Csepely Zsigmond

Pv-alezredes, kirendeltségvezető,

Fehérgyarmat

szszb_22-160_csepely_zsigmond.jpgNyugodtan aludhatnak, biztonságban érezhetik magukat a szatmári emberek, mert a polgári védelmi szakemberek és a tűzoltók jól értik a dolgukat. Az említetteknek kitűnő a kapcsolatuk a polgármesteri hivatalokkal és a területileg illetékes vízügyi igazgatósággal. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetői szintén kitűnően irányítják és hangolják össze az életbevágóan fontos polgári védelmi tevékenységet.

Jó tudni, hogy 2006. január 1-jétől egy többdiplomás, sokoldalú ember a katasztrófavédelmi igazgatóság fehérgyarmati kirendeltségének vezetője. Ő Csepely Zsigmond pv-alezredes.

A legjobb korban lévő férfi dinamikus, nagy munkabírású, hosszú utat tett meg, míg ebbe a beosztásba helyezték. A Fehérgyarmat melletti Cégénydányádon lakik szép kis családjával, de ezer emlék és szakmai kapcsolat fűzi Csengerhez, Csengersimához. Itt kanyarog a Tisza, a Szamos, a Túr és a Batár. A valaha szebb napokat látott Csaronda-patak is említést érdemel. A folyók, a patakok többnyire barátoknak számítanak, nyáron a füzesek enyhet adnak, a vizek hűsítenek. Igaz, a folyók néha ellenséggé válnak, a lapos szatmári tájon télvégeken, tavaszok elején belvizek veszélyeztetik az itt élők mindennapi kenyerét. Néha még a vályogházak is veszélybe kerülnek. Védekezni kell, mégpedig szakszerűen. Ezen a szépséges szatmári tájon az ember és a víz van a középpontban. No meg a két határátkelő. A csengersimai és a tiszabecsi. Igen gyakran külföldi rendszámú gépkocsik szelik át a térség útjait. Az illetékes hatóságoknak ez is pluszfeladatokat jelent…

Csepely Zsigmond beszélgetésünk elején elmondta, hogy ez a kirendeltség a keleti régió egyik legnagyobb kirendeltsége. Nem kevesebb, mint 49 település tartozik ide. Ezek közül 45 ár- és belvíz által veszélyeztetett, a maradék négy pedig az országhatár közelsége miatt igényel különös odafigyelést. Szaknyelven szólva mind a 49 település a pv szempontjából „sorolt” településnek számít. A foglalkoztatást nem számítva szerencsésnek mondható, hogy a kirendeltség működési területén nincsenek vegyi üzemek, vegyi raktárak. Ám az itteni utakon is közlekednek veszélyes anyagokat szállító járművek. Ezeket a pv szakemberei a rendőrökkel közösen ellenőrzik.

Feljegyezhette a krónikás, hogy 2006 tavaszán a 49 közül tíz településen kellett védekezni a belvíz ellen. Az illetékesek több ezer homokzsákot is felhasználtak, hogy a lakóházakat ne veszélyeztesse a nemkívánatos víz, hogy a mezőgazdaságban minél kisebb károk keletkezzenek. Homokzsákok. Ha szakszerűen rakják le őket, megállítják, elterelik a veszélyesen hömpölygő vizet. Nos, a kirendeltségvezető május elején egy megyei szakmai értekezleten nyugodtan jelenthette, hogy a tíz településen a védekezés sikeres volt. Köszönhető ez a jó együttműködésnek is. A pv illetékesei jól együttműködtek a tíz polgármesterrel (több helyen közhasznú munkásokat is bevetettek a védekezésbe), a vízügyi igazgatóság 3. sz. szakaszmérnökségével, végül, de nem utolsósorban a Fehérgyarmati Önkéntes Tűzoltósággal.

A tűzoltók külön kis bekezdést érdemelnek, talán azért is, mert még újak, a szóban forgó tíz településen estek át az igazi tűzkeresztségen, pontosabban „vízkeresztségen”. Itt folyamatos, összehangolt tevékenységre volt szükség. A fehérgyarmati tűzoltók nem is önkéntesek, hanem hivatásosak, „profik”. 2005 tavaszán ugyanis 23 szatmári munkanélküli férfi végezte el az OKJ-s (országosan is elfogadott) tűzoltótanfolyamot. A védekezés, a megelőzés munkahelyeket is teremtett. Ők huszonhárman jó szakmai felkészültséggel, immár kellő gyakorlattal és elfogadható technikával vonulnak oda, ahol élet- és vagyonvédelemre van szükség. Csepely Zsigmond nap mint nap kettős minőségében vonult ki a tíz településre. Úgy mint kirendeltség-vezető, de ő a fehérgyarmati önkéntes tűzoltók megbízott parancsnoka.

Jól képzett, sokoldalú szakember Csepely Zsigmond. Eredetileg honvéd tiszthelyettes iskolát végzett Szabadszálláson, majd a Műszaki Egyetemen főiskolai diplomát vehetett át. 13 éven keresztül tanított a Bolyai János Katonai Műszaki Főiskola Páncélos- és Gépjármű-technikai Tanszékén. Az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szociológusképesítést szerzett. Szaktanfolyamot végzett a rendőrtiszti főiskolán. Természetesen a szükséges polgári védelmi szaktanfolyamot is elvégezte. Pontosabban katasztrófa- és tűzvédelmi szervező tanfolyamot végzett. Csengerben jó ideig ő volt a határvadász század parancsnokhelyettese. Tavaly augusztustól megbízott kirendeltségvezető lett Fehérgyarmaton, és mint már említettük, januártól kirendeltségvezető. Az idei fontos feladatai közé tartozik az informatikai hálózat fejlesztése.

Nős, felesége a kereskedelemben dolgozik. Egy fiú- és egy lánygyermeknek örülhetnek, mind a kettő óvodás. Múltja és jövője is van a kirendeltség-vezetőnek.

(Szabolcs-Szatmár-Beregi Almanach 22. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 2006.)
Szerző: 2018. 01. 17.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló