Nagy György

Önkormányzati képviselő,

Nyíregyháza–Oros

szszb_22-94_nagy_gyorgy.jpgKözösséggé formálni az életteret – ez talán a legnemesebb feladata egy önkormányzati képviselőnek. Nagy György, a nyíregyházi 20-as számú lakókörzet választóinak bizalmát élvezi 2002 óta. Mint mondja, nem megélhetési politikus, ő már korábban letette a névjegyét a vállalkozói szférában. Éppen ez indította el a gondolatait, miszerint jó lenne tennie valamit szűkebb szülőhazája, Oros fejlesztéséért is. Az egyre gyarapodó városnegyed önálló arculata formálódik, a negyven, ötven éve emelt – akkor még nagyközségi szerepkört betöltő – Oros ma a fiatal családok kedvelt lakónegyede, örömmel jönnek ide építkezni. A képviselő azt is kiemeli, hogy aki egyszer itt gyökeret eresztett, az nem megy el, hanem a gyermekei, s talán még az unokái is itt telepednek le.

A megyeszékhely irányító testületében Oros a legutóbbi választások után részönkormányzatot alakíthatott, heten látják el itt a gyarapodó feladatmennyiséget. Ez a fajta önállóság meghozza a változtatási kedvet is, hisz mind a képviselők, mind az itt élők láthatják, milyen mértékben fejlődik a városnegyed. Ráadásul van is miről beszámolni, mert 25 millió forintot költhettek például a temető felújítására, másra is sok-sok millió jutott. Megújult a temető, útalapot készítettek öt-hat kilométeren, parkolót hoztak létre a sportpálya és a temető mellett.

Oroson öt parkot alakítottak ki, és régi vágyat oldottak meg a Petőfiről elnevezett park felavatásával. Gondoltak a sportolni vágyókra a kosárlabdapálya létesítésével, a játszóteret az európai uniós szabvány szerint fejlesztették. Az itt lakók kényelmét szolgálja az is, hogy befejezték a szennyvízberuházás második ütemét, és már javában zajlanak a munkálatok a harmadik ütemben is. A csapadékvíz-elvezetés megoldása folyamatban van. Harminc utat borít aszfalt, az útépítésnek ezzel koránt sincs vége. Mindhárom templomot kivilágították.

Még lehetne sorolni a néhány éve megoldott és a jövőre eltervezett tennivalókat. A képviselő úr ennél sokkal fontosabbnak ítéli meg, hogy az orosiak szívesen összefognak, ha sürget egy feladat. Ők még az egykori kaláka vagy társadalmi munka örömteli óráin edződtek, és ezt nem felejtették el mára sem. Az útépítésekhez például gyakran igénybe veszik ezt a fajta segítséget. Természetesen a nyíregyházi önkormányzat is nagyra becsüli az ilyen hozzáállást, és lehetőségeihez mérten szívesebben ad, ha a helybeliek is hozzátesznek valamit.

A több mint nyolcezer orosi lakos egyre szebb és komfortosabb körülmények közt él. Nagy György, a Grand Trans Kft. tulajdonosa és ügyvezetője feleségével, a pedagógus végzettségű Nagy Juliannával irányítja a családi vállalkozást. Két lányuk született, Ágnes önálló ügyvéd Nyíregyházán, Éva Japánban, Osaka városában szerzett nemzetközi jogi diplomát és ezzel párhuzamosan a Miskolci Egyetemen szintén jogi diplomát. Vállalkozó szellemiségüket támasztja alá ez. Az édesapától azt látták, hogy a kétkezi munka mellett egyre magasabb célokat tűzött maga elé, és rendre meg is valósította azokat. Számára a vállalkozás ma már életforma, igyekszik ebben is a korrekt üzleti szellemet képviselve előre vinni a felvállalt ügyeket. A lányok ebben a légkörben felcseperedve a világtérképet képzelhették maguk elé, és nem véletlenül jelölte meg a japán egyetemet Éva. Birkózott, majd megbirkózott az európai szemnek és agynak szokatlan írásjelekkel, a keleti kultúra eltérő sajátosságaival, és mindezt az ismeretanyagot ötvözte a nálunk megtanultakkal. Ő már világpolgár lesz, aki otthonosan mozog az öt kontinens bármely országában. A jog világa ihlette Ágnes lányuk pályaválasztását, és a korábban férfiak uralta ügyvédi szakterületen igyekszik megalapozni a szakmai karrierjét. Segíti benne férje, dr. Király Péter. Megbecsülik a helybeliek Nagy György átlagon felüli hozzáállását, hisz bármikor fordulhatnak hozzá gondjaikkal, nem kell a fogadóórán időpontot kérni.

A képviselőt az önkormányzatban is tisztelet övezi, bizonyára ezért és korábbi vállalkozói eredményeiért bízták meg a gazdasági bizottság alelnöki tisztével, s emellett a városfejlesztési bizottságba is beválasztották. Úgy látja, hogy az érdemi munka a bizottságokban folyik, és ott pártállásra való tekintet nélkül a város érdekei írnak felül minden egyéni törekvést. Nagy György az MSZP frakció tagja, de párton kívüli. Baloldali meggyőződését a szülői házból hozta magával. Az igazságosság iránti vágyat valamennyi szerepkörében – édesapa, önkormányzati képviselő, vállalkozó – egyaránt alapértéknek tekinti. Nagy gondot fordít a hagyományápolásra, ahol nemrég még réti sasok keringtek, ma paloták nőnek ki a földből. Ám a hagyományok ápolása – falmászók, május 1-je, augusztus 20-a, őszköszöntő, szüretváró, közelebb hozzák egymáshoz a helybelieket. A Bencs-terv révén közösségi ház épül.

Régi vágyuk teljesült a 41-es út korszerűsítésével és a Nyíregyházát elkerülő autóút átadásával.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló