Dr. Bakai Zoltán

Főigazgató főorvos,

Fehérgyarmat–Vásárosnamény

1997

szszb 25 tk dr. Bakai Zoltánné.jpgSebész és parlamenti képviselő. Éppen azt nehéz politikusként megélnie, hogy amit röviden, gyorsan megbeszélhetnének, arról egyesek órák hosszat tudnak fecsegni az Országházban. Dr. Bakai Zoltán sebészként a gyors döntésekhez szokott, a műtétnél ugyanis semmit nem lehet elnapolni…

A Szatmár-beregi Kórház főigazgató főorvosa Debrecenben született 1946. június 6-án. Édesanyja Nagy Erzsébet, édesapja Bakai János mozdonyvezető. Erzsébet húga ma is Debrecenben él, pénzügyekkel foglalkozik, közgazdász.

A Tóth Árpád Gimnáziumban 1964-ben érettségizett, majd bevonult sorkatonai szolgálatra, Zalaegerszegre. Még a seregből jelentkezett a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Diplomáját 1972-ben vehette át. Gyakorló orvosként kezdte a mély vízben: körzeti orvosként látta el a betegeket Bökönyben. Egy év múlva lehetősége nyílt bekerülni a Jósa András Megyei Kórház sebészetére és a fiatal orvos örömmel vállalta a nagyobb szakmai perspektívával kecsegtető állást. Közel másfél évtizeden át operált a megyei kórházban. Közben szakvizsgát tett sebészetből és baleseti sebészetből.

Fehérgyarmatra hívták a sebészeti osz­tály vezetőjének. Vonzotta az önálló munka lehetősége, bár olyan szakmai színvonal után, amit Romhányi Tibor teremtett meg a gyarmati kórházban, nagyon igyekezni akart, hogy megfeleljen az elvárásoknak Bakai doktor.

Időközben már érezhető volt, hogy az egészségügyet nem lehet a több évtizeden át kialakult gyakorlat szerint irányítani. Bevezették hazánkban a személyi jövedelemadózást, bruttósították a béreket.

A költségtakarékos szemlélet egyre nagyobb teret hódított. Látszott, a társadalombiztosítás nem képes fedezni még a jogos igényeket sem a hagyományos módon. Ahhoz, hogy a betegeket a legjobb tudása és szakmai lelkiismerete szerint lássa el, egyre többet kellett foglalkozni a költségekkel, azok lefaragásával.

Három esztendő után jött vissza a megyei kórház sebészetére, a központi műtő vezetője lett, de Fehérgyarmaton a szívükbe zárták. Alig egy esztendő telt el, amikor az önkormányzat küldöttsége felkereste, és most már orvos igazgatónak és mellette a sebészeti osztály vezetőjének hívták vissza Fehérgyarmatra. Még abban az évben, 1972-ben visszatért a szatmári városba.

Elképzelései közt szerepelt, hogy városi szintű kórházat akar megvalósítani, megbízható akut ellátással és széles alapokon nyugvó járóbeteg-ellátással. Minőségi növekedést akart elérni, hisz az elszemélytelenedő egészségügyben a beteg időnként csupán a gyógyítás tárgyává degradálódott.

Bakai doktor azt akarta elérni, hogy minden beteg kapja meg azt a teljes figyelmet és törődést, amit bármelyik orvos, ápoló is elvárna hasonló helyzetben.

Ezek a morális kérdések önmagukban sem egyszerűek, különösen akkor, ha egy politikai, gazdasági átrendeződés és az egészségügy strukturális átalakítása közepette kellett mindezt megoldani. Ráadásul időközben egy teljesen új feladat várt Bakai főorvosra. Ő, aki soha nem volt egyetlen pártnak sem a tagja, hanem a szakmai munka kifogástalan művelése mellett voksolt, 1994-ben a szocialista párt országgyűlési képviselőjeként bekerült a parlamentbe.

A szatmári emberek érdekeiért az Országházban, egészségükért pedig a fehérgyarmati kórházban vállalt felelősséget. Számára nem volt nehéz megszokni a gyakori pesti utazásokat, mert kórházigazgatóként tapasztalta, a fővárosban dőlnek el a fontos kérdések. Gyakran akkor is személyesen kellett intézkednie, amikor egy jól működő struktúra, egészségügyi irányítás mellett erre nem lett volna szükség. Az a tény pedig, hogy a politikai ügyek szintén a fővárosba szólították, már egyáltalán nem lepte meg. Így aztán néhány napot Budapesten töltött, majd rohant haza Nyíregyházára a családjához, s rögtön indult Fehérgyarmatra a betegeihez.

Egy akkora horderejű rekonstrukciónak állhatott az élére, amely vetekszik azzal, amikor önálló kórházat kapott Fehérgyarmat és Vásárosnamény. Három és fél milliárd forint értékű rekonstrukciót lehetett megvalósítani, amennyiben összefognak a helyi kórházak, és a közös célt, valamint a huszonegyedik század betegellátásának szempontjait tartják a legfontosabbnak. Természetesen nem volt egyszerű döntés, amikor a vásárosnaményiak az önálló kórház jogáról lemondtak, és kimondatott a döntés: létrehozzák a Szatmár-beregi Kórházat fehérgyarmati és vásárosnaményi telephellyel.

Sajnos, nem érhette meg családja boldogulását. Hűséges társa, felesége, dr. Fazekas Judit családorvos nevelte fel két gyermeküket, Bernadettet és Zoltánt. Lányuk tanítói, közgazdász és minőségbiztosítási diplomákat szerzett. Családos, lányai Anna (7), Lili (3). Zoltán környezetvédelmi szakmérnök. Szintén családos, gyermekei Blanka (5) és Eduárd Zoltán (3) évesek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 25. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2008.)

Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése