Dr. Szűcs Lászlóné Dr. Siska Katalin

Egyetemi docens, az Abigél alapítója, mecénása, ügyvéd

Nyíregyháza

szszb 30 tk Siska Katalin.jpgNehéz elérni Dr. Szűcs Lászlóné Dr. Siska Katalint, az Abigél Két Tanítási Nyelvű Általános Iskola, Alapfokú Művészetoktatási Intézmény, Szakképző Iskola, Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és Kollégium alapító mecénását. Az a típusú vezető, aki a nap 24 órájából tud 48-at tud csinálni. Így a találkozást a nyíregyházi Tünde utcai épületük udvarán könnyebb lebonyolítani, ugyanis a bővítést végző munkásokkal személyesen konzultál. Bár profi munkatársak látják el a feladatokat, ő az apró részletekre is odafigyel. Noha az elmúlt évek az intézményfejlesztéssel, az újabb profilok létesítésével, a sokszínű intézmény, ám mégis egységes szemlélet kialakításával teltek, azért a 2013/14-es tanév mégis hozott újat: a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Kar Jogtörténet Tanszékének −  2010-től docenseként − az induló Praetor Szakkollégium első tanára lett. A Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzata is nagyra értékeli azt a tevékenységet, amit a tehetséggondozás lehetőségeinek szélesítése érdekében a szakkollégium első tanáraként eddig is megtett.

Korábban Nyíregyházán és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében ismerték dr. Siska Katalint, és kötötték a nevét a mindig a megújulást kutató pedagógushoz. Ő a hagyományos oktatási struktúra mellett eredeti ötleteket talált ki és valósított meg. Az Abigél történelmet írt, hisz annyi újdonságot talált a diákság számára, hogy más megyében is felfigyeltek az eredményeikre. Hamarosan Szikszón és Debrecenben indítanak hasonló képzést. Gyakran kérik ki a véleményét Budapesten, ott is díjazzák a kreativitását. Mi több, ma már külföldön is jól cseng az Abigél neve, valamint a Siska Katalin által képviselt oktatási projekt.

A patinás Sárospataki Rákóczi Ferenc Gimnázium angol tagozata szilárd alapot adott számára a világ megismerésére, és annak kísérletére, hogy egy megfogalmazott problémára siessen egy megoldással. Arisztotelész görög filozófus gondolatát a szakkollégiumról készült anyagból vettük: „Aki helyes felismerésre vágyik, annak előbb helyénvaló kételyeket kell támasztania.” A tudományos ismeretek helyes megszerzésének módjára, a kételkedés, avagy a gondolkodás fontosságára világít rá ez a bölcsesség. A szakkollégiumi tagság többlet lehetőséget ad a tehetségeseknek, például a tudományos életben való elinduláshoz.

Gazdag szakmai, vezetői, tudományos pályát járt be eddig is dr. Siska Katalin. Mindössze néhány adat álljon itt rendelkezésre, hogy a szerteágazó területeken kimagaslót alkotó pedagógus, menedzser, ügyvéd, egyetemi docens portréját megrajzoljuk. Karácsony estéjén született, és talán a párhuzam nem véletlen: annyi szakmai ágazat profitált már a polihisztor vezető egyéniségéből. A nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskolán történelem-népművelés szakon diplomázott, majd a Miskolci Egyetemen jogi doktorátust szerzett. Közben megtanult angolul és olaszul. PhD fokozattal egészítette ki tudományos karrierjét. A kor követelményeihez igazodva a Közgazdaságtudományi Egyetem vállalkozás menedzsment szakán vehette át harmadik diplomáját. Elvégezte a BME közoktatás vezetői kurzusát. Mindezt megfejelte a tánc- és drámapedagógusi oklevéllel az egri Eszterházy Károly Főiskoláról. Így olyan elméleti ismeretanyaghoz jutott, amelynek birtokában sokkal magasabbra tehette a lécet, mint általában egy pedagógustól azt elvárja a társadalom. A megszerzett ismereteket sikeresen ültette át a gyakorlatba, és így intézményalapítóként is magasan jegyzik dr. Siska Katalint. A rendszerváltozásra már felfegyverkezett az elméleti, tudományos és a hétköznapokban, az oktatásban megvalósítható eszköztárral. Vállalkozói ambícióit is kiérlelte a sokféle szervezői munka. Nem esne kétségbe, ha kereskedelmi-gazdasági joggal, mikro- és makro ökonómiával, nemzetközi közgazdaságtannal, vagy diákok tudományos témavezetőjeként kell helytállnia. Külföldi ösztöndíjakat nyert el, a svédországi Uppsalában nemzetközi felnőttoktatási kurzuson angol nyelven társaloghatott, tanulmányúton vett részt Londonban és Ankarában is.

A Nyíregyházi Ügyvédi Kamarának 1998-tól tagja. Kitüntetést vehetett át a Debreceni Egyetem Állam- és Jogtudományi Karáért címen, éveken át a jogi szakvizsga bizottság tagjaként tevékenykedik. Monográfiák, tankönyvek, munkafüzetek szerzője, szerkesztője, társszerzője. Magyar és idegen nyelven is írt tanulmányokat, recenziókat. Konferenciák tucatjait szervezte és adott elő, például a finn, indonéz, brazil, marokkói, madagaszkári, török, eritreai, indiai, kubai és a magyar kapcsolatokról.

Multikultúrális szemléletének, szerteágazó szakmai képesítéseinek, szervezőkészségének, utánozhatatlan munkabírásának köszönhetően egyének és közösségek élhetnek sokszínűbb életet.

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése