Fábián Gonzáles

A Park Hotel vezetője,

Nyíregyháza–Kolumbia

Fabian Gonzalez szszb 27 ia.jpgA mikor megismerkedünk valakivel, aki Kolumbiából került közénk, az első kérdések között szerepel: miért éppen Magyarország, és hogyan került ide?

A válasz meghökkentően egyszerű: – Isten akarata – vallja meg Gonzáles Úr teljes természetességgel Istenhez fűződő kapcsolatát, életének Latin-Amerikából táplálkozó gyökeredzését.

Különös, meleg fény csillan a szemében, mert megjelenik benne a Család. Az Egész Család. Náluk, nekik központi kérdés a család. Nagyon fontos, hogy egész legyen a család. Úgy lehet egész, ha a nagyszülők, nagynénik, nagybácsik is beletartoznak a hétköznapokba. Jelenlétük összetartó erő, a gyakori összejövetelek pedig még inkább megerősítik ezt az egészséget, ezt az egységet.

A latin-amerikai kultúrában az anyai nagymama központi figura. Ő a matróna, véleménye irányadó, kegyeiért az unokák versengenek, és a rajongásig szeretnek. Harcolnak azért, melyik családnál éljen. Náluk az öregkor olyasmi, amire törekedni kell, mert a család mellett a társadalom is tisztelettel adózik irántuk. A társadalom is, mert a társadalom pontos tükörképe a családok életének. A nyugati „kultúrában” idegen, és sajnálatos módon már a mienkben is foszlóban van az a gondolat, hogy egy nyugdíjas akár nagyobb teherbíró és házastársi képességekkel is rendelkezhet, mint egy fiatal felnőtt. Nem használjuk, elfelejtettük, vagy el akarjuk felejteni, azt hogy az időseinktől is tanuljunk; hogy együtt éljünk velük, hogy ők vigyázzanak gyermekeinkre. Felfogásában a boldogság forrása a lelki béke, a lelki állóképesség záloga a családok életében van elrejtve. A családok életében, ahol a szerepekhez Isten megadta az útmutatást.

Két lány és négy fiú között a legidősebbként nevelkedett szigorú, konzervatív szülők szárnyai alatt. Édesapja, aki most 81 éves, politikus, diplomata és vállalkozó. Édesanyja feladata a háztartás vezetése, a család szolgálata volt. Felszabadult idejét karitatív célokra használta, mely törekvés fiának azt sugalmazta, hogy a nők a család mellett fontosak a társadalom számára is. Itt kellene megtalálni azt a határvonalat, azt a bölcsességet, amely egyensúlyt teremt a két élettér között. A nők nagy értéke a kitartás, és a becsületesség. A férfiak hajlamosabbak a kompromisszumokra, ami nem az egyenes út. Pedig Jézus útravalója így szól: „Ti pedig, férfiak, szeressétek úgy feleségeiteket, hogy se redő, se ránc, se szeplő vagy efféle ne essék rajtuk!” Feleségével, Bánszki Eleonórával, aki kálmánházi, a Kertészeti Egyetemen ismerkedtek meg. Házasságukban két fiút nevelnek, a 21 éves Marcellt, és a 15 éves Dánielt. Feleségét jó gazdaasszonynak tarja, aki nagyszerűen, szájíze szerint vezeti a háztartást. Felnéz szorgalmára, kitartó erejére. Ez a háttér nyugalmat ad számára, boldog, hogy ilyen feleségre talált. „Íme, így áldatik meg az ember, ki az Urat féli: Feleséged, mint a termékeny szőlőtő házad falai között, és fiaidnak fiai, mint az olajfa sarjadékai asztalod körül….”

A család mellett uniós pályázatok szervezésével foglalkozik, akként, hogy a pályázatok csereprogramok keretében elősegítsék a minél hatékonyabb megvalósulást.

Hogyan került Magyarországra?

1979. augusztus 1-jén édesapja – Kolumbia nagyköveteként – a családdal együtt érkezett hozzánk. Megszerették Magyarországot, a magyar embereket. Olyannyira, hogy a szülők második hazájuknak tekintik, házukat magyar motívumokkal díszítik, olyan, mint egy magyar étterem.

Budapesten a Kertészeti Egyetem diákjaként ő is jól érezte magát. Nem is akart többé elszakadni Magyarországtól. Édesanyja nyugodt lélekkel engedte, hogy itt maradjon, mert jó helyet választott, mert jó feleséget talált.

Amikor 1989-ben hazamentek, szeretetük jeléül megalapították a Szent István Gimnáziumot, hogy a magyar nyelvet, történelmet, a magyar kultúra kincseit átadhassák az otthoniaknak is. A magyar nyelvet nagyon precíz, egyedülálló nyelvnek tekinti. Pontos kifejezéseivel, gazdag árnyalataival észrevétlenül is fejleszti a logikát. Zseniális elméket nevel, melyet mi sem bizonyít jobban, mint a világon a sok-sok magyar találmány. Véleménye szerint nem értékeljük azt a kincset, ami a birtokunkban van, vagy talán nem is vagyunk tudatában; „nem látjuk a fától az erdőt”, pedig egymás szemében, egymás arcában meg kellene látni az üdítő, vérpezsdítő magyarságot, mely megerősítene bennünket az összetartásban. Véleménye kristálytiszta, őszinte.

El kell jönnie valakinek közénk a világ másik oldaláról, hogy újra érezhessük, újra láthassuk: „…szép vagy, gyönyörű vagy, Magyarország, gyönyörűbb, mint a nagy világ…”

Mélyen szántó meglátásai a hagyomány szerinti vallásos, római katolikus szellemiségben fogantak. A vallásosság állapotából azonban a hívő állapotába érlelődtek, amikor megérezték, hogy átadják életüket Jézusnak, és a mindennapjaikat az Úrral való bensőséges kapcsolat határozza meg.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése