Ács Zoltánné

Gondozásiközpont-vezető,

Cégénydányád

szszb_19-124_acs_zoltanne.jpgAz alábbi Ernesto Sirolli-idézetet választotta nemrégiben írt szakdolgozata mottójául Ács Zoltánné: „Nem azért vagyunk, hogy megmondjuk az embereknek, mit tegyenek, hanem, hogy segítsünk nekik azt tenni, amit akarnak.” A döntés nem volt véletlen: a cégénydányádi gondozási központ vezetője a fenti gondolat szerint éli mindennapjait. Erős empátiás készsége már gyermekkorában megmutatkozott, s az ehhez társult vezetőszellem ritka adottságként értékelhető.

A Vámosorosziban élő család legfiatalabb tagja az általános iskola tevékeny úttörőjeként több tisztséget betöltve számtalan tanórán kívüli feladat teljesítésére vállalkozott. A tennivaló maradéktalan ellátása, a munkaszeretet Anikó esetében szülői örökségnek tekinthető, hiszen édesanyja, Erdős Ilona, női szabóként és édesapja, Kiss István, a helyi termelőszövetkezet dolgozójaként tevékenykedve szorgalomról, lelkiismeretes munkavégzésről illetve becsületről adtak példát neki és nővérének: Klárának.

A szülőfaluban megkezdett tanulmányok Fehérgyarmaton, a Zalka Máté Gimnáziumban folytatódtak, majd az érettségi vizsgát követően a városi kórház babasírástól hangos részlegére vezetett az út. A gyermek- és koraszülöttosztály 1979-től viselt fehér köpenyét 1982-ben egy napra hasonló színű ruhára és fátyolra cserélte, majd Zoltán fia érkezésekor végleg levette.

– Kisarban kezdtük közös életünket, de a vízügyes dolgozó férjem munkája a Tisza vidékéről a Szamos partjára szólított bennünket – emlékszik vissza Anikó. A kisgyermekes fiatal pár 1984 májusában költözött Cégénydányádra, s az idegen környezet okozta kezdeti nehézségeket gyorsan leküzdve, a település elismert lakói lettek. A virágokkal övezett gátőrház négy év múltán új jövevénnyel népesedett, 1988. július 5-én Gergővel vált teljessé az Ács család. A kisfiú két és fél éves volt, amikor édesanyját – és ez már a feléje irányuló bizalmat jelezte – a helyi óvoda kiscsoportjának irányítására kérték fel.

Az óvónői teendőket különös szeretettel végezte, de eközben egy páratlannak mutatkozó kihívás felkeltette az érdeklődését. – A valamikori általános iskola régi épületében idősek klubját alakított ki az önkormányzat és ennek vezetői posztjára kerestek arra alkalmas személyt – utal a jelenlegi munkához vezető kezdetekre, s hosszan meséli a rendkívül nehéznek tűnő indulást. Az üresen átvett épület berendezésének kialakításához és a programok szervezéséhez már kevésnek bizonyult a napi nyolc órás munkaidő, és amely után kénytelen volt a falut nyakába véve sorra felkeresni az időseket. A szó szoros értelmében megküzdött az előítéletekkel és a kitartása fokozatosan eredményhez is vezetett. A hetek, hónapok múlásával egyre több tagot jegyzett a klub, s hamarosan a nappali ellátást biztosító létesítményt hat férőhellyel működő bentlakásos intézmény váltotta fel. Az önkormányzat támogatása, valamint Ács Zoltánné és munkatársai munkája újabb eredményt hozott: a megnövekedett igények okán bővíteni kellett az otthont. A változás 1999-ben következett be: az épületben 18 férőhelyet alakítottak ki, s az itt biztosított komplex tevékenységnek megfelelően gondozási központtá vált az intézmény.

Anikó eközben elvégezte a Zay Anna Egészségügyi Szakközépiskolát, amelyet néhány hónap elteltével a Szociális és Családügyi Minisztérium salgótarjáni Népjóléti Képzési Központjának felsőfokú szociális szervező és vezető képesítése követett. Tudása csiszolása mellett az intézményi ellátás színvonalának folyamatos növelésére is törekedett, így örömmel fogadta a település polgármestere, Bakó Dániel újító elképzelését, s kísérleti programmal beindították a jelzőkészülékes házi gondozást.

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat által a cégénydányádi intézménybe telepített állomással a Budapesten működő nagyvárosi modell helyi sajátosságokra alapozott átültetése volt a cél. A faluban élő beteg idősekhez kihelyezett kilenc készülék mellett egy a szomszédos Gyügyére került. A rendszer jelentőségét Anikó a konkrét esetek felidézésével szemlélteti, hiszen nem egyszer életet mentett az apró műszer. Az említetteken túl széles körű szolgáltatás könnyíti meg a tizennyolc bentlakó, a negyven klubtag, a tizenkét házi gondozott, valamint a négy szociális étkező napjait. Bioptron lámpa segíti a gyógyító munkát, s kirándulások, népdalestek, színházi előadások, szomszédos klubbeli látogatások színesítik az életet. Elmaradhatatlanok a szerdai istentiszteletek, és természetesen megemlékeznek minden ünnepről a dolgozók és a lakók.

– Olyanok vagyunk, mint egy nagy család: munkaidő után és hétvégén is gyakran bejönnek a dolgozók, jól érezzük együtt magunkat – összegez Anikó, s a kiegészítő szavakból kiderül: az ehhez szükséges önkormányzati támogatás, illetve a férje és fiai (a jelenleg rendőrként dolgozó Zoltán és a gimnazista Gergő) megértő hozzáállása nélkül nem menne.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanch 19. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2004.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése