Dévényi József

Önkormányzati képviselő,

Nyíregyháza

szszb_04-32_devenyi_jozsef.jpgA született lokálpatrióták büszkesége csendül ki szavaiból, amint Nyíregyháza fejlesztési elképzeléseiről, a városlakók közérzetének javításáról beszél. Dévényi József a megyeszékhely önkormányzatának tagja, egyéni körzetben választották meg képviselőnek. A 8-as körzet a belvárosé, ahol nemcsak a város, hanem a megye vezető intézményei találhatók, s egyre szebb, igényesebb lakóházakba költözhettek a polgárok. Időszaki választáson már indult korábban is.

− Mindig is érdekelt a város, s a magam erejéből részese akartam lenni a fontosabb történéseknek  − hallottuk Dévényi Józseftől.  − Számomra fontos, hogy a szülővárosomban az emberek nemcsak elfogadható, de minőségi körülmények közt éljenek. A szocialista párt alapító tagjai közé sorolhatom magam, és a pártom támogatása adott erőt és önbizalmat ahhoz, hogy egy ilyen választáson egyáltalán elinduljak.

A siker utáni időszak bőven adott munkát. A nyíregyháziak által csak piros házként emlegetett városközponti lakóház értékesítése, azaz az itteni bérlakások eladása nem ment zökkenő nélkül, és nem véletlenül kellett bekapcsolódnia az önkormányzati képviselőnek is.

Azt is a sikerek közt tartja számon, hogy a Jókai téri Békeházban közmegelégedésre rendezték a víz- és a szennyvízvezeték problémáit az épületben működő idősek klubjával. Jó, hogy sorra kerülhet az Őz utca aszfaltozása, és az Őz közben lévő értelmi fogyatékosok klubjának külső tatarozásához is elértek.

A belvárosi képviselők nem véletlenül szorgalmazzák a megyeszékhely patinás, ám kissé elhanyagolt részeinek méltó felújítását, rekonstrukcióját. Dévényi József úgy véli, még a szűkös anyagiak ellenére is adni kell bizonyos feladatokra pénzt.

Ennek a nézetnek megfelelően a városüzemeltetési bizottság tagjaként a szakmai munkára, a színvonalas szolgáltatásokra igyekszik ráirányítani a figyelmet. Az pedig külön szót érdemel, hogy a nemzetközi albizottság vezetője. Nem véletlenül, hiszen anyanyelvi szinten beszél angolul. A főiskolán és a TIT-ben tökéletesítette idegennyelv-tudását.

Így azon kevesek egyike, aki a reál ismereteket és a humán tudományokat egyformán szereti. A jónevű Krúdy Gyula Gimnáziumban érettségizett, majd a Kandó Kálmán Műszaki Főiskola villamosmérnöki karán szerzett oklevelet. A honvédség számára tizenhat hónapot jelentett.

A műszaki tudományokból egyetemi diplomát akart szerezni, s erre 1983 és ’86 között került sor: különbözeti vizsgával a Budapesti Műszaki Egyetem villamosmérnöki karán bővítette ismereteit.

Édesapja, Dévényi József a vízügytől vonult nyugdíjba, édesanyja, Horonkai Hedvig negyven évig a kórház véradójában dolgozott, sajnos, már nem lehet családja körében. Egy fiútestvére Hódmezővásárhelyen sport- és játékkereskedelemmel foglalkozik, az egész déli országrészben ismerik a nevét.

Dévényi József dr. Bertók Katalint vette feleségül, aki a fiatalkorúak ügyésze a megyei főügyészségen. Két gyermekük született, Viktória hétéves, Kristóf kilenc hónapos.

A családja mellett a munkája a hobbija. Tréfásan megjegyzi, egy munkahelyen általában öt évet tölt el. Előbb a KEMÉV-nél művezető, utána az Elekterfém Szövetkezetnél foglalkozott a műszaki fejlesztéssel.

Volt üzemvezető és termelési osztályvezető is. Az MHSZ városi rádióklubjának elnöki tisztét két évig töltötte be, utána pedig a honvédelmi szövetség megszűntével önálló városi rádióklub létesült. Már itt is vállalkozói tevékenységet folytattak, mert a központi támogatást saját bevétellel kellett kiegészíteni, hogy egyáltalán működőképesek maradjanak.

S ekkor robbant az életébe az Anico Kft., amelyet barátjával, Macsuga Győzővel irányítanak.

Az amerikai üzlettárs a profi menedzselésben nyújt felbecsülhetetlen segítséget.

Már ott tartanak, hogy százmillió forintos árbevételt könyvelhetnek el. Ennek 30 százalékát exportálják, elsősorban Ukrajnába és Romániába. Kijevben és Bukarestben is képviselik a céget, s ezzel még korántsem merült ki a piackutatás. Németországban is rendszeresen megjelennek és érdekeltségeik vannak, és általában oda is exportálnak termékeikből.

− Számomra így teljes az élet, hogy az üzleti vállalkozásunkat sikeresen irányítjuk, a rádió egyébként is az egész világgal teremt kapcsolatot. Emellett a közéleti dolgok iránti érzékenységemet mint önkormányzati képviselő hasznosíthatom, s a közösség javára tevékenykedhetek.

Végül, de nem utolsósorban említem a családomat, amely megadja számomra azt a nyugodt hátteret, hiszen enélkül képtelen lennék két végén égetni a gyertyát… Hogy ez időben sokat elvesz? Tudom, de nem tehetek másként, különben rosszul érezném magam.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 4. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése