Kuruczné dr. Tisza Katalin

Egyéni ügyvéd

Nyíregyháza

szszb_33_tk_kuruczne_dr_tisza_katalin.jpgSzigorú, de igazságos leszek! – döntötte el a tinédzserek hegyeket megmozgató erejével, hogy a bírói pályát választja és majd a fenti alapelv szerint ítélkezik. Kuruczné dr. Tisza Katalin egyéni ügyvéd ma is jól emlékszik arra a tárgyalásra, amelyet a fiatalkorúak bíróságán tartottak. Zrínyis diákként többedmagával elment a nyílt napra. A bíróságon hallgatta a vádlottak és az ügyvédek védekezését, az ügyész fellépését és a bíró döntését. Magával ragadta nemcsak a hatalmas épület, a tárgyalótermek hangulata, hanem megérezte: itt emberi sorsok tárulnak fel előtte. A bűnt a jog és a társadalom is megtorolja, hogy legközelebb már ne ismétlődjön meg az egyén vagy a közösség sérelmére elkövetett cselekmény.

Bár kezdetben nem készült a jogi pályára, a szülei példája és kimondatlan elvárásuk azt sugallta a fiatal lánynak, hogy vegye komolyan az életet és a saját boldogulását. Nem akármilyen családba született 1963. április 29-én. Édesapja, dr. Tisza László, az egykori megyei tanács elnökeként az egyik legfőbb beosztást töltötte be. Édesanyja, néhai Horányi Katalin könyvelőként dolgozott. Ráhárult a gyermeknevelés, a háztartásvezetés, a rendkívül elfoglalt férj biztonságos hátterének megteremtése. Katalin egyedüli gyermekként hamar megtapasztalta, hogy édesapját sok ember veszi körül. Látszott, hogy tisztelik, kikérik a véleményét, a tanácsát. Szülei elbeszéléséből hallotta, hogy 2-3 évesen verte az ajtót, hogy az apja játsszon vele, és ne a jogi vizsgára tanuljon. Mit tesz a sors, később ezt az érzést a másik oldalról, saját gyermekétől is visszakapta.

Férje Kurucz Dezső erdőgazdálkodó. Két lányuk született, Viktória (28) banki alkalmazott, Gréta (24) jogi doktor, egy biztosítónál dolgozik. Budapesten, csakúgy, mint a nővére. Nekik már nem jelenti a szülőváros azt a kötődést, amit az ügyvédnő tömören így fejez ki: szeretek menni, de még inkább hazajönni. Itt vagyok otthon, a városközpont épületeit, fáit, az itt sétáló vagy ügyeiket intéző embereket legalább arcról ismerem. Az utcán köszönőviszonyban vagyok sokakkal. Nincs az a személytelenség, mint azt Pesten éreztem. Hívtak dolgozni oda is, de nem fogadtam el az ajánlatot.

A Zrínyi Gimnáziumi érettségi után a Miskolci Egyetemen 1988-ban avatták doktorrá. Tanulmányi szerződés alapján fogalmazóként dolgozott a Nyíregyházi Városi Bíróságon. A szakvizsga letétele után büntető bíró lett. A diákkori álom beteljesült. 1996 nyaráig a bíróságon dolgozott, majd a NAV elődjénél, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Jogi Osztályán. Hogy milyen szerteágazó szakma a jogászé, csak később tapasztalta meg valójában, amikor 1999. augusztus 1-jén megnyitotta egyéni ügyvédi irodáját. Pályáján soha nem jár le a munkaidő, mivel a bíró és az ügyvéd is „hazaviszi” a megoldásra váró feladatokat. Igyekezett a szakmát és a családi kötelezettségeket maximálisan összehangolni, egyik sem mehetett a másik rovására. Gyakran felrémlett a múltból egy kép: az édesapját szinte csak hétvégén látta. Katika nem akart vasárnapi anyuka lenni, ez volt a váltás oka. Nincs az a karrier, amiért feláldozta volna a családjával tölthető időt. Érdekes képet rajzol elém: szülei és azok kortársai úgy tartották helyénvalónak, ha az elfoglalt férj felesége mindennel ellátja urát, hogy az dolgozhasson. Katika azt vallja, dolgoznak a férjével mindketten, de a férfi szerephez a kert és a műszaki dolgok is hozzátartoznak, míg ő a háztartásért és a gyermeknevelésért felel. Lányainál és barátainál az a normális, hogy a munka után a szabadidőt együtt töltik a párok és a mosás, vasalás, főzés, takarítás szerepét mindig az vállalja, aki épp ráér. Három generáció gondolkodásmódja, családfelfogása, társadalmi és egyéni szerepvállalása, mint egy szociológiai tanulmány, tükröződik szavaiból.

Hivatástudat és felelősségérzet az ügyfeleim iránt – fogalmazza meg ars poeticáját dr. Tisza Katalin. Több mint 10 éve főleg családjoggal foglalkozom, de nem vagyok hűtlen a büntetőjoghoz sem, illetve a jog más területét is művelem. A hozzám fordulók görbe tükröt mutatnak nekem, milyen csapásokat mérhet a sors azokra, akiknek valami miatt kisiklott az életük. Én azt vallom, előre nézzünk, ne visszafelé. Tehát a megtörtént eseményekből le kell vonni a tanulságot, vállalni a felelősséget és legközelebb nem elkövetni ugyanazt. Szeretem magam körül a rendet, amibe nem férne bele a kupacban álló irathalmaz. Akkor hajtom nyugodtan álomra a fejem, ha elmondhatom, ma is megtettem minden tőlem telhetőt a hozzátartozóimért és az ügyfeleimért. Ismerős, jó barát, korábbi ügyfél vagy éppen a szakma ajánlására keresnek fel. Ez utóbbiak különösen jó érzéssel töltenek el, visszajelzésnek tekintem.

Ügyvéd kollégái is megbecsülik, ezért választották meg a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara Felvételi Bizottság elnökének. A megyében dolgozó több mint 200 ügyvéd ad tennivalót. Most éppen az új Polgári Perrendtartás paragrafusai közt keresik az eligazodást. Sikerélménynek azt tartja, ha kompromisszumra jutnak, ha az ügyfél elégedett és a bíróságon sem kell hónapokig, évekig tárgyalni egy ügyet. A szigorú, ám igazságos jogász ma a gyors megoldást tartja erénynek. A családanya szívesen van otthon, ahol szintén azt szereti, ha rend veszi körül, ugyanakkor ez a pihenés és kikapcsolódás helye is. A legtartalmasabb az az idő, amit családja körében tölt. Elégedett ember.   

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése