Gacsályi Ferenc

Szövetkezeti elnök,

Fehérgyarmat

szszb_01-50_gacsalyi_ferenc.jpgMozsár, szenesvasaló, petróleumlámpa, kávédaráló, csikócsengő, karikás ostor teremt keretet a beszélgetéshez. Gacsályi Ferenc, a fehérgyarmati Asztalos és Vasipari Szövetkezet elnöke a nagymamától örökölt régiségek közt érzi jól magát. A tárgyak életre kelnek a századelőn készített ebédlőbútorok között.

Az pedig a házigazda ízlését dicséri, hogy az asztalt és a székeket is antik stílusban készíttették. Lelki szemeim előtt képsorok peregnek a középbirtokos család életéből, amelyben Gacsályi Ferenc meglátta a napvilágot. Különösebb magyarázat nélkül érzem, miért mondott nemet a pesti állásajánlatra.

Csak azért szerepel Mátészalka a születési anyakönyvi kivonatában, mert Fehérgyarmaton akkor még nem volt kórház, s a mama, az osztrák származású Traub Margit biztonságos körülmények közt akarta világra hozni a gyermekét 1960. február 21-én.

Az anyai nagyapja uradalmi alerdészként szolgált a Zemplénben. Egy méhcsípés a halálát okozta, és a nagymama az öt gyerekével Tivadarba költözködött. Anyja, erdészsarj lévén, imádta a földet, a természetet, a bebarangolható vidék titkait. A kárpótlás révén a szülők, főleg apai jussaként egy darab földhöz jutott Gacsályi Ferenc. Az apai ágon őstermelők voltak az elődei, apai nagyapja Fehérgyarmaton 1929-46 között községi főbíró volt. Igaz, főként gyep jelenti a birtokot, ebből 26 hektárt művel. Búzát és kukoricát vetett, de az idei aszály a legszerényebb reményeket sem képes beváltani.

A fehérgyarmati gimnázium diákjaként már másodikos korában eldöntötte: a mezőgazdasági gépek tervezésében látna fantáziát. Így esett a választás a Budapesti Műszaki Egyetem gépész karára, ahol 1984-ben vehette át az oklevelet. Jelenleg a budapesti Közgazdaságtudományi Egyetem ipar szakát végzi. Már akkor kiszemelték maguknak az ötletekért nem a szomszédba menő diákot, szívesen kerítettek volna neki helyet a székesfővárosban. Ám ő hallani sem akart róla. Drága az albérlet − hivatkozott a legkézenfekvőbb akadályra.

De lelke mélyén tudta, nem ez a fő ok. Gyűlölte a tülekedést, az ő világa akkor nyújtotta számára a kiteljesedéshez szükséges feltételeket, ha a munka után csend, nyugalom vette körül. Honvágyat érzett, csillapíthatatlant, mintha legalábbis másik Magyarország lenne a szülőhazája.

Van is különbség, nem kevés. Jól tudja ezt ma már. A nagyszekeresi Egyesült Erő Termelőszövetkezetbe jött haza gépüzemvezetőnek. Busszal, motorral, kocsival járt át Fehérgyarmatról, hiszen a szüleinél lakott. A katonaság hat hónapot kért az életéből, előfelvételisként pedig 11 hónapot volt katona 1978-79-ben. Csábító ajánlattal kopogtatott nála az Asztalos és Vasipari Szövetkezet elnöke: keresett egy mérnököt, akinek a szaktudását jól tudná kamatoztatni a szövetkezet. 86-tól dolgozik itt, másfél esztendeje pedig a legrázósabb tisztséget, az elnöki posztot is ráruházták.

Igazából már nem mondhatja mély víznek, hiszen ismeri a szövetkezetet, mint a tenyerét. Annyiban azonban mégiscsak mély víz, hogy a gazdálkodás, a piacszerzés hagyományos formáinak befellegzett és teljesen új módon kell megszerveznie a most ott kenyeret kereső 40 ember munkáját. Akkor lett elnök, amikor az már messze nem adminisztratív és protokoll fel-adat volt.

Gyártanak vaskerítést, lemezhordót, épületasztalos-termékeket, a bútorasztalosság is ad feladatot. Sőt, egyedi rendelésekre sem mondanak nemet, hisz a piac megszerzése, a hírnév a kiváló minőségtől függ.

− Azért nem mindegy, hogy vegetál-e csupán egy szövetkezet, vagy az emberek érzik a lüktetést, a termelés és az értékesítés folyamatosságát, a megélhetés biztonságát. Nem engedhetjük meg, hogy padlóra küldjenek bennünket. Siránkozás helyett ugyanis a derűs, kiegyensúlyozott, optimista emberek és cégek nyerik el a megrendeléseket. Naponta bizonyítanunk kell. A megméretés szigorú, de lehetetlenre nem kényszerülünk.

Fehérgyarmat a városi kényelmet és a vidék nyugalmát kínálta Gacsályi Ferencnek. Amikor tudatosult benne ez a felismerés, egy másik érzés kerítette hatalmába. Egy alkalommal átment a szatmárcsekei termelőszövetkezetbe és az irodán feltűnt neki a csinos főkönyvelőnő, Pintye Zsuzsanna. Addig járt át hivatalos ügyben, amíg fel nem tárta legőszintébb érzéseit a fiatal lány előtt.

Három hónapja egybekeltek, és az esküvő után saját házába hozta haza az ifiasszonyt Fehérgyarmatra. Így most már Zsuzsa ingázik napjában a csekei szövetkezetbe.

Ha rakott karajt enne az olvasó, feltétlenül Gacsályi Ferenc főztjét kóstolja meg, aki nemcsak a szabadban alkot mennyei finomságokat vadból, halból, hanem a konyhában is elkéri a főzőkanalat időnként…

(Szatmári Almanach 1. kötet. In-Forma Kiadó Nyíregyháza 1994.)
Szerző: 2018. 01. 17.
Ha még nincs közöttünk, csatlakozzon most az Unokáink is olvasni fogják oldal kedvelőihez a Facebookon!

Hasonló

Varázslat

Huszár Boglárka alkotása 60×60 cm. olaj, vászon. Nem is tudom mióta  áll  ez  a  nagyon  régi  épület,  kicsit  elvarázsolt  szépségével   kastély,  kicsit  bástya szerű  repkénnyel  befutott oldalával.  Az idő ... Tartalom megtekintése

Az út  

Tüttő József alkotása Szinte  meggyötört  arcok,  holott  egy  életút  harcosai  a  születéstől  a  végsőkig.  Egyetlen  ember  akinek  annyiszor változik az  arca,  ahány állomást  tudhat  maga mögött.  Hogy sejthetnénk  gyermekkorban,  milyen ... Tartalom megtekintése

Pomaranski Luca portréja

Huszár Boglárka alkotása Csak általánosságban  szabad  beszélni, én  mégis  a portrézást  találom a legizgalmasabb alkotói  munkának.  Huszár  Boglárka  ragyogó   képet festett  Lucáról,  aki csak  éppen  bekukkantott  a  vászonra, hogy ... Tartalom megtekintése

Pince bejárat, Tokaj

Bíró  Ernő alkotása 30×42 cm, akvarell Ebben a rémítően  szomorkás időben  vágyódva  nézhetünk  erre  a  Bíró Ernő  által   megpingált  képre. Kirobbanó  fényekben  pompázik   a  pince  tetején  dúsan  hajtó ... Tartalom megtekintése

Emlék

Ősz Zoltán alkotása 25×30 cm, pasztell. 2024 “Jaj, a gyerekkor mily tündéri kor volt: egy ködbe olvadt álom és való, ha hullt a hó az égből, porcukor volt, s a... Tartalom megtekintése