hogy a cég neveként szereplő Anico (Anikó) melyikünk feleségét (avagy barátnőjét) rejti – kezdte a cég rövid történetének bemutatását. – Az Anico az ANtennaInformációCOmmunikáció elnevezésből született, a mozaikszó névadója pedig az egyik alapító, Bogyó István (HA0DU) volt. A mi generációnknak nem ismeretlen, egykor milyen sikereket ért el az MHSZ nyíregyházi rádióklubja. Jómagam a közel száz fős klub titkára voltam, míg Macsuga Győző (HA0MM) a megyei székház gondnoka. Már akkor is vállalkozásból egészítettük ki a klub bevételét, így az MHSZ megszűnésekor már adott volt a további működés alapja. A klub korábbi műszerésze, Bolyóczki János 1990-ben összebarátkozott egy török amatőrrel a sávban, ennek köszönhetően állandó résztvevői voltunk a törökországi Adanában (hozzánk 2600 kilométer) megrendezett versenyeknek. Itt többször nyertünk, s több mint tíz évig világcsúcstartók is voltunk.

A cég névadójaként már említett Bogyó István a sávban meginvitálta Burt Scott (N0FYR) amerikai amatőrt, s így a továbbiakban négyen: Macsuga Győző, Bogyó István, az amerikai és jómagam versenyeztünk Törökországban. Itt született a cégalapítás gondolata, s 1992-ben már megkezdtük az első gazdasági évet. Ám hamar kiderült, egy vállalkozásnak csupán az amatőrökből nem lehet megélnie, ezért a főcsapás iránya az ipari (profi) rádiózás lett. Közben Bogyó István kiszállt az Anico-ból, egy jól jövedelmező amerikai céghez szegődött. Akkoriban az amerikai üzlettársunk, Burt Scott kiépítette a kapcsolatokat az amerikai gyártókkal és disztribútorokkal, 1994-ben pedig a YAESU hivatalos dílerévé váltunk. A cég folyamatosan fejlődött, ám az 1995–98 közötti időszakot beárnyékolta a magyar és az amerikai tulajdonosok közötti nézeteltérés, amely végül ez utóbbi távozásához vezetett.

Az ezredfordulóra már heten dolgoztunk főállásban a kft.-ben, árbevételünk pedig a félmilliárd forintot közelítette. Komoly eredménynek számított, hogy cégünk Európában a YAESU dílerek között a TOP5 között szerepelt. A fenntartható fejlődés kívánta meg a több lábon állás igényét, így 2003-ban új üzletágat indítottunk. A könnyűszerkezetes készházépítés ötlete amerikai üzleti útjaim rácsodálkozásaiból született, nevezetesen, hogy milyen céltudatosan építkeznek és élnek ott. Az ekként megépített házam lett az indikátora az új üzletágnak, amely komoly erőpróba után végül is megelégedettséggel tölt el.

Az Anico 2009-ben újabb, több országra kiterjedő szerződést köthetett a YAESU részbeni bekebelezésével megerősödött MOTOROLA céggel. A másik változást az amatőr vonal hozta: mi lettünk a YAESU egyetlen kelet-európai disztribútora.

A 2009-es év mérhetetlen törése volt a legjobb barátom és üzlettársam, Macsuga Győző halála. Igyekszem őérte is fejleszteni a céget, biztos megélhetést nyújtani az Anico alkalmazottainak, akik munkájukkal naponta kivívják vevőink megelégedettségét. A biztos háttér megteremtéséért köszönet a feleségemnek, Dévényiné dr. Bertók Katalinnak, aki nem különben elfoglalt, vezetőhelyettes a városi ügyészségen. Nem titkolt álmom, hogy majdan a két gyermekünk: Viktória (a Budapesti Gazdasági Főiskola nemzetközi marketing szakos hallgatója) és Kristóf (az Arany János Gimnázium kilencedik osztályos tanulója) lépnek nyomdokomba – zárta mondandóját Dévényi József.

(Északkeleti Almanach 26. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2010.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése