Sánta Ferenc

Nyugalmazott iskolaigazgató,

Jánkmajtis

szszb_15-98_santa_ferenc.jpgVannak foglalkozások, amelyek eleve magukban hordozzák az esetleges munkahelyváltozások lehetőségét. Az 1927. március 13-án Levelek községben született Sánta Ferenc sem gondolta, hogy valaha pedagógusként Jánkmajtison talál igazi otthonra.

A szülők három gyermeket neveltek békességben, szeretetben. A vasutas édesapa – ugyancsak foglalkozásából adódóan – és családja 1929-ben Nyíregyházára költözött. Itt kezdte a református elemi népiskolát. Tanulmányait a Jókai Mór Polgári Fiúiskolában fejezte be tanulmányait 1941-ben. Akkor még a polgári iskolát követően lehetett felsőfokú tanulmányokat kezdeni. Így tizennégy évesen a Nyíregyházi Állami Tanítóképző Intézet hallgatója lett. A második világháború beleszólt a tervekbe, s a tanulmányokba. A háború miatt 2 évig szünetelt a tanítás. Így gyakorlatilag már elmúlt 22 éves, amikor 1949-ben megkezdhette pedagógiai munkáját.

Napjainkban a meghirdetett pedagógusállásokra lehet pályázni. 1949 szeptemberében azonban ez még nem így működött. A szatmári kisközségbe, Mándra helyezték. Ma a községnek 275 lakosa van. A diákok a szomszédos Penyige körzeti általános iskolájában tanulnak. Akkor még 48 diákja volt a mándi osztatlan iskolának. Sánta Ferenc tanító úr elsőtől-nyolcadikig, mindenkinek mindent tanított, hiszen egyedül alkotta a tantestületet. Amikor befejeződött az oktatás – afféle mindenesként – szervezte a falu kulturális és sportéletét. Két emlékekben gazdag esztendőt töltött Mándon, s közben készült a Pedagógiai Főiskola matematika–fizika szakára. 1951 őszén így – levelező tagozaton – képezhette magát. Ezzel párhuzamosan egy másik változás is bekövetkezett életében, Jánkmajtis általános iskolájába helyezték. A mándi és egyéves jánkmajtisi munkáját értékelve, 1952 októberében megbízták a kölcsei általános iskola igazgatói teendőinek végzésével. Három évig irányította igazgatóként a tantestületet. Munkájával elégedettek voltak vezetői. Már akkor is nagyban hozzájárult az eredményes munkavégzéshez, hogy Sándor Ilona személyében megtalálta élete párját, akivel 1953. február 20-án összekötötték sorsukat. Házasságukból két gyermek született: Ilona és Ferenc.

1955 őszén már főiskolai végzettségű tanárként helyezték vissza Jánkmajtisra. Visszahelyezésével egy időben rábízták az Erdőhát központjában lévő iskola igazgatását.

A matematikusokat jellemző körültekintéssel szervezte meg az iskola mindennapjait. Ennek is köszönhető, hogy bár hét község általános iskolás korú gyerekeit „körzetesítették” Jánkmajtisra, soha nem tettek különbséget gyerek és gyerek között, s így érthetően a szülők is elfogadták ezt a megoldást. Soha nem címekért, kitüntetésekért dolgozott. Az 1970-es tragédia, illetve a községet elöntő Szamos (Romániából, Komlódtótfalu felől érkezett) tovább erősítette a közösséget. Sánta Ferenc igazgató higgadtsága, körültekintése nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a mentésnél, majd az ezt követő helyreállításnál mindenki megtalálhassa a boldogulás útját. A település több új objektuma közül az egyik legjelentősebb: az emeletes, tornatermes korszerű iskola. Ennek megvalósulásában jelentős szerepe volt a körzeti iskola irányítójának.

Az új körülmények között még színvonalasabb oktató-nevelő munka végzésére nyílott lehetőség.

Szakmai felkészültsége, emberi tulajdonságai, vezetői adottságai közrejátszottak abban, hogy Ő lett a járási igazgatói munkaközösség vezetője. Nagy része volt abban, hogy a szatmári iskolák igazgatói megismerhették az ország több oktatási intézményét. Erre rendszeresen kirándulásokat szerveztek.

Miként saját családjában, az iskolai közösségben is a vele együtt haladók iránti felelősség, ugyanakkor szeretet irányította munkáját. Mint egykori osztályvezetője megfogalmazta: – Nem volt gyümölcsöse, nem tartott jószágot, soha nem kapzsiskodott; a közösségért élt. Az iskoláért, a községért munkálkodott. Önzetlenül.

A község jelenlegi vezetői a Sánta Ferenc igazgató irányította iskolában tanulhattak. Cséke László a közös tanács szakelőadójaként a nyolcvanas évek elején, majd később a közös tanács elnökeként együtt dolgozhatott egykori tanárával. A település vezetőjeként is úgy emlékszik rá, akivel nagyon jól lehetett együtt dolgozni. Rostás István jegyző (ugyancsak egykori tanítvány) hasonlóan elismeréssel szólt az „Oktatás Kiváló Dolgozója”, a Miniszteri Dicséret, s más kitüntetések birtokosáról; az aranydiplomás pedagógusról.

Így gondolkodott Jánkmajtis község képviselő-testülete is, amikor kiemelkedő tevékenysége elismeréséül Jánkmajtis község díszpolgára címet adományozott idén tavasszal, a mindenki által tisztelt pedagógusnak, aki 32 éven át irányította a község általános iskoláját.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 15. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2003.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése