Lakatos Dénes

Villamosmérnök, közgazdász szakmérnök, a Szabolcsi Szélenergetikai Kft. tulajdonosa

Nyíregyháza

Az emberiséget ma leginkább foglalkoztató környezet- és klímavédelem elismert megyei szakembere, széleskörű hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatai révén egy másfajta horizontból is látja a világot, a bennünket körülvevő veszélyeket. Elkötelezett híve és hirdetője a környezettudatos gondolkodásnak, életmódnak, hisz a klímaváltozás elleni küzdelemben, ami nem odázható – vallja. Nyugodt hangnemben, de határozott meggyőződéssel fejtegeti: nincs idő felnevelni még egy nemzedéket, a környezetvédelem a mai felnőtt generációnak a közös ügye és felelőssége kell legyen, éljenek bárhol is a világban. Negatív, sőt tragikus példák sokaságát sorolja a természeti eróziók okozta károknak (sóbányák beomlása, tönkrement üdülőövezetek) a földkerekség különböző részeiről, s az ellenük való védekezés hatalmas költséggel jár. Ez utóbbira is vannak természetesen pozitív példák, Európában is és máshol is.

A fejlett technológiájú Kínában például egy abszolút  energiatakarékos, két millió embert befogadó várost építettek fel megújuló energiaforrások, napelemek felhasználásával. Ámulva hallgatom a világ sok országában személyesen is megtapasztalt – belőle sokat hasznosított ember – élményeit. Beavat a saját klímavédelmi vállalkozásáig vezető út egyes állomásaiba, majd a nagy álom, a Napelem világába.

Szülőföldje Szabolcs község, a magyarság történetének nemzeti emlékhelye. Noha a község a későbbi Szabolcs vármegye központja volt és névadója lett, mára kistelepülésnek számít. De a történelmi értékek, lokálpatrióta szellemisége vezérelték, hogy szimbolikusan is visszaadjon őseinek, s ma a valóságban is segítse szülőfaluja boldogulását.

Körzeti általános iskolába kellett járnia a szomszéd faluba – emlékezik vissza, az iskola csak 1990-ben került vissza édesapja polgármestersége idején, de ő akkor már Miskolcon, a Bláthy Ottó Villamosipari Technikumban tanult. Első diplomáját Budapesten a Kandó Kálmán Műszaki Főiskolán szerezte 1997-ben, a másodikat a Pénzügyi és Számviteli Főiskolán számvitel szakirányon 2002-ben.

Felívelő, sikeres pályakép az övé, óriási felelősséggel és szakmai-vezetési tapasztalattal a birtokában, ám még ma is fiatal ember. Villamosmérnökként kezdett a TITÁSZ-nál (1997), majd karbantartás-vezető pozícióban dolgozott Nyírbátorban. 2001-ben a Flextronics Nyíregyházi Gyárába hívták a zöldmezős beruházásokhoz, 2002-től üzletágvezető, 2004-től gyárigazgató lett. Ebben a vezetési időszakban (2006) jelent meg a LEGO, mint a Flextronics vevője Nyíregyházán, majd később kibérelte a gyárat. 2008 végétől a Jász-Plasztik Nyíregyházi Gyárának volt az igazgatója 2014 augusztusáig. Mindegyik cégnél folyamatos beruházásokat menedzselt, a termékgyártás hatékonyságának növelése, nemzetközi projektekben való részvétel volt a prioritás.

A saját vállalkozás megalapozása már jóval korábbi időktől, 1999-től datálódik, mikor munkavégzés után otthon éjszakákba nyúlóan a környezetvédelem kérdéseivel, a megújuló energiaforrások technológiájával foglalkozott. Nagy álom volt egy szélenergetikai vállalkozás létrehozása, idézi fel a kezdeteket.

A saját cég a napelemek Kínából történő behozatalával indult 2010-től. Egy hosszú fejlesztési és tervezési folyamat eredménye a Szabolcson kialakított 14 000 m2-es, 2140 napelemből álló napelem park és további 34 000 m2 van fejlesztés alatt, mely a Nap energiáját kihasználva folyamatos energiaellátást biztosít (az E-ON-on keresztül) az elektromos berendezések számára. „Tulajdonképpen nem sok egyenértékű technológiát ismerünk a napelem hasznosításon kívül, ami alkalmas lenne a környezet megóvására, melyek a kisbefektetők vagy a lakosság számára is elérhetőek”, ezen egyszerű magyarázat a laikus számára is világosan érthető.

Örömmel és természetes büszkeséggel mondja: nem is lehetett kérdés, hogy itt, Szabolcson jöjjön létre a – most is történelmi jelentőségű – beruházás, melyet a helyi és a megyei önkormányzat is támogatott, s a foglalkoztatás, a helyiek, alvállalkozók, külső tervezők szempontjából is fontos invesztálás.

A beruházás tervezési munkálatait végző Áramút-Bau 90 Kft., melynek az ügyvezetője is Lakatos Dénes, folyamatos piacbővítésével, széleskörű hazai és nemzetközi szakmai kapcsolatai révén elismert a szektorban. A cég is részt vállal a Sz-Sz-B. Megyei Önkormányzat és az Integráció a Minőségi Fejlesztésért Alapítvány által kidolgozott Megyei Klímastratégia Programban. Az energetikai mérnök ügyvezető úr több településen tartott előadásain a napelemek, napkollektorok energiahatékonysági előnyeit mutatta be.

Különleges, érdekfeszítő élmény volt a vele történt beszélgetés. „A világ az, ami érdekes, csak meg kell találni, hogy mi az érdekes benne” – mondja.

A fiatalkori álom kiteljesedett, ma ez az ő missziója.

Szerző: 2018. 11. 15.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése