Dr. Frank Endre

Orvos, díszpolgár,

Jánkmajtis

szszb_05-148_dr_frank_endre.jpgA fuvaros nem hajtott be a sáros dűlőutakra. Mit tehetett az orvos, aki vajúdó nőhöz igyekezett? Biciklire ült, és nekifeszült a sárnak, ruháját szél cibálta, de mindig odaért, ahol a legnagyobb szükséget szenvedték az emberek. Majdnem fél évszázada, hogy dr. Frank Endre Jánkmajtison gyógyítja a betegeket. Új idők új szeleként most már vállalkozó családorvos lett. A helyi önkormányzat nemrégiben díszpolgári címet adományozott az idős orvosnak. Eddig a városokban ismerték el ezzel a kitüntetéssel az arra érdemesek munkáját, most viszont egy nagyközség is úgy vélte: megérdemlik páran a közösség megbecsülését.

Mióta az eszét tudja, falusi körzeti orvosnak készült Frank Endre. Debrecenben született 1921. május 13-án. Jegyző édesapja, Frank Géza és háztartásbeli édesanyja, Szabó Emma titkon örült a fiú szándékának. Egy testvére született, de ő már nem él. Endre ezerkilencszázharminckilencben érettségizett a patinás nyíregyházi Kossuth gimnáziumban és a debreceni orvostudományi egyetemen szerzett diplomát. Nem vágyott fényes városba, hazahúzta a szíve. A kisvárdai kórházban alorvosként tevékenykedett, majd negyvenkilencben önálló, felelősségteljes állást vállalt el: Jánk és Majtis körorvosa lett, aki kétezer ember egészségmegőrzésének gondját vette a nyakába. Annak külön örült, hogy a görög és római katolikus, a református emberek békességben éltek egymással. Energiájukat a hasznos munkára fordították, nem az ellenségeskedésre. Zárt közösséget alkotott egy-egy falu, ezt különösen az az orvos láthatta át, aki bepillanthatott valamennyibe a betegei révén.

Ma, amikor öt évtized orvosi praxisában igyekszik a törvényszerűségeket felismerni, sorolja az akkoriban leggyakoribb betegségeket: szívbelhártya-gyulladás, tbc, reuma, ízületi bajok miatt és a szülésekhez hívták. Életmódunk változásával új kórok támadják az emberi szervezetet. Évtizedeken át nem találkozott cukorbeteggel, ma annál többet kezel. A magas vérnyomás tipikusan a zaklatott tempójú életmód számlájára írható. A könyök, a váll, a térd ízületeinek begyulladása a mezőgazdaságban megszokott, hidegben, melegben végzett munka következménye.

Míg régebben apróbb sebészeti beavatkozást is végzett, ma már ilyet sem ő, sem a kollégái nem végeznek háznál. S a leterheltségről szólva azt is érdekes megjegyezni: míg Frank doktor egyedül látta el 13 falu népét, addig manapság kilenc orvos osztozik ezen az ellátási területen.

Csak mosolyog azon a kérdésen, követheti-e a tudomány fejlődését falun egy orvos? Szinte csak azzal foglalkozott, hogy a nap tizennyolc óráját is igénybe vevő rendelés során hozzákerült betegeket a kor színvonalán gyógyítsa meg. Este tízig, tizenegyig kopogtattak a betegek nála, s amikor végre hazamehetett volna, lovaskocsira, kerékpárra ült, hogy az aznapi betegeket még egyszer megnézze. Amikor nyaranta két hónap szabadságra ment, elhívott egy-egy jó kollégát a debreceni egyetemről, hogy helyettesítse. Nyarakat töltött Jánkmajtison Békési, Szatai, Mohácsi főorvos. Tréfásan meg is jegyezték a kollégák: sose lesz valakiből osztályvezető főorvos a megyei kórházban, ha nem hívja meg Frank Endre őt Jánkmajtisra…

Nem vágyott el a faluból. A fészekmeleg, a betegei megbecsülése adta számára azt a pluszt, ami nélkül nem tudta volna ezt a hivatást magas szinten művelni. Felesége, Nagy Tóth Lenke kereskedelmi érettségit tett. Géza fia agrármérnöknek, Endre kertészmérnöknek tanult, az orvosi pályának ők a hátrányát a saját bőrükön érezték. Géza már nyugdíjas, Endre Siófokon vállalkozóként keresi a kenyerét.

Az orvosok közül sokan vállalnak közéleti szerepet, képviselőséget. Ez a lehetőség Frank Endre előtt is megcsillant, ő azonban azzal zárta le magában a témát: nincs ideje politizálni. Egyébként is az orvos azért szerezte a szaktudását, hogy másokon segítsen, a politika, a közélet egy egészen másfajta odaadást igényel.

− Ma sem tudnék meglenni a gyógyítás szenvedélye nélkül − vallja az idős orvos. − Generációk tagjaiért éreztem felelősséget, s ma már úgy látom, hogy a gyógyszer mellé sokkal fontosabb megértést, türelmet, empátiát rendelni. Az embernek nemcsak a teste, a lelke is gyógyításra szorul. Hát hogy tehettem volna meg, hogy akár gazdagabb vidékre költözzek, mikor rám itt volt szükség?

Mint díszpolgár, hivatalból részt vehet az önkormányzati gyűléseken, a községi rendezvényeken, kikérik a véleményét számos kérdésben. Frank doktor nem a díszpolgári cím elnyerése után élvezte ezeket az előnyöket, hanem emberszeretete, szaktudása, tekintélye megnyitotta előtte a szíveket és a kapukat. Most a kitüntetés csak legalizálta az évtizedes gyakorlatot.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 5. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1996.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése