Kovács Zoltán

Főigazgató-helyettes,

Nyíregyháza

szszb_19-52_kovacs_zoltan.jpgKovács Zoltán, a Nyíregyházi Főiskola tanára, egyben a Debreceni Egyetem docense nyugodt, jó kedélyű személyiség. Derűje a harmonikus családi élete mellett abból is fakad, hogy könnyedén eligazodik a számok laikusok számára bonyolult világában. A Természettudományi Főiskolai Kar oktatási főigazgató-helyettese neve mellé azt is írhatnánk nemes egyszerűséggel: matematika tanár.

1961-ben született Debrecenben egy püspökladányi pedagóguscsalád sarjaként. Édesanyja tanítónő volt, míg édesapja matematika–fizika szakos tanár, aki nyugdíjazása után is a katedrán állt. Talán innen ered a reáltárgyak szeretete. A püspökladányi Karacs Ferenc Gimnáziumban az akkor elit, kiemelt osztálynak számító matematika tagozaton érettségizett, s noha korábban építész álmokat is dédelgetett, nem volt kérdéses, hogy a debreceni Kossuth Lajos Tudományegyetemre vezetett az útja.

A matematika–fizika szakos hallgatót, akit a tanárság is vonzott, szép emlékek kötik a kollégiumi, egyetemi élethez. Mindezt tetézi, hogy kitüntetéses oklevéllel, vagy ahogy korábban mondták, vörös diplomával végzett 1985-ben. Ennek értékét jelzi, hogy több szinten is elismerték. Megkapta a Bolyai János Matematikai Társulat Rényi Kató-emlékdíját, amit önálló kutatómunka elismeréseként adnak végzős egyetemistáknak, az ő esetében a kiváló OTDK teljesítményekért. Átvette a Kossuth Lajos Tudományegyetem Természettudományi Karának Emlékplakettjét a kar dékánjától, és kimagasló tanulmányi eredményéért Felsőoktatási Tanulmányi Érdemérmet adományozott neki a Művelődési Minisztérium. Néhány éven belül a Bolyai János Matematikai Társulat két újabb kitüntetéssel, a Patai László-díjjal és a Grünwald Géza-emlékdíjjal ismerte el a tevékenységét, de ez már a fiatal, pályakezdő matematikusnak szólt csakúgy, mint a művelődési miniszter 1989-ben adományozott dicsérete, amit a főiskolai munkáért kapott.

A kiváló végzős diák ugyanis egy volt tanára pártfogolása révén került a nyíregyházi Bessenyei György Tanárképző Főiskola matematika tanszékén lévő három üres álláshelye egyikébe. Mint emlékszik, majdnem szó szerint sírva fakadt Nyíregyházától, mikor először meglátta a nyolcvanas évek közepén, azóta viszont nagyon megszerette, és otthonának választotta. Itt végigjárta a szakmai ranglétrát. Főiskolai tanársegédként kezdte, majd 1989-ben már adjunktus volt, három év múlva docens, 1995-től, pedig főiskolai tanár. Ezzel párhuzamosan a mai Debreceni Egyetemen óraadó volt, majd ott 1996-tól egyetemi docensként tanít. Emellett megbecsültsége jeleként újabb megbízatást kapott: a Nyíregyházi Főiskola Természettudományi Főiskolai Karának főigazgató-helyettese, valamint a matematikatudományi és matematika-didaktikai csoport vezetője, ami tulajdonképpen a régi tanszékvezetői beosztásnak felel meg.

Természetesen az önképzésre is figyelt, így 1989-től három éven át a Magyar Tudományos Akadémia Minősítő Bizottságának tudományos továbbképzési ösztöndíjasa volt, s a differenciálgeometriával foglalkozott, mint több matematikai témakör határterületével. Igazából elméleti jellegű matematikai alapkutatás ez, mindamellett alkalmazott matematikát is tanított. 1994-ben, pedig a matematikatudomány kandidátusa lett. Témája a kívülálló számára valóban „kínaiul” hangzik: pszeudokonnexiók vektornyalábokban és alkalmazásuk a Finsler-geometriában. Egyébként szakmai életútja során alapvetően különböző komputer-algebrai és dinamikus-geometriai rendszerek oktatásban való alkalmazásával foglalkozott.

Mai napig is nagyon érdeklik az új eszközrendszer, a számítógép kínálta lehetőségek, s úgy véli, hogy a nehezen elképzelhető matematikai világok számítógépes vizualizációja a matematika tanulás katalizátora lehet. A kiváló szaktanár angolul és oroszul beszél középfokon s érdekes, hogy utóbbinak sok hasznát vette, hiszen a szakirodalom jelentős része orosz is nyelven elérhető. Tudományos munkásságának részét képezi, hogy elnyert négy pályázatot, melyek keretében differenciálgeometriával és komputer-algebrai rendszerekkel foglalkozott.

A pedagógusszülők gyermeke most is tanárcsaládban él. Felesége, Aszalós Éva, vele párhuzamosan szerzett történelem szakosként középiskolai tanári diplomát Debrecenben, s jelenleg a Nyíregyházi Főiskola docense, történelem szakon.

Két gyermekük született: a tizenhat éves Melinda jelenleg a Kölcsey Ferenc Gimnázium emelt szintű angol nyelvi osztályában tanul és vágya, hogy építész legyen, míg a tizennégy éves Máté inkább a korábban művelődéstörténetet is tanított édesanya humán vénáját örökölhette, hiszen az idén kezdett a nyíregyházi művészeti szakközépiskola gitár tanszakán.

Közös családi programjaik egy része, pedig a természet szeretetén alapul, hiszen ha tehetik, szívesen kirándulnak, például a szomszédos Tátrában.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése

Csend a sziklák tövében

Biszák László alkotása 35x60cm. Lüktető  világunk   tele  van  meglepetéssel,  olyannyira,  hogy  belefér  bármilyen  szokatlan  torz,  pszicho,  sci fi,  csak  rettentsen! Nehéz  elhatárolódni,  nehéz kimaradni,  így  azután     egyszer... Tartalom megtekintése