Királyné Bodó Klára Éva

Iskolaigazgató,

Cégénydányád

szszb_10-96_kiralyne_bodo_klara_eva.jpgFiatalon egy települési iskola élén állni, három falu diákságának mindennapjait koordinálni, három polgármesterrel munkakapcsolatban lenni, összefogni egy sokszínű s a maga területén egyéniségeket felvonultató tantestületet: nem kis dolog. A „bekerült” Királyné Bodó Klára Éva az eltelt években igazolta, nem döntött rosszul akkor, amikor nagydobosiként Cégénydányádot választotta.

Ahhoz, hogy egy beosztott nevelőből igazgató legyen sok minden szükséges. Alapvetően kell egy lelkes pedagógus, aki nem azt nézi, hogy letelt a munkaidő, hanem azt, hogy hol segíthet a falun, a nagyobb közösségen. Cégénydányádra kerülése óta úgy érezte, hazatalált. Örömmel fogadták:

– Mindenbe bevont Kelemen Jenő igazgató. Még lövészeti versenyekre is jártunk. Az, hogy babát vártam, nem jogosított fel arra, hogy felmentsenek a munka alól. A közel két évtized alatt nem volt olyan tennivaló, amiből kihúztam volna magam. Szerencsére a tantestület többségére ugyanez jellemző.

Az 1957. április 30-án Nagydoboson született Bodó Klára Éva a helyben elvégzett általános iskola után a fehérgyarmati Petőfi Sándor Közgazdasági Szakközépiskola diákja lett (mert a barátnője is oda jelentkezett), bár mindig pedagógus szeretett volna lenni. Nem volt gond a tanulással, maradt a terv s végül a nyíregyházi tanárképző főiskola történelem–orosz szakán végzett. A mezőgazdaságban dolgozó édesapa, a háztartásbeli édesanya nem szólt bele egyetlen lányuk választásába, de talán jelzi a helyes döntést, hogy édesapja az utolsó 18 évet Cégénydányádon, pedagógus leánya családjában töltötte. Harmadikos főiskolásként házasságot kötött Király Mihály fehérgyarmati fiatalemberrel. A végzés után Fehérgyarmaton laktak férje szüleinél. Közben 1980-ban megszületett Zsuzsanna. Az apai nagyszülők vigyáztak a kislányra, s édesanyja már szinte a szülést követően folytatta a munkát. 1983-ban született Király Zoltán Tamás, de még ebben a tanévben folytatta a munkát.

Gyügye, Szamosújlak és Cégénydányád diákjai illetve a Kende-kastély állami gondozottjai egyaránt elfogadták, megkedvelték az agilis „tanár nénit”. 1983-ban Kelemen Jenő igazgató, a települések vezetőivel egyetértésben megbízta az igazgatóhelyettes munkakör ellátásával.

– Az 1990-ben egy egri iskola vezetői állását elnyerő Kelemen Jenő tudatosan segítette munkámat. Menet közben úgy adott feladatokat, hogy legyen tapasztalatom. Nevelési értekezletek tartásától a szakmai feladatok napi irányításáig mindenbe bekapcsolódhattam. Bevallom, tartottam tőle. S mivel még egy évig maradt a tantestületben, miközben már Egerbe készült, s pályázaton én nyertem el az igazgatói álláshelyet, még jobban izgultam. Az élet azt igazolta, nem volt miért. Ez alatt az egy év alatt is sokat tett azért, hogy a kollégák elfogadjanak, s elhiggyék, képes leszek hasznosítani a tanultakat. Ezt tapasztaltam Kanyó Lajos tanár úrtól is, aki ma már nyugdíjas. Soha nem éreztette velem, hogy én hozzá képest (matematika–fizika szakos volt) nagyon-nagyon kezdő vagyok. Támogató szava, javaslataim támogatása nagyban segítette igazgatói munkámat. Képviselők lettünk 1990-től a tanár úrral együtt. Ott is igyekeztünk maximálisan érvényesíteni az iskola érdekeit. Nagy szerencsénk, hogy a település polgármestere, Bakó Dániel, gazdasági vezetőként évtizedeket töltött oktatási intézményekben, és ismerte a gondokat.

A 15 tagú tantestület döntően fiatalokból áll. Ami kifejezetten optimizmusra ad okot, az hogy kiemelkedő pedagógus egyéniségekből áll össze egy közösség.

– Humán tárgyakból is eljutottak diákjaink országos szintű versenyekig. Évek óta eredményesen működnek tantárgyi és művészeti szakköreink. A sport, a számítástechnika eredményei is látványosak. S ami egyértelműen dicséretes, nem irigyek egymás illetve tanítványaik sikereire nevelőink.

Az igazgatónőnek további tervei vannak, támogatva a polgármester kezdeményezését, a nevelők ötleteit. Egy budapesti gimnázium jóvoltából kihelyezett oktatás van szakmunkások vagy nyolc osztályt végzettek részére 5 ezer forintos beíratási díjért, heti két este. 2000 őszétől művészeti alapiskola indul táncban, népművészetben. Évek óta oktatnak zongorát a fehérgyarmati Bárdos Lajos Ének-Zene Tagozatos Általános és Zeneiskola tanárai a cégénydányádi iskolában. Korszerű számítógéppark internetes lehetőséggel segíti a gyerekeket. Drámapedagógia és környezetvédelem egyaránt fellelhető a nevelők érdeklődési körében.

Ami Királyné személyes terveit illeti: Zsuzsanna az Agrártudományi Egyetem másodéves hallgatója gazdasági mérnöki–angol szakfordítói szakon. Fiuk, Zoltán, a fehérgyarmati Zalka Máté Gimnáziumban tanul. A férj vállalkozóként dolgozik. A család bízik a sikeres folytatásban.

 (Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 10. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2000.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése