Szilvás étel

Egyszerű eledel, de történelme és legendája van, generációk, emberöltők hosszú-hosszú sora óta gőzölög az asztalokon
A nyár már az utolsókat rúgja. Ma még perzsel bőszen és keményen, de a hírek már a közelgő hidegfrontról szólnak. Lehet, hogy Őkelmével nem közölték, ő meg tudomásom szerint nem hallgat híreket. A hírek gyakran így is róla szólnak, igazi „celeb” ő nemcsak a Földön, hanem az Univerzum róla elnevezett egész rendszerében. Napkirály a Naprendszerben.
Ebben az évben is elvégezte munkáját becsülettel idáig, minden áldott nap felkelt, a szabadságot hírből sem ismerve látta el sugaraival hol kicsit visszafogottabban, hol meg tombolva a mi kis Föld anyácskánkat is. A fotoszintézis rajta nem múlt, az egyszer biztos.
Ennek kézzelfogható nyomait számtalan formában láthatjuk, szagolhatjuk, tapinthatjuk, hallhatjuk és akár ízlelhetjük is.
Roskadoznak a kertben a szilvafák (a többi gyümölcsfa, vagy bokor sem tétlenkedett persze, de ma a szilváról mesélek) a gazdag terméstől. Még kell egy kis idő a teljes éréshez, de azért van a szilvák között is koraérett, koravén, meg van későn érő típus is, épp úgy, mint az embereknél is. Mindenki ismer ilyet is, olyat is. Nem is tudom, azaz „Nemtudom”. A Nemtudom szilvafák idén kitettek magukért, nem érheti szó házuk elejét. Persze ez a képzavar a szilváknál nem értelmezhető, már csak azért sem, mert nekik se házuk nincs, ők maguk meg éppen általában a házak végén vannak, a hátsó udvarokon, kertekben, vagy éppen a híres szatmári dzsungelgyümölcsösökben. A termés akkor is jó, hála a Teremtőnek! (aki a Napot is megteremtette)
Természetesen telnek a tárolók (na jó: hordók, csak a három té betű miatt írtam így), ha minden jól megy, lekvár is lesz, meg aszalni is jut. Olyan jó ezt így leírni, hogy summáznám még egyszer:pálinka, lekvár és aszalt gyümölcs. Ez a sava és a borsa.
De akkor hogyan kerül ide a szilvás étel? Kiejtve meg egyenesen szilvásietel?
Beúszott ebbe az írásba illatozva és zamatosan, varázsát éppen az egyszerűsége adja. Egyszerű eledel, de történelme és legendája van, generációk, emberöltők hosszú-hosszú sora óta gőzölög az asztalokon. Nézzük meg, mi kell hozzá?
1 kg szilva, 3 liter víz, a léhez. 3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 liter tej a habaráshoz. Majd még 2 evőkanál cukor.
Lemegyek a hátsó udvarra, gyönyörködök a kéklő szilvarengetegbe. Tekintetemmel becézem, simogatom Nemtudom uramékat, na meg a többieket is. Leszedek 1 kilányi érett szilvát, szépen meg kell mosni, ki kell magvalni majd ezt a mennyiséget mintegy 3 liter vízben ki kell főzni.
Közben el kell készíteni a habarást az ételhez. 3 evőkanál lisztet 1 tojással kavargatni kell, 1 liter tejet fokozatosan hozzáöntve el kell készíteni a habarást, majd a végén 2 evőkanál cukrot is hozzáadunk.
Ajánlott a habarást átszűrni, hogy ne legyen csomós, de az én „Kiskönyvem” már nem szűri meg, mert megfelelő rutinnal rendelkezik.
Mikor szétfőtt a szilva a lében, akkor hozzáadjuk a habarást és folyamatosan kavargatva fel kell főzni. Arra kell vigyázni, hogy be ne gömösödjön az étel. Valaha ehhez általában krumplistésztát, túrós tésztát, vagy káposztás tésztát főztek. Nincs kizárva persze a húsos második fogás sem, de régebbi időkben a tételmondat így hangzott: Több nap hátra, mint kolbász.
Most azonban hagyjuk a második fogást és örüljünk az elsőnek. Szilvásietel én így szeretlek!

Szerző: 2021. 08. 23.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése