Hargitai István

Címzetes igazgató, Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa

Nyíregyháza, Budapest

A táguló világegyetem jut eszembe Hargitai István címzetes igazgató urat hallgatva. A csöppnyi hevesi faluból, Hevesaranyosról jutott el Nyíregyháza egyik patinás középiskolája, a Széchenyi igazgatói posztjára. Tágítsuk a horizontot, és a 4 gyerekes Zsuzsa lánya és veje, Márka Szabolcs révén már a New York-i Columbia Egyetemen találjuk magunkat. Lánya és asztrofizika professzor, tanszékvezető veje egy munkacsoportban a gyakorlatban igazolta Einstein feltevését a gravitációs hullámok létezéséről. Galileit idézi: a természet a matematika nyelvén íródott. Hargitai István az 1700-as évekig vezette vissza a családfáját, amikor még szász ősei a Gruber nevet kapták apáiktól. Ő már vérbeli magyarnak született. Széchenyi István szavait – szabadságszerető hazában az ifjúság nevelése kötelesség – hozzáteszi, szent kötelesség – vallja magáénak.

Mióta az eszét tudja, tanárnak készült. Nem tudjuk kideríteni, lehet-e ebben szerepe kántortanító édesapjának, aki évtizedeken át nagy megbecsülésnek örvendett, mint iskolaigazgató. Ami tény, 16 évesen már nemcsak a pályát jelölte ki, hanem kifejezetten igazgatóként képzelte el a jövőjét. Gyermekei közül egyik sem folytatta a családi hagyományt, Zoltán fia patológus főorvos Debrecenben, Zsuzsa lánya fizikus, kutató.

Amikor egy barátságos, Dunához közeli étteremben vallatjuk a múltat – 12 éve ugyanis a fővárosban él újságíró feleségével, Hargitai-Jávor Ágnessel – a centenáriumát ünneplő Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola és az 1991-2006 közt igazgatói feladatokat ellátó, széles látókörű tanár kapcsolatába szeretnénk bepillantani. A tényeket makacsul tisztelő ember röviden összegez: „A mindent jelentette nekem. 1967-ben vettem át matematika-fizika szakon a diplomámat Debrecenben, és azon az őszön már a Széchenyiben kezdtem tanítani. A 70-es években a Szabolcs-Szatmár megyei Tanács Művelődésügyi Osztályán felkértek szakképzési tanulmányi felesősnek. 1980-1991 közt igazgatóhelyettesként nagyobb ráhatásom lehetett a fejlesztésekre. 1991-2006 között pedig a gyermekkori álmom vált valóra: sikeres pályázat alapján irányíthattam a sokféle nevet viselő, ám folyamatosan fejlődő, a megyei és az országos megméretéseken egyre jobb eredményeket produkáló szakközépiskolát.”

Nem kevesebbet vállalt magára, mint egy új szakképzési modell kidolgozását, amelyet 12 közgazdasági középiskolával együtt a Világbanki program keretében valósítottak meg. Éveken át alkalmazták ezt a hazai gyakorlatban. A városi középiskolai és a megyei szakképzési igazgatói munkaközösség vezetője. Nagy ívű pályát futott be. Gilányi János elődjével azon tanakodott: ügyvitel helyett tanítsanak informatikát. Mivel a számítástechnika oktatásának bölcsőjénél járunk, Hargitai úr elvégezte a számtech szakot. Jegyzetet írt a témáról, és a hatályos jogszabályokat figyelembe véve elindíthatták a diákokat a komputerek világában. Megelőzték saját korukat. Országos versenyeken szerzett győzelmek igazolják: a diákokat is lelkesítette az újdonság. Mára a mindennapi élet része az informatika.

Megcsinálták a Comenius teljeskörű minőségbiztosítási rendszert. Az érettségi utáni felsőfokú szakképzést akkreditáltatták. Tanirodát rendeztek be, amely modellezett egy valódi céget. A diákok nemcsak elméletben, hanem a gyakorlatban is kipróbálhatták egy vállalat, vagy intézmény adminisztrációs munkáit. Készítettek – persze fiktív – számlákat, telefonálhattak, éves tervet állítottak össze, egy szóval, megismerték a komplett irodai tevékenységet.

„Szerencsés időszakban lehettem igazgató – összegzi tapasztalatait Hargitai István. Szabadon tervezhettünk, a reális célok megvalósításához megkaptuk a szükséges forrásokat. Nyíregyházi, megyei és országos szinten is egyre jobban csengett a Széchenyi István Közgazdasági Szakközépiskola neve. Amire nagyon büszke vagyok: szobrot emeltünk névadónknak az alapítás 75. évfordulóján, évente megkoszorúzzuk. Alapítványt hoztunk létre a hagyományok ápolására és a tehetségesek támogatására. A Széchenyi Kiváló Diákja címmel a legjobb tanulóinkat ismertük el. A tanév végén a kimagasló eredményt elérőknek és tanáraiknak fogadást adtunk, itt is a hétköznapi élet ünnepélyes eseményét gyakorolhatták a meghívottak.” Tanított a BME Közoktatásvezetői képzésén, közoktatási, felnőttképzési szakértő.

A Széchenyi Emlékérem Oktató-Nevelő Munkáért Díj, Nyíregyháza Kiváló Pedagógusa – Margócsi Emil Díj tulajdonosa, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje. Őt ismerték el elsőként főtanácsosnak az igazgatói karból. Ma a honfoglaláskorról, valamint meséket, történelmi elbeszéléseket, regényeket ír – a fióknak. Évente magához öleli 4 unokáját, akik tökéletesen beszélik anyanyelvüket. „Nem tettem egyebet, csak a hivatásomat gyakoroltam, de azt tántoríthatatlanul.”

Szerző: 2018. 10. 04.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése