Gyuri bácsi nem csak állít, gurít is

A kuglipályák valamikor szerves részei voltak a falusi szórakoztatásnak

A képen egy nagy, tömött bajszú bácsi, hatalmas ősz szemöldökökkel, amolyan három bajusszal a fején, pipával a szája sarkában éppen gurít. Löki a golyót a kuglipályán. Kalap a fején, ing, lajbi, bőrcsizma (igazi bűr) a lábán. Az öreget látásból én is ismertem, de sajnos csak látásból. Ezt a jellegzetes fizimiskát el nem feledhette senki, aki egyszer is látta, ő viszont szerintem jobban ismerte az általa őrzött juhnyáj egyedeit, mint a környék emberkölykeit. Meg persze biztosan megvoltak neki a cimborái, akikkel szóba elegyedett. Én személyesen sajnos nem ismertem Kanyó Gyuri bácsit Kölcsében és nem is tudok róla szinte semmit. Nem is kezdtem el utána kutatni, nem vagyok avatott. Mindazonáltal mégsem tudok elmenni csak úgy e fénykép mellett. Sok minden van benne, még az is, ami nem.

A kuglipályák valamikor szerves részei voltak a falusi szórakoztatásnak. Ezek a kuglipályák szabadidős sporttevékenység helyszínei voltak egyrészt. A társadalmi kapcsolattartás csatornái voltak másrészt. Szerencsejáték és sportfogadási helyszín volt harmadrészt. A kuglipályán tekintélyt lehetett szerezni, illetve volt olyan, aki kiröhögtette magát.

Szülőfalumban gyermekkoromban a kultúrház udvarán működött a kuglipálya. Kugli és nem teke, vagy bowling. Ezeket nem is értették volna, de úgy nem is gurított volna senki olyan lazán, ha a kugli helyett tekegolyót kellett volna gurítani, vagy bowling golyót. A dologtól edzett kéz ezen a ponton megremegne és nem is venne részt egy olyan versenyben, ami nem hagyományos. Nagyon sok vasárnap délutánt látok lelki szemeim előtt Vámosorosziban, a kultúrház udvarán.

Hajnalban ébredtek többnyire szereplőink, a vámosoroszi férfiak, az Ecceri fiú korosztálya, plusz mínusz 30 év. Nekem gyerekként körülbelül ennyire van rálátásom. A plusz mínusz harminc év, ami valójában hatvan évet jelent felöleli a XX. század majd kétharmadát. Én akkoriban még csak parányi életutat tudhattam magam mögött, években kifejezve elhanyagolható voltam. Gyűjtöttem hozzá pár évet azóta, lassan már osztanék visszafelé is.  Ahogy megyek bele az időbe, annyival válik értéktelenebbé minden egyes újabb év. Ameddig fizetnének érte, addig eladó. Amikor már nem kell senkinek, akkor majd elajándékozom. De nem ez a mai írás témája.

A kuglipálya olyan közösségi helyszín volt a vámosoroszi férfiaknak, ahol szinte mindenki megfordult. Az első kép Zoli bátyám. Nagyapám öccse, Erdélyi Zoltán. Magas, szikár ember, karakteres vonásokkal. Ő úgy gurított, hogy a golyó előrehaladta közbe szinte táncolt. Nagyon beleélte magát, pénzre történt a kugli. Én, mint állító párszor beálltam, bár soha nem szerettem. A győzelemből néha részesedtem, amit az aktuális győztes gurított nekem. Volt, hogy öt forint, volt, hogy tíz. Többre nem emlékszem. Nem is mentem én oda túl sokszor golyót szedni.

Játszani ma is elmennék. Nem is hívnak, de szerintem nincs is hova. Ahogy lassan megszűnik minden a mi tündérvilágunkból, eltűnnek a korcsmák is, meg a kuglipályák is. Nincsenek már ott azok a régi öregek, akik engem férfivá támogattak folyamatos kritikáikkal és beszólásaikkal, nincsenek azok, akik nagy bajszúkkal, állig begombolt ingben,  lajbiban, szájukban pipával megmondanák, hogy mi merre, hány méter.

Szerző: 2021. 02. 05.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése