Dr. Bihari Albert

Önkormányzati képviselő, ügyvéd,

Nyíregyháza

szszb_22-24_dr_bihari_albert.jpgValódi közösségi embernek érzi magát dr. Bihari Albert ügyvéd, a nyíregyházi önkormányzat MSZP színeiben mandátumot szerzett képviselője. Eddigi életútján arra a legbüszkébb, hogy amit vállalt, azt maradéktalanul teljesítette. Nincs a múltjában vállalhatatlan folt, noha ő is tevékeny részese a legújabb kori magyar történelem földrengésszerű változásának, az 1989-ben végbement rendszerváltásnak. A Nyírbátorban 1950. május 15-én született ügyvéd 1964 óta él a megyeszékhelyen, és már évtizedek óta eljegyezte magát a város ügyeinek előbbre vitelével.

Érettségi bizonyítványt a jó nevű Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola pénzügyi tagozatán szerzett. A jogi egyetemet levelezőn végezte: a szegedi József Attila Tudományegyetemen doktorált. Már a katonaságnál kitűnt szervezőkészségével, és 1973-tól a KISZ járási, majd két év múlva Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei titkára. Az ifjúsági mozgalom színes világát az akkor NYVSSC névre keresztelt kiemelt sportklub elnöki tisztsége váltotta fel. 1996-ban pedig jogi esküjéhez híven gyakorolja hivatását: megnyitotta és azóta is vezeti ügyvédi irodáját.

A nyíregyházi önkormányzat képviselője 1998-tól. Igen érdekes összetételű városnegyedben nyerte el az ott élők és szavazók bizalmát. Az 5-ös választókörzetben található a polgári hagyományokat ápoló Bujtos, a tanyának számító Kőlapos és a megye legnagyobb lakótelepe, Örökösföld. Egyszerre láthatjuk múlt, jelen és jövendő fényeit, árnyait. A Bujtosi-tó karakterizálja a környéket: ma már városligetként emlegetik. Nemcsak az örökösföldi panelházak lakóinak nyújtja a természet harmóniáját, hanem szívesen jönnek ide sétálni, piknikezni a város más részeiből is. Szökőkutat varázsoltak a tó közepére, optimista horgászok üldögélnek a vízparton kapásra várva. Télen a fiatal családok veszik birtokba a tavat, szánkóznak, korcsolyáznak a jégen. Miután a bujtosi városrészen megoldották a belvíz elvezetését, felértékelődött az építési terület. A Jég, a Nád, a Mák, a Bujtos, a Liliom utca társasházainak négyzetméterárai mára gyakran meghaladják a Balaton melletti, idegenformáról is híres Keszthely hasonló paraméterekkel bíró ingatlanértékeit. Nyíregyháza is észrevette a Bujtosban az eddig elrejtett gyöngyszemet, és erejéhez mérten fejleszti azt, s a Közterület-fenntartó Kht. pedig gondozza a tavat és a környéket.

Lélekszámában a legtöbb választó az örökösföldi panelházakban él. Noha ezek a lakások már sokkal korszerűbb technológiával épültek, mint a jósavárosiak, és a lakóközösség szervezésében is előrébb járnak, azért a lakótelep magán viseli az urbánus települések szokásos bérházi tüneteit. Az tény, hogy elkezdődött a panelprogram, komfortosabbá válnak a hétköznapok. A három rész (állam, önkormányzat és a lakosok) pénzéből kicserélik a nyílászárókat, hőszigeteléssel látják el az épületeket, korszerűsítik a fűtést, kifestik a lépcsőházakat. Ma már kulcsra zárnak minden lépcsőházat, függöny takarja a kíváncsiskodók elől a közösségi helyiségek ablakait. A Fazekas János tér 3. szám alatt elkészültek a munkálatokkal. 2015-ig még több száz lakás kap új arculatot, és ezáltal jelent nagyobb értéket a tulajdonosának.

Kőlapos, a hajdani tanyavilág jellegzetes megtestesítője mára a modern tanya képét mutatja. Szívesen jönnek ide építkezni, főként fiatal családok. Talán még olcsóbb a telek, mint a felkapott városrészekben. Szép nagy portákat húznak fel, az összkomfort mellé a vidéki csend adja a nyugalmat. Bevezették az ivóvizet, elkészült a szennyvízhálózat, az önkormányzati képviselő kezdeményezésére bemegy az autóbusz a tanya központjába, és nem kell a sáros úton gyalogolniuk a főútról közlekedőknek. A gáz és a telefon is városiassá teszi Kőlapost. Leburkolják a Kengyel utcát. A saját választókörzet ügyeinek képviselete mellett dr. Bihari Albert nyolc éve elnöke a jogi, ügyrendi és közbiztonsági bizottságnak, valamint tagja az ifjúsági és sportbizottságnak. Úgy érzi, az önkormányzat érdemi tevékenysége a bizottsági munkában jelenik meg. Itt ugyanis megvitatják a közgyűlés elé kerülő anyagokat, kiegészítik, megfogalmazzák a pártok képviselői és a függetlenek is a programjukból adódó elképzeléseiket, véleményüket. A sokféle gondolat a testület elé kerülő végleges előterjesztésben ölt testet.

Nyolc év önkormányzati képviselői tevékenységében a szépet abban látja, hogy akaratlanul is írja a város történelmét, és rajta hagyja keze nyomát Nyíregyháza külső megjelenésén és az itt élők szemléletén, lokálpatriotizmusán. Két éve pedig megszervezte a Nyíregyházán Élő Nyírbátoriak Egyesületét. Közéletünk számos egyénisége Seres Antaltól dr. Szabó Gézáig, Gyúró Imrétől Makrai Lászlóig ebből a kisvárosból érkezett a megyeszékhelyre. Örömükre még a nyírbátori önkormányzat is számít a kis közösség munkájára.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése