Kuruczné dr. Tisza Katalin

Egyéni ügyvéd

Nyíregyháza

szszb_33_tk_kuruczne_dr_tisza_katalin.jpgSzigorú, de igazságos leszek! – döntötte el a tinédzserek hegyeket megmozgató erejével, hogy a bírói pályát választja és majd a fenti alapelv szerint ítélkezik. Kuruczné dr. Tisza Katalin egyéni ügyvéd ma is jól emlékszik arra a tárgyalásra, amelyet a fiatalkorúak bíróságán tartottak. Zrínyis diákként többedmagával elment a nyílt napra. A bíróságon hallgatta a vádlottak és az ügyvédek védekezését, az ügyész fellépését és a bíró döntését. Magával ragadta nemcsak a hatalmas épület, a tárgyalótermek hangulata, hanem megérezte: itt emberi sorsok tárulnak fel előtte. A bűnt a jog és a társadalom is megtorolja, hogy legközelebb már ne ismétlődjön meg az egyén vagy a közösség sérelmére elkövetett cselekmény.

Bár kezdetben nem készült a jogi pályára, a szülei példája és kimondatlan elvárásuk azt sugallta a fiatal lánynak, hogy vegye komolyan az életet és a saját boldogulását. Nem akármilyen családba született 1963. április 29-én. Édesapja, dr. Tisza László, az egykori megyei tanács elnökeként az egyik legfőbb beosztást töltötte be. Édesanyja, néhai Horányi Katalin könyvelőként dolgozott. Ráhárult a gyermeknevelés, a háztartásvezetés, a rendkívül elfoglalt férj biztonságos hátterének megteremtése. Katalin egyedüli gyermekként hamar megtapasztalta, hogy édesapját sok ember veszi körül. Látszott, hogy tisztelik, kikérik a véleményét, a tanácsát. Szülei elbeszéléséből hallotta, hogy 2-3 évesen verte az ajtót, hogy az apja játsszon vele, és ne a jogi vizsgára tanuljon. Mit tesz a sors, később ezt az érzést a másik oldalról, saját gyermekétől is visszakapta.

Férje Kurucz Dezső erdőgazdálkodó. Két lányuk született, Viktória (28) banki alkalmazott, Gréta (24) jogi doktor, egy biztosítónál dolgozik. Budapesten, csakúgy, mint a nővére. Nekik már nem jelenti a szülőváros azt a kötődést, amit az ügyvédnő tömören így fejez ki: szeretek menni, de még inkább hazajönni. Itt vagyok otthon, a városközpont épületeit, fáit, az itt sétáló vagy ügyeiket intéző embereket legalább arcról ismerem. Az utcán köszönőviszonyban vagyok sokakkal. Nincs az a személytelenség, mint azt Pesten éreztem. Hívtak dolgozni oda is, de nem fogadtam el az ajánlatot.

A Zrínyi Gimnáziumi érettségi után a Miskolci Egyetemen 1988-ban avatták doktorrá. Tanulmányi szerződés alapján fogalmazóként dolgozott a Nyíregyházi Városi Bíróságon. A szakvizsga letétele után büntető bíró lett. A diákkori álom beteljesült. 1996 nyaráig a bíróságon dolgozott, majd a NAV elődjénél, az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal Jogi Osztályán. Hogy milyen szerteágazó szakma a jogászé, csak később tapasztalta meg valójában, amikor 1999. augusztus 1-jén megnyitotta egyéni ügyvédi irodáját. Pályáján soha nem jár le a munkaidő, mivel a bíró és az ügyvéd is „hazaviszi” a megoldásra váró feladatokat. Igyekezett a szakmát és a családi kötelezettségeket maximálisan összehangolni, egyik sem mehetett a másik rovására. Gyakran felrémlett a múltból egy kép: az édesapját szinte csak hétvégén látta. Katika nem akart vasárnapi anyuka lenni, ez volt a váltás oka. Nincs az a karrier, amiért feláldozta volna a családjával tölthető időt. Érdekes képet rajzol elém: szülei és azok kortársai úgy tartották helyénvalónak, ha az elfoglalt férj felesége mindennel ellátja urát, hogy az dolgozhasson. Katika azt vallja, dolgoznak a férjével mindketten, de a férfi szerephez a kert és a műszaki dolgok is hozzátartoznak, míg ő a háztartásért és a gyermeknevelésért felel. Lányainál és barátainál az a normális, hogy a munka után a szabadidőt együtt töltik a párok és a mosás, vasalás, főzés, takarítás szerepét mindig az vállalja, aki épp ráér. Három generáció gondolkodásmódja, családfelfogása, társadalmi és egyéni szerepvállalása, mint egy szociológiai tanulmány, tükröződik szavaiból.

Hivatástudat és felelősségérzet az ügyfeleim iránt – fogalmazza meg ars poeticáját dr. Tisza Katalin. Több mint 10 éve főleg családjoggal foglalkozom, de nem vagyok hűtlen a büntetőjoghoz sem, illetve a jog más területét is művelem. A hozzám fordulók görbe tükröt mutatnak nekem, milyen csapásokat mérhet a sors azokra, akiknek valami miatt kisiklott az életük. Én azt vallom, előre nézzünk, ne visszafelé. Tehát a megtörtént eseményekből le kell vonni a tanulságot, vállalni a felelősséget és legközelebb nem elkövetni ugyanazt. Szeretem magam körül a rendet, amibe nem férne bele a kupacban álló irathalmaz. Akkor hajtom nyugodtan álomra a fejem, ha elmondhatom, ma is megtettem minden tőlem telhetőt a hozzátartozóimért és az ügyfeleimért. Ismerős, jó barát, korábbi ügyfél vagy éppen a szakma ajánlására keresnek fel. Ez utóbbiak különösen jó érzéssel töltenek el, visszajelzésnek tekintem.

Ügyvéd kollégái is megbecsülik, ezért választották meg a Nyíregyházi Ügyvédi Kamara Felvételi Bizottság elnökének. A megyében dolgozó több mint 200 ügyvéd ad tennivalót. Most éppen az új Polgári Perrendtartás paragrafusai közt keresik az eligazodást. Sikerélménynek azt tartja, ha kompromisszumra jutnak, ha az ügyfél elégedett és a bíróságon sem kell hónapokig, évekig tárgyalni egy ügyet. A szigorú, ám igazságos jogász ma a gyors megoldást tartja erénynek. A családanya szívesen van otthon, ahol szintén azt szereti, ha rend veszi körül, ugyanakkor ez a pihenés és kikapcsolódás helye is. A legtartalmasabb az az idő, amit családja körében tölt. Elégedett ember.   

 

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése