Dr. Szikora Lászlóné

Szociális munkás, közösségfejlesztő, Pilates tréner

Nyíregyháza

Testi, lelki egészségünk megőrzése gyakorta háttérbe szorul. Pedig hányan sóhajtanak fel, ha látnak egy szépen kidolgozott izomzatú, harmonikus megjelenésű, erőteljes kisugárzással rendelkező hölgyet vagy urat: de jó neki! Genetikai örökségünket, testünk külsejét jelentős mértékben hozzuk szüleinktől és még hetedíziglen visszamenőleg is igaz ez a tétel (a Biblia is ír róla). Ám az egyén felelősségét kár tagadni. Mindannyian képesek vagyunk olyan fizikai külsőt és lelki bensőt kialakítani, amilyet csak szeretnénk. Ezért viszont keményen és minden nap meg kell dolgozni! Lehet ez élvezetes, végezhetjük inspiráló közösségben, és szinte észrevétlenül javul a közérzetünk, az egészségünk. Nem a gyógyszertárba, hanem inkább Pilates órákra járunk. Dr. Szikora Lászlóné, Éva több mint tíz éve vezeti Nyíregyházán a saját stúdióját. Férjével, dr. Szikora Lászlóval, aki a kisvárdai Felső-Szabolcsi Kórház Patológiai Osztályának osztályvezető főorvosa, elkötelezett hívei az egészséges életmódnak. Mindketten aktívan sportolnak, előadásokat tartanak a témában.

Ma már nem kell bemutatni a Pilates tornát. Egyre többen gyakorolják az izmokat szálkásító, az ízületeket hajlékonnyá varázsoló mozgásnak ezt a formáját választók. Nincs életkorhoz kötve, nyolcvan év felett is örömmel járnak Évához. Világjelenségnek lehetünk hazai tanúi, Németországban például a társadalombiztosítás is támogatja, a szakorvos felírhatja ezt a gyógymódot. Magyarországra amerikai közvetítéssel jutott el, és sokan már nemcsak rendszeresen tornáznak, hanem az oktatói – van nemzetközi formája is – tanfolyamot is sikeresen elvégezték. A Nyíregyházán Szikoráné Éva által irányított csoportokba a tizenévestől a szépkorúakig, nők és férfiak járnak egy héten 1-2 alkalommal. Van, aki tíz éve tartja karban a testét a Pilates tornával.

Két irányba fejlődött itthon ez a mozgásforma – elemzi a szakember az elmúlt évek tapasztalatait. Míg korábban az egészségvédelem, a fitt megjelenés, a betegségektől – főként mozgásszervi – való megszabadulás, a mentális komfortérzet kialakítása volt a kívánatos cél, megjelent a divat is. Szikoráné Éva viszont következetesen ragaszkodik az egészség megőrzéséhez, a speciális gerinc- és mélyizom torna révén a mozgásszervek fájdalommentes működésének élethosszig tartó megvalósításához. Vendégek százainál érte el ezt a kimagasló eredményt. A legalább 500 kalóriát elégető óra végén egy ötperces relaxáció a test lenyugtatása és elménk lecsillapítása révén rögzíti az elvégzett mozgásformákat, és így szervezetünkben elindulnak az előnyös változások. Javul a testtartásunk, egyenletesebb a vázizomzat terhelése, kiegyenesedik a gerinc és elindulunk a tökéletes lelkiállapothoz vezető úton.

Lánya, Hollik Lea is magáévá tette ezt a szemléletet: nemcsak elvégezte az oktatói tanfolyamot, hanem régóta dédelgetett álmát, a pszichológiát is ebben a tanévben fejezi be az egyetemen. A 700 éves Padovai Egyetem Erasmus ösztöndíjasaként még szilárdabb az elhatározása: klinikai szakpszichológusként képzeli el az életét. Ő is rendszeres résztvevője azoknak a Pilates táboroknak, amelyeket az édesanyja szervez: tavasszal már a 4. alkalommal töltünk el néhány napot, ezúttal Erdélyben, hogy a testi, lelki felüdülés mellett a baráti közösség összetartozásának erejét élvezzük.

Szikoráné Éva szociális munkás, majd közösségfejlesztőnek tanult, oklevelet szerzett, mint személyi edző: ugyanis hazánkban a Pilates oktató még nem önálló szakma. A hivatali adminisztráció majdcsak utoléri a mindennapi gyakorlatot, hisz a Nyíregyházán különböző eszközökkel – labda, szalag, karika, Pilates párna – végzett gyakorlatok erőteljesebb hatást fejtenek ki, tartósabb és nagyobb eredményt érnek el, mint sok divatosnak gondolt tréning. Jó példa erre annak a többféle sérüléssel született gyermeknek a mozgása, életvitele, akit hatodik éve karitatív alapon tornáztat Évike, és az időközben felnőtté cseperedett ifjú hölgy csak az odaadó családi, orvosi, fejlesztői, rehabilitációs és jelentős részben Pilates tornának köszönhetően él a szülei által soha nem remélt, csupán vágyott életet.

Ő mindig is szerette a kihívásokat. Számára nem létezik elvégezhetetlen feladat – a házépítéstől a briliáns konyhaművészetig, a közösségfejlesztéstől akár a gyermekvédelem újragondolásáig. Sorsa megedzette, felvértezte tudással, empátiával, a családja, a barátai, a vendégei iránti mély elkötelezettséggel. Két lépéssel előrébb jár, mint a mellette haladók, szűkebb, tágabb környezetét átformáló gondolatait örökmozgó teste, lelke igyekszik követni. Lassítani nehezen tud, a természet apró csodáiban gyönyörködik a lelke. Adomány, ha valaki ismerheti, esetleg részesei lehetnek egymás sorsának.                                                                                

Szerző: 2018. 11. 13.

Hozzászólás zárolva.

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló