Szilvás étel

Egyszerű eledel, de történelme és legendája van, generációk, emberöltők hosszú-hosszú sora óta gőzölög az asztalokon
A nyár már az utolsókat rúgja. Ma még perzsel bőszen és keményen, de a hírek már a közelgő hidegfrontról szólnak. Lehet, hogy Őkelmével nem közölték, ő meg tudomásom szerint nem hallgat híreket. A hírek gyakran így is róla szólnak, igazi „celeb” ő nemcsak a Földön, hanem az Univerzum róla elnevezett egész rendszerében. Napkirály a Naprendszerben.
Ebben az évben is elvégezte munkáját becsülettel idáig, minden áldott nap felkelt, a szabadságot hírből sem ismerve látta el sugaraival hol kicsit visszafogottabban, hol meg tombolva a mi kis Föld anyácskánkat is. A fotoszintézis rajta nem múlt, az egyszer biztos.
Ennek kézzelfogható nyomait számtalan formában láthatjuk, szagolhatjuk, tapinthatjuk, hallhatjuk és akár ízlelhetjük is.
Roskadoznak a kertben a szilvafák (a többi gyümölcsfa, vagy bokor sem tétlenkedett persze, de ma a szilváról mesélek) a gazdag terméstől. Még kell egy kis idő a teljes éréshez, de azért van a szilvák között is koraérett, koravén, meg van későn érő típus is, épp úgy, mint az embereknél is. Mindenki ismer ilyet is, olyat is. Nem is tudom, azaz „Nemtudom”. A Nemtudom szilvafák idén kitettek magukért, nem érheti szó házuk elejét. Persze ez a képzavar a szilváknál nem értelmezhető, már csak azért sem, mert nekik se házuk nincs, ők maguk meg éppen általában a házak végén vannak, a hátsó udvarokon, kertekben, vagy éppen a híres szatmári dzsungelgyümölcsösökben. A termés akkor is jó, hála a Teremtőnek! (aki a Napot is megteremtette)
Természetesen telnek a tárolók (na jó: hordók, csak a három té betű miatt írtam így), ha minden jól megy, lekvár is lesz, meg aszalni is jut. Olyan jó ezt így leírni, hogy summáznám még egyszer:pálinka, lekvár és aszalt gyümölcs. Ez a sava és a borsa.
De akkor hogyan kerül ide a szilvás étel? Kiejtve meg egyenesen szilvásietel?
Beúszott ebbe az írásba illatozva és zamatosan, varázsát éppen az egyszerűsége adja. Egyszerű eledel, de történelme és legendája van, generációk, emberöltők hosszú-hosszú sora óta gőzölög az asztalokon. Nézzük meg, mi kell hozzá?
1 kg szilva, 3 liter víz, a léhez. 3 evőkanál liszt, 1 tojás, 1 liter tej a habaráshoz. Majd még 2 evőkanál cukor.
Lemegyek a hátsó udvarra, gyönyörködök a kéklő szilvarengetegbe. Tekintetemmel becézem, simogatom Nemtudom uramékat, na meg a többieket is. Leszedek 1 kilányi érett szilvát, szépen meg kell mosni, ki kell magvalni majd ezt a mennyiséget mintegy 3 liter vízben ki kell főzni.
Közben el kell készíteni a habarást az ételhez. 3 evőkanál lisztet 1 tojással kavargatni kell, 1 liter tejet fokozatosan hozzáöntve el kell készíteni a habarást, majd a végén 2 evőkanál cukrot is hozzáadunk.
Ajánlott a habarást átszűrni, hogy ne legyen csomós, de az én „Kiskönyvem” már nem szűri meg, mert megfelelő rutinnal rendelkezik.
Mikor szétfőtt a szilva a lében, akkor hozzáadjuk a habarást és folyamatosan kavargatva fel kell főzni. Arra kell vigyázni, hogy be ne gömösödjön az étel. Valaha ehhez általában krumplistésztát, túrós tésztát, vagy káposztás tésztát főztek. Nincs kizárva persze a húsos második fogás sem, de régebbi időkben a tételmondat így hangzott: Több nap hátra, mint kolbász.
Most azonban hagyjuk a második fogást és örüljünk az elsőnek. Szilvásietel én így szeretlek!

Szerző: 2021. 08. 23.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Lisztománia

Tüttő József alkotása 50x30cm, olaj/MDF. “Lisztománia, üzenet a Liszt érzékenyeknek!!” Rossz vicc, kicsit megengedtem magamnak az áthallás mókáját. Tüttő József jó humorral sajátos komponálással terítette elénk nagy zeneköltőnk jellemzőit: az... Tartalom megtekintése

Hitler Sasfészke Berchteschgadenben

Elérhetetlen, megközelíthetetlen, bevehetetlen… Már-már népmesei jelzők is feltűnnek az egykori náci vezető Salzburg mellett, ám mégis Bajorországban felépített rejtekhelyével kapcsolatos legendákban. Még a háború után is jó ideig megismerhetetlen volt... Tartalom megtekintése

Alkonyattól pirkadatig

Tüttő József alkotása60x90cm Olaj/MDF. A téma örök, a feldolgozások többsége ismert, de ez az egyéni, összetéveszthetetlen stílre fel kell kapni a fejet!!! A komor színhasználattal az állatok robusztussága is alátámasztott, a... Tartalom megtekintése