Kosán Attila

A Tiszahát-ker kft ügyvezetője

Kölcse

Kosán Attila 400px Kölcse végleges IMG_7842.jpg– Ne essetek kétségbe, csak most alakul az ára – kinyomja a telefont, int, üdvözli a szembe jövő traktorban az egyik alkalmazottját, továbbhajtunk Túristvándi irányába. Az idén jó az alma ára – fordul felém. Most csökkent néhány forintot, és már tépnék lefelé a fáról. Ilyen gyönyörű szeptemberben napi egy százalékot gyarapszik a gyümölcs az ágon, én nem aggódom. Ajka sarka milliméternyi mosolyra mozdul. Ha valaki képzett kertész és tapasztalt kereskedő, akkor aggódik, amikor kell, és nem kapkod, amikor még nincs rá oka. Kosán Attila Nyíregyházán, a kertészeti szakközépiskolában végzett, illik tehát tudnia, hogy egy adott évben melyik gyümölcsnek hol tart az érése és a piaca. Különösen, ha hozzátesszük, utána a Mezőgazdasági Főiskolán is diplomát szerzett 1997-ben. A kereskedelemmel pedig akkor került kapcsolatba, amikor a végzés után, 1998-ban Tiszabecsre került. A Tageta Kft.-ben kapott feladatot, amelyben megszervezte a zöldség-gyümölcs termeltetés integrálását. A cég később tönkrement, de azt a részét, amelyiket ő szervezett, meg továbbvitte.

– Van ugyan 100 hektár földem, amelyen a szántóföldi növénytermesztés mellett zöldséggel és gyümölccsel is foglalkozom, és egy nyáj birkám, de ma is a kereskedelem a fő profilja a cégemnek – ezeket a szavakat már a Túr-parti tanyán jegyzem. Az ökörnyálas őszben igazán idilli a kép. A 400 anyajuhból néhány itt béget az akolban. Itthon maradtak bárányaikkal, mert nemrég ellettek. Odébb egy kis mesterséges tó – néhány tíz méterre a romantikus folyócskától. – Tavasszal horgászunk, nyáron fürdünk, télen korcsolyázunk a lányaimmal – ismerteti a miniatűr állóvíz sokrétű hasznosítását.

– Ja, és innen öntözzük a paprikát – térünk vissza a praktikumba. Még egy pillantás a part menti százéves védett tölgyre, aztán a fóliák felé indulunk. Ismét telefon, házigazdám a beszélgetésben elmerülve előttem lépdel. Megtermett, jókötésű férfi erős szálú hajjal, kemény tekintettel. Talán ez az alkat vezette a seregben a díszszázadba, ahol leszolgálta katonaidejét. Mesél az ottani élményeiről, közben arra gondolok, amikor „vicces” turisták a díszőrségben álló katonának grimaszolnak. Azt hiszem, Kosán Attilát nem hozták ki a sodrából, ha ilyen „cikizés” egyáltalán előfordult.

Hogy szavunkat ne felejtsük: a paprika gyönyörű. Van belőle vagy két hektár. Odébb népes csapat szedi a hatalmas piros bogyókat, itt pedig Kosán Attila gyengéd kézzel hajtja fel a lombok zöld szoknyáját. A látvány lenyűgöző: ez az a minőség, amellyel belföldön nagyon kevés helyen találkozik az egyszerű földi halandó. Ha az enyém volna, nehezen állnám meg dicsekvés nélkül. Kosán Attila arcán azonban inkább tárgyilagos megfontoltságot látok. – Ha jó az év, alacsony az ár, ha meg kevés a paprika és gyengébb, akkor fizetnének, de nincs miért.

Nagyobbrészt a kereskedővéna táplálja ennek az embernek a gondolkodását – összegzem magamban az eddigi benyomásokat. Jól van ez így – mondhatja Kosán András, az édesapja. Ő még virtigli agronómusként gazdálkodott a környéken több termelőszövetkezetben is. Ma nyugdíjasként él Fehérgyarmaton feleségével. Fia természetesen számít a segítségére, tapasztalatai különösen a gazdálkodás gyakorlati kérdéseinek megoldásában jönnek jól.

A pályára irányítás, a pályaválasztás idején egészen biztosan számított a szülői példa. Erről már a cég telephelyén, a kölcsei irodában beszélgetünk. Odakinn zajlik az élet. Léalmát tologat egy gép, kamion manőverez a hídmérlegen, mindenki teszi a dolgát. Kosán Attila ismét a régebbi időket hozza szóba.

– ’90-ben, 18 évesen hazajöttem a szakközépből, olyan időszaka volt a mezőgazdaságnak, hogy alig várták haza az iskolából a szakembereket Amint arról a túristvándi kirándulásunk alatt már beszélt, a Tagéta Kft.-nél töltött időszak óta önálló vállalkozó. Ez a tény viszont nem jelenti azt, hogy  „egy lábon áll” a gazdálkodásban. Cége fennállása – 1999 – óta nyereséges, mellette azonban a Nyíradonytól egészen Szatmár eme sarkáig tevékeny Zöld-Ker TÉSZ Termelési és Értékesítési Szövetkezet kölcsei körzetének vezetője. A sok ezer kordonosuborka-termelő munkáját hangolják össze, és vásárolják fel világszerte keresett termelvényüket.

A szakmai részletek fegyelmezett rendben sorakoznak Kosán Attila előadásában, de ugyanilyen szívesen mesél hobbijáról, a fociról, valamint arról, mennyire szeret utazni. Európában kevés ország hiányzik már képzeletbeli listájáról. Itthon – ha ideje engedi – néhány éve vadászni jár. A botpaládi társaság tagja. Miközben élményeiről mesél, számítógépe képernyőjén megnézzük a szép őszi délutánon készült képeket. A szeptemberi fényekben fürdő tanya és gazdája mellett az asztalon két szép kamaszlány arca mosolyog. Keretük úgy fordítva, hogy az íróasztalnál ülő apjuk szeme előtt legyenek. Kosán Attila tekintete követi az enyémet. Ők a lányaim, árulja el, amit magamtól is kitaláltam: Dorina és Panka.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése