Dr. Bihari Albert

Ügyvéd,

Nyíregyháza

szszb_18-24_dr_bihari_albert.jpgMár a megjelenésében is tekintélyt parancsoló. Magas, testes, elegáns. Amint azt mondani szokták, afféle termet, akiből két ember is kitellenék. Az egyébként Bika havában született nyíregyházi ügyvéd közvetlen környezete jól ismeri jovialitását: közvetlenségét, emberbarátságát, kikezdhetetlen derűjét. Személyiségének e meghatározó jegyei természetesen átsütnek a törvény igazát az ő segítségével kereső ügyfeleire is.

Dr. Bihari Albert ügyvéd vargabetűkkel jutott el a máig. Kiterjedt baráti és ismerősi körrel rendelkezik, hiszen eddigi élete a nyilvánosság előtt zajlott. Most, hogy ügyvédként dolgozik, a város önkormányzati képviselőjeként a közszereplést éppúgy gyakorolja, mint amikor azt korábban a KISZ megyei titkáraként, vagy az NYVSSC ügyvezető elnökeként tette.

Nyírbátorban született 1950. május 15-én. A szülei parasztemberek voltak. A téeszszervezés emberpróbáló időszaka az édesapja egészségét is megroppantotta. Korai, 39 éves korában bekövetkezett halála nehéz helyzet elé állította a támasz nélkül maradt családot. Albert ekkor 12 éves volt. Édesanyjuk napi harcot vívott a kilátástalansággal szemben, s mindent elvállalt, hogy neki és öccsének, Lászlónak, a legszükségesebb meglegyen. E sziszifuszi munkában a két fiú is támogatta.

– A vakációt rendszerint a cséplőgép mellett töltöttem, de a mindennapok során is igyekeztünk anyánk segítségére lenni – elevenítette fel a régmúltat. – Anyánk később Nyíregyházán élt, sajnos 1998-ban elhunyt. Öcsém a Csokonai nevével fémjelzett Somogy megyei Csurgón lakik, a zeneiskola gazdasági vezetője, míg felesége a kisváros polgármestere. A gyermekkorra visszatérve: a nyírbátori általános iskola elvégzése után Nyíregyházára kerültem, a Kefébe, a Széchenyi István Közgazdasági Technikum pénzügyi tagozatára, ahol 1968-ban érettségiztem. Az iskolapadból az utam hazavitt, a nyírbátori Kossuth Mgtsz könyvelőjeként dolgoztam, és ahogy az egy kis tsz-ben előfordult, szinte mindenes volt az ember. Ezt a katonaság, pontosabban a határőrség 27 hónapja követte Nyírbátorban, majd Záhonyban. A leszerelésem után, 1972-ben a nagy nevű, nyírbogáti Rákóczi Tsz személyzeti vezetője és a helyi KISZ-bizottság titkára, majd 1973 novemberétől 1975-ig a Nyírbátori Járási KISZ-bizottság titkára lettem. A KISZ megyei bizottságának titkári teendőit 1975-től 1982-ig láttam el. Időközben, 1981-ben Szegeden jogi diplomát szereztem.

– Életem három szép éve volt az 1982-től 1985-ig terjedő időszak, amikor is a Nyíregyházi Vasutas-Spartacus SC ügyvezető elnökeként tevékenykedtem. A klub tizenhat kiemelt szakosztálya mintegy kétezer sportolót számlált, köztük máig is jól csengő nevekkel, mint például Váradi János ökölvívó, Bakos Béla hármasugró, a három kiváló atléta Petrika-lány, a fiúk közül Vasvári Sanyi és Pálóczi Gyula jeleskedett, miként Molnár Miklós és Glückmann Pál súlyemelők, utóbbi a válogatott edzője is volt, azután az úszók közül Szabó Tünde, Kovács Rita, Csabai Jutka, Ormos Edit nevét említeném.

Felszálló ágban volt a röplabda, a kézilabda, a tenisz, de a Temesvári Miklós vezette labdarúgók is, ekkor kerültek legközelebb a szurkolók szívéhez. Majd a szerencsétlen körülmények között az NB I-ből kiesett focicsapat a távozásomat is katalizálta, ahogy az a sportvezetőkkel már általában lenni szokott.

– Az NYVSSC-től a megyei illetékhivatalhoz „igazoltam át”, ahol mint adóosztály-vezető dolgoztam. Két év teltével, 1987-ben egyik alapítóként vehettem részt az APEH megyei igazgatósága megalakulásában. Ott csaknem egy évtizedig tevékenykedtem mint a jogi osztály vezetője. Immár nyolc éve, 1996 júliusától egyéni ügyvédként dolgozom. A közélettől nem szakadtam el, 1998-ban megyei listáról jutottam a közgyűlésbe, majd 2002-ben az 5. sz. körzet, Örökösföld egyéni önkormányzati képviselője lettem. Nagy László képviselőtársammal éppen egy lakossági fórumot készítünk elő, amelynek témájaként a Család–Semmelweis–Keleti Márton–Orosi út közötti terület rendezési tervének ismertetése szerepel.

– A Dózsa György utca 33. alatti ügyvédi irodájából a múltra visszatekintve Dr. Bihari Albert a következőket mondta: – Ebbéli affinitásom igen korán megmutatkozott, komoly feladatot láttam akkori életünk ifjúsági mozgalmában, s a kortársaim is elfogadtak vezetőjüknek. A baloldaliságom jottányit sem változott, mi több, a történelmi léptékkel mért idő még inkább megerősítette, és persze átértékelt sok mindent, sokféle viszonyt és személyt is. A változás idején nem siettem azonnal az MSZP-be, de nem fordultam a Munkáspárt felé sem. Berecz Jánosban bíztam, ám az ő törekvései csöndben elhaltak. A baloldaliságom végül is az MSZP-hez kötött, amelynek jelenleg a megyei alelnöke vagyok.

– A feleségemmel Nyírbogáton ismerkedtünk meg, 1974-ben kötöttünk házasságot. Könyvszeretete még az enyémét is felülmúlja, a Móricz Zsigmond Megyei és Városi Könyvtár igazgatóhelyettese.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 18. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése