Szabó Péter

A Tranzit-Dió Kft. ügyvezetője

Jánkmajtis

Szabó Péter Jánkmajtis 300px IMG_7940.jpgKésőbbi korok gazdaságtörténészei készen kapják a vázlatot az erdőháti Jánkmajtisnak és mikrokörnyezetének megírásához, ha a rendszerváltás és az azt követő évtizedek képezik kutatásaik tárgyát. A  „tranzit” szó gyakori alkotója olyan összetevőknek, amelyeket szállítmányozó cégek nevében találunk, de van egy másik jelentése is: „átmenet”. És mi más jellemzi a mögöttünk hagyott lassan negyedszázadot. Az átmenetisége. Meg az, hogy a gazdasága szereplői a kavargó korszakban fogódzókat kerestek. Akik megtalálták, továbbléptek. Életük története a kor története.

Szabó István, a Tranzitker Zrt. alapítója testvérével már azelőtt keresett és talált efféle fogódzókat, hogy Péter fia, akivel most leültem beszélgetni, egyáltalán világra jött volna. Szerteágazó tevékenységükről, fordulatos életükről e sorozat 10. millenniumi kötetében, 2000-ben írtunk. Akkor azt mondta:  „Úgy tűnik, Péter is folytatja a családi hagyományokat.”

– Nem csak a főiskolai, de már a középiskolai évek nyarait is nagyrészt a cégnél töltöttem – mondja a tekintélyes termetű fiatalember. A település végén épült minden ízében új telep irodájában beszélgetünk. – Testközelből láthattam a cégnél folyó szerteágazó munkát. A diploma után, 2006-ban lettem a Tranzit-Dió Kft. ügyvezetője. A cég tulajdonosai a testvéreim és jómagam.

A kft. akkoriban a „tranzitkörben” szokatlan módon, szűken és jól körülhatárolható módon a dió termelésére, valamint felvásárlására, feldolgozására és értékesítésére alakult. Azóta természetesen más kultúrákra is nyitottak, de a törzs a kemény héjú gyümölcs maradt. Szabó Péter pedig, mint oltáskor a törzsbe rafiával bekötözött ágacska, hozzánőtt tájegységünk emblematikus fájához.

– A Zsarolyán és Majtis közötti 50 hektáros dióst vettük meg, és abból nőtt ki a „dióágazat” – idézi a cég szempontjából legfontosabb előzményt. –  ’74–’75-ös telepítésről van szó, vagyis ma már biztosan termő fákról. Ezenkívül van egy stabil és kialakult termelői hálózatunk. Együtt 6000–6500 mázsa nyers dió megy át a cégen. Ez megszárítva 4200–4500 mázsát jelent. A magyar héjas dió termés felét. Szóvá teszem, miért nem feltörve, dióbél formában exportálják? Nem volna-e jövedelmezőbb? Meglepő és magától értetődő a válasz: a német vevő hálóban viszi haza az osztályozott, kiegyenlített minőségű diót a boltból. Látja, mit vesz. Ő töri fel, az ő keze érinti először, amit a szájába vesz. Számukra ennek van varázsa.

Megvesszük, megszárítjuk, leválogatjuk, exportáljuk… Ha ennyire egyszerű volna, akár egyhangú is lehetne. Szabó Péter felelőssége, hogy a folyamat minden állomása sikeres legyen. De szavai azt sugallják: senki se fogjon hozzá semmihez elkötelezettség és érzelmi kötődés nélkül.

– A három államilag elismert magyar fajta közül kettő, a Milotai 10-es és a Csécsi 83-as a mi vidékünkről való. Ebben az országrészben szinte minden udvarban áll egy diófa. Úgy gondolom, hogy mi vagyunk azok, akiknek hungarikummá kell elfogadtatnunk a diót.

Csillogó szemmel sorolja az érveket, amelyek minden magyar ember fülének ismertek és kedvesek. Neveket sorol a szakma nagyjai közül, elmerül a termesztési, biológiai, feldolgozási részletekben. Hallgatom, és közben nyilvánvalóvá válik számomra, hogy ez a harmincéves fiatalember máris közel áll ahhoz, hogy a szakma öregjei között tartsák számon.

– A szarvasi főiskola, ahol a mérnöki oklevelet megszereztem, jó alapokat adott, de ahhoz, hogy a dió titkaihoz közelebb kerüljek, nélkülözhetetlenek voltak azok a tapasztalatok, amelyeket dr. Szentiványi Pétertől, a nemesítés atyjától, és Andor Domonkostól, a feldolgozás gépesítésének tudósától szereztem – említ meg két nevet mesterei közül.

Ismeretlen ismerősünk a dió, fogalmazódik meg bennem, mialatt Szabó Pétert hallgatom. A laikus számára az állandóság, a kortalanság, a kikezdhetetlenség és a biztonság jelképéről majdhogynem rosszulesik hallani, amit mond.

– Minden év tanít valamit az embernek – összegez a felsorolt rengeteg ismeret után. Ez pedig azt jelenti, talán ebben sem lehet jobban megbízni, mint az almában vagy a szilvában.

Felidézem magamban a jó öreg és teljesen ideillő mondást: a diófát az ember a fiának ülteti, és nem magának. Szabó Pétert megismerve úgy látom, apja, Szabó István jókor jó döntést hozott. A Tranzit-Dió Kft.-ben nem csak leszármazottai, családtagjai, de a mi jó magyar diónk jövője jó kezekben van.

A távolabbi és még távolabbi idők pedig mostanában kezdődnek. 2011. augusztus 20., amellett, hogy nemzeti ünnepünk, továbbá Szabó Péter 30. születésnapja, egyúttal a fiatal vállalkozó házasságkötéséről is nevezetes a családnak. Egy régi szerelem, egy házassággá érett nyolc esztendős kapcsolat végződött az anyakönyvvezető előtt. Lőrincz Nóra az ara, szamossályi lány. A cég sem ismeretlen előtte, hiszen a Tranzitker Zrt. gazdasági ügyintézője.

(Északkeleti Almanach 27. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2011.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése