Halk csipogás kezdett hallatszani a tojásokból

András, csak egy tojás maradt kotlós! – örvendezett Juliska

– András, ma tyúkot ültetünk! – jelentette ki Juliska, aki járni már nemigen tudott, de kettőnek is elegendő akarat lakozott benne.

– Jól van, kedves – válaszolta beletörődően András, s tovább tett-vett a konyhában.

– Elé kéne készíteni a fészket! Rakd meg a kosarat szénával, s hozd bé, hogy melegedjen át.

András bólintott, s lassú, alapos léptekkel elindult parancsot teljesíteni. Kiválasztott egy, törökbúzaszedésre már nem alkalmas kosarat, s teletömködte szénával. Óvatosan, hogy ne hulljon ki egy szénaszál sem, betipegett vele a házba.

Tedd le a sarokba, s keress egy másik kosarat is, hogy legyen mivel leborítani.

A másik kosár is előkerült, aztán a kotló került sorra. Nagy, kendermagos tyúk volt, aki máris veszélyesnek bizonyult, ugyanis mindegyre megcsípte az András kezét, aki megadóan tűrte a megpróbáltatásokat. A kotló a fészekre került, hogy szokja meg az új helyét, s ott kityegett, ijedtében álldogálva, az üres fészken.

Eközben Juliska alaposan átválogatta a tojásokat, nehogy túl kicsi vagy korcsos kerüljön a tyúk alá. Az édesanyja jutott eszébe, aki kalapban átforgatta, megköpködte a tojásokat, miközben ezt mondogatta: mind kakas legyen, mind kakas legyen. Nem lett mind kakas, de állítólag így több tojásból kelt ki kiscsibe. A tojásokat, persze, sosem volt szabad megmosni ültetés előtt.

Huszonegy – számolta át utoljára, most már mehetnek a kotló alá.

András néhány kézcsípés árán kivette a tyúkot, behelyezte a tojásokat a fészekbe, és ismét pár csípés elszenvedésével minden a helyére került.

Három hét – sóhajtotta Juliska. András, jegyezd bé a naptárba!

A naptárban való bejelölés elmaradhatatlan volt, egyébként belefeledkeztek volna az ültetés időpontjába, pedig nagyon fontos a harmadik hét végén mindegyre szemrevételezni a tojásokat. Mert a tyúk agyontaposhatja a csibét, vagy nem tud magától kikelni, ilyenkor meg muszáj szegénykének segíteni.

A napok lassan teltek. András mindennap kitette a kotlót, hogy járja meg magát, egyen néhány szem magot, s igyon egy kis friss vizet. Az pedig alig várta, hogy újra a fészekre kerüljön, a sok tojás felébresztette anyai ösztöneit. Már húsz napja kotolt, amikor  halk csipogás kezdett hallatszani a tojásokból.

Kelnek a csibék! – kiáltott fel Juliska. Szegény kotló lekerült a fészekről, ő meg egy  orvos szakértelmével meghallgatta a tojásokat. 

– Öt tojásban már csipog a csirke – mondta örömmel. A kotló visszaült a tojásokra, folytatódott a türelemjáték.

A huszonegyedik nap reggelén népes csirkesereg várta a háziakat. Tizenhat kiscsibe bújt meg a kotló alatt, négy akkor kászálódott ki a tojásból. – András, csak egy tojás maradt kotlós! – örvendezett Juliska, András meg nyugodtan mosolygott.  

– Jó a kotló – mondta, aztán kiment egy faládát előkészíteni, hogy legyen mibe áttenni az újszülött társaságot. Ezt a sárga seregecskét. A tavaszi apróságokat. A megújulást. A gazdaságot.

Szerző: 2022. 03. 19.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése