Giliga Ferencné

Vállalkozó

Nyíregyháza

Az álmainkat valóra váltani a legszebb adományok egyike az életben. Ez sikerült Giliga Ferencnek, amikor megálmodta a vállalkozását. A De-Glass Kft. mára Szabolcs-Szatmár-Bereg megye legnagyobb üvegipari cégévé nőtte ki magát.

A cégalapító Giliga Ferenc üvegipari szakmát tanult. A szakmunkásvizsga letétele után Budapesten, az Országos Szakipari Vállalatnál helyezkedett el. Kiemelkedő munkája adta a lehetőséget, hogy mestervizsgát tegyen. Sikerrel teljesítette ezt a célt. Ezután hazajött szűkebb szülőföldjére, Nyíregyházára. Az 1970-es éveket írjuk, amikor nemcsak országosan, hanem megyénkben is nagyarányú iparosítás, színvonalas építési megbízásokat kaptak a vállalatok. Giliga Ferenc a megye egyik legnagyobbjának számító Építő- és Szerelő Vállalatnál helyezkedett el. Üveges tanulókat oktatott és vizsgáztatott, majd kinevezték brigádvezetőnek. Társai megbíztak benne, nemcsak jó szakembernek, hanem tisztességes, a másokért bátran kiálló vezetőt is tisztelték benne. Éppen ezért választották meg szakszervezeti bizalminak is.

A Giliga házaspárt két gyermekük, Erika és Ferenc születése tette igazi családdá. Az édesapa, egészen kicsi koruktól igyekezett bevonni őket a munkájába. Az üveges szakma titkait, az üzleti élet lehetőségeit és nehézségeit is megtanítani nekik.

„Az igazi szerződések nem írásban köttetnek! Elég egy kézfogás és az adott szó!”-ezzel indította útjára a gyermekeit.

A rendszerváltás után, amikor lehetőség nyílt a magánvállalkozások elindítására, Giliga Ferenc felismerte a lehetőséget. Néhány négyzetméternyi kis műhelyben kezdte, majd kitartásának és szorgalmának köszönhetően folyamatosan bővítette a vállalkozás területét, az alkalmazottak létszámát.

Sajnos, az alapító, 2011-ben elhunyt. A megkezdett vállalkozást felesége, Piroska, és a gyermekei vitték tovább, akik megtalálták benne a kibontakozási és előre lépési lehetőséget a család és saját családjuk számára. A fiatalok közösen látják el a cég ügyvezetői teendőit, jól kiegészítve, segítve egymást.

Munkájuk elismerése képpen 2016-ban ifj. Giliga Ferenc a Vállalkozók Országos Szövetsége Elnökségétől az Év Üvegipari Vállalkozója megtisztelő címet is megkapta.

Ma már modern nagycsarnokok, számítógépekkel vezérelt korszerű üvegipari berendezések jelentik a De-Glass Kft. alapjait. „Minden ami üveg”-mottójuk, méltán tükrözi tevékenységük széles körét.

A jelenleg 45 főt foglalkoztató cég, a lehető legszélesebb körű szolgáltatásokat igyekeznek nyújtani megrendelőik számára. Sík-, színes-, savmaratott üvegek, tükrök szabását, csiszolását, fazettázását végzik, készítenek domborított üvegeket, Tiffany üvegeket, illetve a mai kor igényeihez alkalmazkodva edzett üvegajtókat és biztonsági üvegekből készült korlátelemeket is gyártanak és szerelnek.

Munkájukat, eredményeiket nagyra tartják a megrendelők. Nem véletlenül kapnak megbízást komoly üvegezési feladatok elvégzésére. Referencia munkáik közül csak néhányat emelnék ki: Nyíregyházán a Trans Packing épülete szemet gyönyörködtető. Vagy az ország egyik legnagyobb vállalkozása, a Bige Holding is a De-Glass Kft.-t kérte fel modern irodaháza üvegezésére. A szomszédos Borsod-Abaúj-Zemplén megyében igazi kuriózumnak számít a Sárospataki Ágyúöntő Múzeum üvegipari munkálatainak elvégzése. Emellett számtalan irodaépület, családi ház, ipari csarnokok őrzik a szakembereik keze nyomát. Üzennek a jövőbe a múltról: csak a kifogástalan minőség az egyetlen alternatíva. Ha nem így gondolkodnának a kezdetektől fogva, bizonyára nem tudtak volna nevet szerezni az üvegipari kivitelezésben.

Meggyőződéssel vallják: „akkor jönnek vissza hozzánk a megrendelők, ha azt kapják a pénzükért, amire számítottak.” A minőségi szolgáltatás érdekében folyamatosan fejlesztik a vállalkozást új, modern gépsorokkal.

Piroska büszkén tekint a férje által megálmodott, és gyermekei által megvalósított családi vállalkozásra. Reménnyel tölti el, hogy öt unokája közül talán majd lesz, aki tovább álmodja vele ezt a csodát!

Szerző: 2018. 07. 27.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése