Hogyan szabdaljunk ész és tudás nélkül

Trianon 101 éve és 1 napja beleégetődött a magyarság történelmébe

A leltár, ami az elrabolt területeket és népességet tartalmazza, mindenki számára megismerhető. Én sajnálok minden elvesztett négyzetcentimétert, fűszálat és bogarat, de különösen sajnálom azt a vidéket, ami az én szülőföldem közelében van. Szatmár vármegye kétharmadát, Ugocsát és Máramarost, a Bereg jó részét, valamint a Szilágyságot.
Trianon miatt hiányzik nekem Szatmárnémeti. Ha Trianon nincs, akkor az én szülőföldem talán nem Nyíregyháza felé orientálódik, hanem Szatmárnémeti felé. Nyíregyháza akkor is fejlődött volna, ha Szatmárnak megmarad központnak Szatmárnémeti, de nem így alakult. Szatmárnémeti ma lakosságát tekintve egy Nyíregyházához mérhető város, de határainkon kívülre szorult. A lakosság aránya meg nyilvánvalóan az államalkotó nemzet nemzetpolitikájának megfelelően alakult. Szomorú 101 év.
Nekem Nagypalád is hiányzik nagyon. Talán egyszer jártam ott, de az se biztos, hogy ott. Ha Nagypalád volt, akkor az Ecceri fiúval voltam ott, a falu unyivermágjában. Az Ecceri fiú lenge alsógatyára vadászott, talán ott talált is. Ha Nagyhódoson járok, akkor mindig elmegyek a Túr hídhoz. Onnan nézek szerteszét, gyönyörködök a gyönyörű magyar tájban és eszembe jut mindig Nagypalád is, ami szemben van. Azok a szívtelen győztes hatalmak hogy lehettek ennyire kegyetlenek, hogy szétszakították a Palágyságot!? Egy összefüggő néprajzi tájegység, három Palád. Nem darab, darab, hanem olyan, mint például Pest, Buda és Óbuda. Jelkép is lehetne: hogyan szabdaljunk ész és tudás nélkül. A romboláshoz nem kell nagy ész, azt erőből csinálják.
Hiányzik Beregszász is, meg Huszt. Meg egész Kárpátalja. Kárpátalja a legnagyobb áldozat talán. Nem tudhatjuk, de talán Kárpátalja a legkiszolgáltatottabb „nemzettest”. Ez sem biztos persze, hiszen erre akár a Délvidék is pályázhatna, vagy pályázhatott volna.

Nincs ilyen verseny, nem is kell azt bizonygatni, hogy kik nyomták/nyomják el a legnagyobb mértékben a hazánktól elszakított magyarokat : Szlovákia, Ausztria, Szlovénia,Horvátország, Szerbia, Románia, vagy ugyan Ukrajna? Azt láthattuk, hogy volt nincs Csehszlovákia, Jugoszlávia és természetesen Szovjetunió. Románia lassan kiürül, de sajnos nem csak a románok hagyják el az országot, hanem honfitársaink is.
Burgenlandban meg akár osztálytalálkozókat tarthatnak a kelet-magyarországi véndiákok. Kicsi öszterrejsisze Kánaán. Pedig a kerítés ott sem vursztból van, de még csak nem is kolbászból.
Garbolc a jelenlegi Magyarország legkeletibb pontja. Na jó, a legkeletibb pontot jelző oszloptól keletre azért még van egy juhhodály. Innen nincs messze a hármashatár sem, ami a magyar-ukrán-román állam határainak metszetét jelenti.
101 évvel ezelőtt itt még csak a Túr folydogált, de nem volt apropója ennek a kanyarnak már több, mint ezer éve. A legkeletebben fekvő juhászat meg valahol Kovásznában lehetett. Semmi sem tart örökké.

Szerző: 2021. 06. 06.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése